Home

Het laatste nieuws

 • 25.03.16
  Topkok opent energienutraal huis in Wormerveer

  Topkok Sidney Schutte opent vrijdag 25 maart feestelijk het energieneutrale huis van de familie Platjouw in Wormerveer. Met het bereiden van culinaire paaseieren laat de Michelinsterren-chef van Librije’s zusje zien dat er geen gas meer nodig is om goed te kunnen koken, maar dat inductiekoken tegenwoordig dè manier is om dit te doen. Na de kookdemonstratie presenteert Urgenda de tweede editie van de brochure Ons huis energieneutraal.

  Energieneutrale woning

  De woning van de familie Platjouw is door Urgenda, via haar initiatief ThuisBaas, energieneutraal gemaakt. We spreken van een energieneutraal huis wanneer er op het eigen perceel evenveel duurzame energie opgewekt wordt als er in een jaar verbruikt wordt. In de woning wordt geen gas meer gebruikt. Het huis wordt elektrisch verwarmd en er wordt gekookt op inductie. Het huis van de familie Platjouw is voor circa
  € 35.000,- energieneutraal gemaakt en één van de zes nieuwe praktijkvoorbeelden in de tweede editie van de brochure Ons huis energieneutraal.

  Kom proeven, beleven en kijken
  Op Goede vrijdag 25 maart zal topkok Sidney Schutte tussen 11.30 – 13.00 uur laten zien hoe makkelijk het is om op inductie te koken en bereidt hij de culinaire paaseieren. Om 12.00 uur zal hij samen met Urgenda directeur Marjan Minnesma, Wethouder Dick Emmer en de bewoners de energieneutrale woning officieel openen. Naast de kookdemonstratie en het proeven van de culinaire paaseieren zijn er rondleidingen en geeft het team van ThuisBaas meer informatie over hoe je je huis energieneutraal maakt. Onder de aanwezigen wordt tevens het kookboek ‘Puur natuurlijk’ verloot, geschreven door topkoks Sidney Schutte en Jonnie Boer.

  U bent van harte welkom, graag ontvangen wij uw aanmelding via annelies.bol@urgenda.nl

  Programma
  Adres Ampèrestraat 14, Wormerveer
  11.30 uur Inloop
  12.00 uur Officiële opening van het energieneutrale huis met de culinaire paaseieren die Topkok Sidney Schutte aanbiedt aan de bewoners.
  12.30 uur Lancering brochure Ons huis energieneutraal deel 2.
  12.35 uur Bewoners vertellen, samen met Urgenda directeur Marjan Minnesma en wethouder Dick Emmer, over het energieneutraal maken van het huis.
  13.00 uur Verloting kookboek ‘Puur natuurlijk’
  13.05 uur Rondleiding 1
  U bent welkom voor een rondleiding in en om het huis
  13.30 uur Rondleiding 2
  14.00 uur Rondleiding 3

  Energieneutrale woningen in Zaanstad
  Urgenda werkt vanuit haar initiatief ThuisBaas concreet aan het energieneutraal maken van bestaande woningen in Zaanstad. De gemeente ondersteunt deze activiteiten met aantrekkelijke leningen en subsidies en ook de provincie Noord-Holland stimuleert energieneutrale woningen. Op deze manier is het voor veel inwoners van de gemeente aantrekkelijk om hun woning nu energieneutraal te maken.

  Kijk voor meer informatie op www.urgenda.nl/energieneutraal


 • 26.01.16
  Extra donatie van de Postcode Loterij voor ThuisBaas

  In 2016 schenkt de Postcode Loterij een recordbedrag van 328 miljoen euro aan goede doelen, waaronder Urgenda. Dat werd 26 januari bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. De recordschenking is mogelijk dankzij de 2,7 miljoen trouwe deelnemers: van ieder lot gaat de helft naar het goede doel. Meer dan 100 goede doelen hoorden op welk bedrag zij dit jaar kunnen rekenen. George Clooney, kersverse ambassadeur van de Postcode Loterij, was als eregast aanwezig.

  George Clooney: “Ik geloof in het goede van de mens, ik ben een optimist. Nooit eerder zag ik zoiets als de Postcode Loterij. Het laat je met elkaar deelnemen en tegelijkertijd goed doen. Het feit dat ik hierbij betrokken ben, is een eer.” Zijn stichting Not On Our Watch ontvangt voor een periode van drie jaar een schenking van 500.000 euro van de Postcode Loterij per jaar. Daarmee zal de organisatie netwerken blootleggen en ontmantelen die de gewapende conflicten in Afrika financieren en in stand houden.

  Extra donatie voor energieneutrale huizen via ThuisBaas
  Urgenda, beneficiënt van de Postcode Loterij, heeft dit jaar een extra donatie gekregen voor ThuisBaas. Hierdoor kunnen we nog meer huizen energieneutraal maken en opschalen, te beginnen in de gemeente Zaanstad. Urgenda is zeer dankbaar voor deze bijdrage en bedankt alle deelnemers aan de Postcode Loterij. Met het bedrag zal Urgenda zich inzetten om Nederland samen sneller duurzaam te maken.

  Nieuwe begunstigden
  Vijf nieuwe organisaties – LINDA.foundation, Not On Our Watch, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, Wakker Dier en Girls Not Brides - krijgen vanaf dit jaar een vaste jaarlijkse bijdrage van de Postcode Loterij.

  Daarnaast ontvangen 19 bestaande vaste begunstigden een extra donatie voor een bijzonder project. Zo ontvangt Natuurmonumenten een bedrag van 1.965.000 euro om veertig natuurgebieden verspreid over heel Nederland goed toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

  Elf organisaties ontvangen een eenmalige schenking, waaronder VluchtelingenWerk Nederland. Dankzij de donatie van 3.100.000 euro kunnen zij in Nederland zorgen voor extra begeleiding in asielzoekerscentra en hulp bij integratie.

  Lees hier het volledige persbericht en bekijk de video's.


  Foto's: Roy Beusker Fotografie

 • 27.11.15
  Schooldakrevolutie: kosteloos en zorgeloos zonne-energie

  In 5 jaar heeft minstens de helft van alle Nederlandse scholen zonnestroom

  Op vrijdag 27 november hebben 50 scholieren het startschot geven voor de Schooldakrevolutie. Deze stelt zich tot doel om tot 2020 minimaal 50% van de schooldaken in Nederland om te toveren tot groene stroomfabriekjes. Voor ze in de Groene Toptrein naar de klimaatconferentie in Parijs vertrekken, leggen de scholieren een eed af waarin ze plechtig beloven om veel meer zon op daken te helpen realiseren.

  Nederland telt ruim 7000 lagere en middelbare schoolgebouwen, samen goed voor miljoenen vierkante meters lege daken. De Schooldakrevolutie is een initiatief van Urgenda en zonnepanelenleverancier Sungevity en wordt gesteund door NL2025. Het initiatief biedt gemeenten en scholen een routeplanner en een optie om kosteloos en zorgeloos zonnepanelen te installeren.

  Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, ziet dat groot enthousiasme om met zonne-energie te starten nog te vaak strandt in een moeras van praktische bezwaren: "Scholen hebben geen budget of medewerkers, de besturen worden draaierig van al het papierwerk dat erbij komt kijken. De Schooldakrevolutie leidt scholen en gemeenten om die valkuilen heen. Wij zien dit als een logisch vervolg op Urgenda's succesvolle Wij Willen Zon-actie."

  Alles wordt van A tot Z geregeld
  Op de site van de Schooldakrevolutie staan alle instrumenten en opties bij elkaar en vinden scholen bovendien een laagdrempelige financieringsconstructie. Scholen hoeven zelf niets te investeren en kunnen onmiddellijk 5 tot 10% op hun stroomrekening besparen; alles wordt van A tot Z voor ze geregeld. Om schaal te bereiken is ambitie binnen de gemeente onmisbaar. Iedere gemeente die een pledge aflegt of ambitie uitspreekt, kan dankzij dit concrete initiatief scholen gemakkelijker faciliteren om het zonne-potentieel te benutten. De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Haarlemmermeer en Utrecht lopen op kop en onderschrijven de ambities van de Schooldakrevolutie.

  Feike Sijbesma, CEO DSM, aanjager NL2025: " Mede in het kader van NL2025 is de Schooldakrevolutie gelanceerd; een prachtig en schaalbaar initiatief. Het bespaart 5 tot 10% aan energiekosten en levert een lokale bijdrage aan de duurzame energietransitie. Bovendien krijgen scholen zo de kans om leerlingen op tastbare en positieve manier te betrekken bij het onderwerp klimaatverandering."

  Wiebe Draijer, voorzitter RvB Rabobank, aanjager NL2025: "De Rabobank draagt de Schooldakrevolutie een warm hart toe. Omdat de financiering van de zonnepanelen in sommige gevallen lastig te regelen is, helpen wij daarbij zodat het voor scholen en gemeentes makkelijker wordt om ja te zeggen."

  Roebyem Anders, Sungevity: "De missie van Sungevity is dat we niet zullen rusten tot elke vierkante centimeter van onze schooldaken is bedekt met zonnepanelen. We hopen dat iedereen dat straks van de daken schreeuwt!"

  Abdeluheb Choho, wethouder Duurzaamheid van Amsterdam: "Het Amsterdamse college heeft de ambitie om de komende jaren ruim 100 scholen te verduurzamen. Dit initiatief helpt de verduurzaming van Amsterdamse scholen verder."

  Pex Langenberg, wethouder Duurzaamheid van Rotterdam: "We hebben een methode ontwikkeld om de opbrengsten van zonnepanelen op scholen te garanderen. Hiermee starten we binnenkort de Rotterdamse Schooldakrevolutie; voor 2020 willen we zonnestroom op 80 scholen."

  Over Urgenda
  Urgenda is de duurzaamheidsorganisatie die Nederland, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, sneller duurzaam wil maken. Dat doen zij aan de hand van het zogeheten Rapport 2030, met een concreet actieplan en projecten. In juni 2015 won Urgenda de Klimaatzaak van de Staat. Meer informatie: www.urgenda.nl

  Over Sungevity
  Het Amerikaanse bedrijf Sungevity draagt vanuit Nederland bij aan de wereldwijde Rooftop Revolution door zoveel mogelijk daken te laten schitteren met zonnepanelen. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam. www.sungevity.nl

  Over NL2025
  NL2025 is een platform waarin bestuurders en leiders uit de culturele en wetenschappelijke wereld, kunstenaars, CEO-s en sporters (zogenaamde 'Aanjagers') zich hebben verenigd. Zij zetten zich in op de persoonlijke titel voor een betere toekomst van Nederland. NL2025 richt zich op drie thema's: onderwijs, duurzame groei en vitale samenleving. Meer informatie: www.nl2025.nl

  Start
  Het startschot voor de Schooldakrevolutie wordt gegeven op vrijdag 27 november in het Spoorwegmuseum tussen 18.40 en 19.00 uur in aanwezigheid van de Utrechtse wethouder Duurzaamheid Lot van Hooijdonk en Bas Ruter, Directeur Duurzaamheid van de Rabobank.
  U bent van harte welkom daarbij aanwezig te zijn:Spoorwegmuseum, Maliebaanstation 16, 3581 in Utrecht.

  Noot voor de redactie
  Voor meer informatie:
  Roebyem Anders, Sungevity, randers@sungevity.com 0654942883
  Meer informatie over de Schooldakrevolutie: www.schooldakrevolutie.nl en www.nl2025.nl/initiatieven/3

  Cilian Terwindt, cilian.terwindt@urgenda.nl | 06 - 51 14 11 73

  Media matthijs.kettelerij@urgenda.nl | 06 - 18 51 28 91

 • 13.11.15
  Doorbraakproject ZonopZorg geslaagd

  Urgenda is samen met Habion ZonOpZorg gestart om zoveel mogelijk zorghuizen in Nederland te voorzien van zonnepanelen. Dankzij de succesvolle crowdfunding wordt het eerste zonnedak op de Benring gerealiseerd. Lees verder

 • 26.08.15
  Staat hoeft niet in beroep voor 'principe kwestie' Klimaatzaak  Den Haag, 26 augustus 2015
  Urgenda stelt dat de regering een snellere route heeft, als zij alleen de rol van de rechter ter discussie wil stellen in de klimaatzaak. Vanuit Den Haag klinken geluiden dat men de 25% reductie voor lief wil nemen, maar vooral principiële bezwaren heeft tegen het vonnis en daarom in beroep wil. Als dat zo is, dan kan een Minister aan de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad vragen om 'cassatie in belang der wet' in te stellen. Dat scheelt een paar jaar en veel geld.

  De Haagse rechtbank oordeelde in juni dit jaar dat de Staat der Nederlanden er voor moet zorgen dat uiterlijk in 2020 de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen met minstens 25% is verminderd ten opzichte van 1990. De rechtbank oordeelde in de Klimaatzaak dat een kleinere reductie 'onaanvaardbaar gevaarlijk' en dus onrechtmatig is. De Staat komt zijn minimale zorgplicht naar zijn burgers niet na.

  Cassatie in Belang der Wet
  De regering lijkt in hoger beroep te willen en dat is zijn goed recht. Via de media vertellen politici dat ze misschien niet zo'n moeite hebben met de 25% reductie in 2020, maar dat ze vooral vinden dat de rechter op hun stoel is gaan zitten en dat dit dus vooral een principiële zaak is. Als dat werkelijk zo is, dan kan de Staat zichzelf minstens 3 jaar procedures en veel geld besparen, door een snellere en elegante weg te bewandelen, die van Cassatie in Belang der Wet (art 78 lid 1 Wet op de Rechterlijke Organisatie). Formeel stelt de Staat dat niet zelf in, maar vraagt de Minister aan de Procureur-Generaal om cassatie in te stellen bij de Hoge Raad. In zo'n belangrijke zaak met zo'n groot maatschappelijk belang zal de Procureur-Generaal dit niet snel weigeren. Dit kan alleen na de beroepstermijn, dus na 24 september, als er dus geen andere wegen meer open staan.

  Lees hier het gehele persbericht

  Kijk voor meer informatie en video's op www.urgenda.nl/klimaatzaak

 • 11.08.15
  Opinie NRC: Urgenda een gevaar ? Nee, en de feiten liegen echt niet.

  NRC Handelsblad 11 augustus 2015.
  Reactie via opiniestuk in NRC Handelsblad van Marjan Minnesma op opiniestuk Lucas Bergkamp in NRC Handelsblad.

 • 10.08.15
  Reactie op opiniestuk in Trouw door Marjan Minnnesma
  De Haagse rechtbank heeft in de Urgenda-zaak beslist dat de regering de Nederlandse CO2-uitstoot moet verminderen met minstens 25% in 2020 vanwege de grote risico’s en gevaren van klimaatverandering. De heer Bergkamp, advocaat in Brussel en strategisch adviseur van vele grote (fossiele energie) bedrijven, heeft nu in Trouw van 6 augustus de aanval geopend op het Haagse vonnis.

  Elders schreef hij al dat de rechter zijn mond moet houden over het klimaatbeleid omdat uitsluitend de politiek daarover mag beslissen. In de Trouw schrijft hij nu dat ook de politiek het klimaatbeleid niet mag aanscherpen. Ook niet op bevel van de rechter. Want dan handelt de Staat volgens hem in strijd met de gerechtvaardigde verwachtingen van de industrie. Die zouden de Staat dan wel eens aansprakelijk kunnen stellen met schadeclaims.

  Deze argumenten zijn nieuw voor me. In de rechtszaak zijn ze door de advocaten van de Staat niet aangevoerd. Dat heeft een goede reden: als advocaat van de Staat kun je niet met onzin-argumenten aankomen. Bergkamps opiniestuk is een aaneenschakeling van onwaarheden en onjuistheden. Ik zal er hier een paar ontkrachten.

  De Hoge Raad heeft al in 1932 beslist dat burgers en bedrijven niet kunnen klagen over overheidsbeleid dat afwijkt van het beleid dat die burgers en bedrijven hadden verwacht. Dus ook geen schadeclaims. Terecht: anders zou de overheid nooit meer van beleid mogen veranderen, ook niet als volgens nieuwe inzichten het oude beleid desastreus is en tot grote gevaren en schade zal leiden.

  Lees verder

 • 14.04.15
  Rechtbank zitting Klimaatzaak. Uitspraak 24 juni.

  Op dinsdag 14 april vond de zitting van de Klimaatzaak bij de rechtbank in Den Haag plaats. De rechtbank in Den Haag heeft aangegeven dat ze uitspraak doet in de Klimaatzaak op woensdag 24 juni om 10.00 uur. Lees hier alles over de Klimaatzaak.

  Mocht u hierbij aanwezig willen zijn, dan dient u zich aan te melden via info@urgenda.nl o.v.v. Klimaatzaak.

  Wij vragen u om 9.30 uur aanwezig te zijn, aangezien iedereen bij binnenkomst door de metaaldetector moet en er meer zaken behandeld worden. De Rechtbank in Den Haag bevind zich op de Prins Clauslaan 60, op 10 minuten lopen vanaf Den Haag Centraal station (klik hier voor een routebeschrijving).

  De uitspraak is live te volgen via een livestream vanaf 10.00 uur


  De Klimaatzaak trok de aandacht van diverse media uit binnen en buitenland. Klik hier voor een het media-overzicht, het persbericht en video's.

  Klik hier voor de Engelstalige pagina's.

  24 juni doet de rechter uitspraak

  Lees hier alles over de Klimaatzaak tegen de Staat, bekijk de video's en hier de Klimaatzaak Quotes


 • 19.06.15
  Column: 'Aan stoere praat van dit kabinet hebben we niets'
  Belasting

  Hoe vaak wordt het belastingstelsel nu grondig herzien? Niet vaak. De laatste keer was in 2001.
  Een kans om zonder kosten voor de Staat de vieze dingen duurder te maken en de schone goedkoper. Budget neutraal zoals dat heet. De afgelopen weken buitelen de regeringsleiders en CEO's van grote bedrijven, zoals Paul Polman van Unilever en Feike Sijbesma van DSM, over elkaar heen om te vertellen dat we serieus werk moeten maken van het voorkomen van klimaatverandering. Zelfs de Paus deed een stevige duit in het zakje.
  Het kabinet doet stoer over het energieakkoord en zegt een ambitieus akkoord na te streven in Parijs tijdens de klimaatonderhandelingen eind dit jaar. Maar stoere praat hebben we niets aan, als tegelijkertijd het nieuwe belastingplan gewoon vies rijden aantrekkelijker maakt en schoon rijden weer duurder. Het maakt des te duidelijker dat dit kabinet helemaal niet van plan is om serieus werk te maken van het voorkomen van klimaatverandering. Dit kabinet is medeplichtig aan verdere groei van CO2-uitstoot en nog meer gevaarzetting voor onze burgers. Nog meer reden dus om de rechter te Marjanvragen in te grijpen.

  Column
  Marjan Minnesma, directeur Urgenda

 • 12.06.15
  Circulaire economie krijgt concreet vorm in Friesland
  Circulaire economie krijgt concreet vorm in Friesland
  Het Friese bedrijfsleven, overheden en andere partijen hebben de handen ineen geslagen om de circulaire economie daadwerkelijk vorm te geven. Vrijdag 12 juni presenteren alle partijen concrete plannen voor gezamenlijke activiteiten en de 11 icoonprojecten die deze visie illustreren. Hierbij gaan partijen gezamenlijk, en in ketens met nieuwe partners, kringlopen sluiten en geven zij de nieuwe economie van de toekomst nu al vorm.


  Download hier het rapport Fryslan circulair

  Op basis van een analyse van Friesland, gemaakt door ondermeer Urgenda en Metabolic, is gekeken waar de kansen liggen voor Friesland. Wat zijn de meest voorkomende grondstofstromen, die men graag in de kringloop houdt en welke partijen willen actief mee werken aan een nieuwe economie? Dit is onderverdeeld in vijf pilaren: circulaire landbouw, circulair plastics, organische reststromen, bouw van de toekomst en 'zilt gewild'. Binnen deze pilaren worden icoonprojecten opgezet en uitgevoerd.

  In 2016 is Nederland voorzitter van de Europese Unie en de circulaire economie zal een belangrijk speerpunt zijn. In Friesland leeft breed de wens om samen de nieuwe circulaire economie vorm te geven. Van bouwbedrijven tot zilte landbouwers en van gemeenten tot afvalbedrijven, iedereen ziet dat er kansen liggen om nieuwe banen te scheppen en economische groei te creëren vanuit een brede samenwerking. Ook het onderwijs zal betrokken worden bij het opleiden van de volgende generatie voor een nieuwe economie. Om te kijken wat nu de grootste kansen zijn in Friesland is allereerst gekeken naar de grote grondstofstromen. Als we die stromen beter benutten, en na een eerste gebruik niet tot afval bestempelen dat geld kost, maar maken tot een grondstof met een zo hoog mogelijke waarde voor de samenleving, die dus iets oplevert, dan is dat al stap één.

  "Het is uniek dat zoveel partijen in één provincie met elkaar samenwerken en zich inzetten voor een circulaire economie. Met de 11 icoonprojecten wordt meteen concreet actie ondernomen en de daad bij het woord gevoegd. Zo staan de Friese bouwpartijen klaar om aan de slag te gaan met de overgang naar een energieneutrale bouw en het gebruik van circulaire bouwmaterialen. Veel andere ondernemers zijn ook aan het kijken hoe ze hun eigen pand kunnen verduurzamen. Door dingen samen te doen en van elkaar te leren, kunnen we hier verder versnelling in aanbrengen", aldus Urgenda directeur Marjan Minnesma.

  "Wij zijn in staat om plastic uit het huisvuil te halen en het te recyclen tot een hoogwaardig plastic dat niet duurder is dan het gebruikelijke plastic. Wij zetten een lectoraat circular plastics op waar bedrijven die dit plastic verwerken tot hoogwaardige producten met hun vragen terecht kunnen", aldus John Vernooij, directeur Omrin.

  "Friesland anticipeert slim op wat gaat komen en maakt straks producten van groene grondstoffen, haalt meer uit water en slib, verbouwt heerlijke producten op zilte grond en verrast iedereen op tientallen manieren met creatieve oplossingen die passen bij de economie van de toekomst", aldus Isabelle Diks, Wethouder Gemeente Leeuwarden.


  Neem voor meer informatie op met Christiaan Kuipers, projectmedewerker Urgenda

 • 24.04.15
  Succesvolle Fashion Revolution Talks en Day

  Twee jaar geleden stortte in Bangladesh de Rana Plaza kledingfabriek in en kwamen 1133 mensen om het leven. Om hier bij stil te staan is vrijdag 24 april uitgeroepen tot internationale Fashion Revolution Day.
  Fotocredit: Rosa van Ederen
  In meer dan 72 landen, waaronder Nederland, vonden activiteiten plaats om bewustwording te creëren en tegelijkertijd te laten zien dat veranderingen mogelijk zijn en gerealiseerd worden. Van Nieuw-Zeeland tot de VS stellen consumenten via social media kledingmerken de vraag #WhoMadeMyClothes. Op de Dam vond een fotomoment plaats.

  In het Parool, online, op Joop.nl en Duurzaamnieuws.nl verscheen ons opiniestuk #WhoMadeMyClothes.

  Talks
  Op donderdagavond 23 april, voorafgaande aan deze internationale activiteiten, organiseerde Fashion Revolution Nederland Fashion Revolution Talks in Amsterdam.
  In MeetBerlage sprak men over ‘Goede Doelen voor de kledingindustrie’ en ‘Hoe maken we de duurzame modesector sterker?’ met onder andere modeontwerper Hans Ubbink.

  Kijk voor meer foto's en video's op Twitter en Facebook.

  Initiatiefnemers: Goodfibrations, Van Jos, Stoere Vrouwen, Clean & Unique en Urgenda met haar initiatief Kiesduurzamemode.

  Lees hier meer over ons initatief Kiesduurzamemode

 • 27.05.15
  27 & 28 mei | Groningen tour | Start Tour to Paris

  Vanwege de Klimaatconferentie in Parijs, 30 november t/m 10 december, gaat Urgenda van 5 t/m 29 november naar Parijs lopen. Iedereen is welkom één of meer dagen mee te wandelen. Om alvast warm te lopen organiseren we mini-tours vanaf mei.

  De eerste Tour to Paris start op 27 en 28 mei in Groningen. Op dit moment wordt het programma bekend. Kent u inspirerende koplopers of vindt u het leuk om betrokken te zijn? Laat het ons hier weten.

  Lees verder

 • 17.04.15
  Sportcomplex Flidunen op Vlieland gebruikt 64% minder energie
  Sportcomplex Flidunen is sterk verduurzaamd en vandaag heropend door gedeputeerde Hans Konst van de provincie Friesland. Vlieland heeft, samen met de andere Waddeneilanden, de ambitie om energieneutraal te zijn in 2020. De enorme verduurzaming van het veel bezochte sportcomplex en overdekt zwembad is een concreet resultaat van deze ambitie. Met hulp van de provincie Friesland, Urgenda en de ASN Bank speelt de gemeente sterk in op een bestaan van het complex in de toekomst.

  De gemeente Vlieland laat zien bereid te zijn om het goede voorbeeld te geven door actief werk te maken van het verduurzamen van haar eigen maatschappelijke vastgoed. Wethouder Henk Visser, Urgenda directeur Marjan Minnesma en projectleider Rob Breet waren aanwezig en gaven een toelichting. Zo is het bestaande dubbele glas vervangen door HR++ glas met gasvulling. De baden worden afgedekt met een folieafdekking, die op rollen boven het zwembad wordt aangebracht en automatisch met een afstandsbediening in enkele minuten kan worden uitgerold.
  Naast besparingsmaatregelen zijn er ook zonnepanelen op het dak geïnstalleerd om daarmee eigen duurzame energie op te wekken. Op Vlieland is door de vele zonuren een opbrengst van 1 kWh/wattpiek/jaar mogelijk. Dit betekent dat met een basisopstelling van 16000 kWh, een besparing van 16000 kWh mogelijk is; maar liefst 12,8% van het gehele energieverbruik. Op het dak staan ‘heatpipes’ om de zonnewarmte om te zetten in bruikbare hoogtemperatuurwarmte voor het verwarmen van het zwembadwater en de cv-installatie.


  Besparing van 64% energie
  In totaal is ruim een kwart miljoen euro geïnvesteerd met medewerking van de Streekagenda Waddeneilanden en de ASN Bank. Dit levert uiteindelijk een besparing op van 64% op het energiegebruik. De totale terugverdientijd van de investering bedraagt slechts 7,1 jaar. Dit betekent dat nu al jaarlijks 126,8 ton aan CO2 wordt bespaard en dat vanaf het 7e jaar geld gaat worden ‘verdiend’.

  Energieneutrale woning
  Na de opening van het sportcomplex bracht men een bezoek aan de energieneutrale woning aan de Middenweg 23, behorend bij het Urgenda project en de brochure Ons huis energieneutraal.

 • 26.03.15
  Mobiliteitscentrale Flevoland wint titel Beste OV-bestek 2015
  De mobiliteitscentrale Flevoland is verkozen tot het Beste OV-bestek 2015 tijdens het Nationaal Congres Openbaar Vervoer op 26 maart. De verkiezing is georganiseerd in het kader van Samen op Reis met als doel innovatie in het OV te stimuleren door meer bekendheid te geven aan vernieuwende concepten binnen aanbestedingstrajecten. De jury, onder leiding van Marijke van Haaren (voorzitter Stichting Zero Emissie Busvervoer), heeft voor de verkiezing 10 inzendingen ontvangen, waarvan 8 bestekken en 2 alternatieve inzendingen.

  Overwegingen jury
  Met het bestek voor de mobiliteitscentrale Flevoland heeft de jury niet voor een ‘standaard’ OV-bestek gekozen, maar voor een bestek waarvan de OV-branche weer kan leren. De jury heeft bij de beoordeling van de bestekken met name gelet op de aard van de gunningscriteria, de bijdrage aan andere beleidsdoelstellingen zoals duurzaamheid, ruimte voor innovatie en aanpassingen gedurende looptijd, controleerbaarheid van de doelstellingen, de mate waarin de reiziger centraal wordt gesteld en leesbaarheid.

  Ruime vrijheid
  De inzending van Flevoland onderscheidt zich ten opzichte van de andere inzendingen onder meer door de overzichtelijkheid van het bestek en de relatief ruime vrijheid die aan de uitvoerder wordt gegeven. Voor een heel complexe opdracht is gedelegeerd opdrachtgeverschap gecreëerd. Er zijn weinig gunningscriteria benoemd, waardoor een inschrijver in staat is om zich beter te onderscheiden. Daarbij is de focus gelegd op ‘need to have’, in plaats van op ‘nice to have’. Het beste bestek gaat expliciet in op de verantwoordelijkheden van de aanbestedende overheid. Dit is voor de inschrijver heel helder en komt volgens de jury ook de kwaliteit van de aanbesteding ten goede. De positie van de reiziger is in dit bestek expliciet geborgd door een periodiek overleg met een reizigerspanel in te stellen. Daarnaast is een bonus voor de vervoerder gekoppeld aan de reizigerstevredenheid.

  Lees hier het gehele persbericht en lees hier meer over Samen op Reis en de rol van Urgenda


  Foto: vlnr: Wim Dijkstra (Provincie Overijssel), jury-voorzitter Marijke van Haaren, Jaap Lodders (Provincie Flevoland � winnaar)


 • 20.03.15
  Zorghuizen besparen in 3 maanden € 200.000 dankzij Energiestrijd

  38 zorghuizen door heel Nederland hebben tijdens de Energiestrijd Zorghuizen in drie maanden tijd € 200.000,- bespaard op energiekosten. Op initiatief van Meneer de Leeuw, Urgenda, Habion en partners is er een besparing op het energieverbruik gerealiseerd van 16%, met behoud van comfort en zonder voorinvestering.
  Zorghuis Sint Petrus uit Boekel, werd 20 maart tijdens het Lentebal, uitgeroepen tot winnaar met een besparing van 55% en € 20.000,- Met 70 bewoners is dat € 286,- per bewoner.

  Met de Energiestrijd Zorghuizen willen de initiatiefnemers laten zien hoe gemakkelijk zorghuizen op een positieve en betrokken manier geld kunnen besparen. Door in te zetten op bewuste gedragsverandering resulteert deelname aan de Energiestrijd Zorghuizen in een positieve bijdrage aan het milieu. Daarnaast realiseren zorgorganisaties een kostenbesparing die geïnvesteerd kan worden in duurzame maatregelen of besteed kan worden aan zorg.

  Winnaars
  Met een besparing van 48% en € 34.000,- werd zorghuis Mariahoeve uit Den Haag beloond met de tweede plaats. Odendael uit Sint-Oedenrode werd derde met een besparing van 44% en € 27.000,- De prijs voor meest fanatieke huis was voor Hoge Hop.uit Hoorn. Tijdens de drie maanden strijd, maakte Amstelmere uit Amstelveen de grootste sprong met een besparing van 27%. De besparingen zijn berekend op basis van een kWh prijs van € 0,10 en een gasprijs van € 0,50. Hierbij is het gasverbruik gecorrigeerd op graaddagen.  De prijzen werden uitgereikt door Burgemeester Pierre Bos en wethouder Henri Willems van de gemeente Boekel, Urgenda directeur Marjan Minnesma, Adrie van Osch, raad van bestuur BrabantZorg en Habion directeur Peter Boerenfijn.

  Meer dan 10 miljoen te besparen
  Wanneer deze resultaten worden omgerekend naar alle 1900 zorghuizen in Nederland, dan resulteert dat in een besparing van € 10.554.500,-. In een tijd dat, door veranderende wet- en regelgeving, de zorguitgaven steeds verder onder druk komen te staan is dit een belangrijke besparingspost. Energiebesparing levert zo een duurzame bijdrage aan betaalbare zorg. Tevens kunnen deze besparingen gebruikt worden voor doorinvesteringen, verduurzamen en het energieneutraal maken van het zorghuis.

  Van groot tot klein
  Gemakkelijke maatregelen zoals de verwarming een graadje lager zetten, tijdschakelaars op de verlichting plaatsen en technische installaties opnieuw inregelen leveren meteen resultaat op. Zo werd een warmtetransportpomp beter afgesteld, wat direct een besparing van € 400,- per jaar betekent. Een ander mooi voorbeeld was dat met een tijdschakelaar op het verwarmd biljart € 1,50 per dag en
  ? 500,- per jaar bespaard wordt. Met vele originele acties, zoals een quiz, Warme Truiendag, mascotte Lampie, speldjes, bijeenkomsten en andere activiteiten hebben alle zorghuizen enthousiast meegedaan. Behalve het competitie element was het voor de zorghuizen vooral belangrijk om: Te zeggen wat je doet, Doen wat je zegt en Te laten zien wat je doet. De tussenstanden, tips en acties werden gepubliceerd op de website www.energiestrijd.nl/zorghuizen, Facebook en Twitter

  Adrie van Osch, raad van bestuur BrabantZorg: “Het streven naar minder energieverbruik past bij onze visie. Wat we in de praktijk zien is dat bewustwording rondom energieverbruik bijdraagt aan meer saamhorigheid op locaties. Het is mooi om te zien dat het zowel bij cliënten als bij medewerkers en vrijwilligers iets op gang brengt.”

  Wigger Verschoor, projectleider Urgenda: “De toegevoegde waarde van deelname aan de Energiestrijd Zorghuizen is dat zorgorganisaties nog jaren erna energie en kosten besparen, door alles wat ze geleerd hebben in die drie maanden. De bewustwording die vol enthousiasme gerealiseerd is bij medewerkers, bewoners en management blijft zijn vruchten afwerpen.”

  Pepik Henneman, Meneer de Leeuw: “Doordat zorghuizen tegen elkaar strijden willen ze winnen en doen ze er alles aan om op de eerste plaats te komen. Men wordt creatief, enthousiast en fanatiek wat mooie blijvende resultaten oplevert.”

  Volg de Energiestrijd Zorghuizen
  Kijk voor een de eindstand van alle deelnemende zorghuizen op energiestrijd.nl/zorghuizen.
  Via deze site, Twitter en Facebook zijn de verhalen en resultaten van alle deelnemers te lezen.

  Initiatiefnemers
  De Energiestrijd Zorghuizen is een initiatief van Meneer de Leeuw, Urgenda en Habion in samenwerking met Natuur en Milieu Federaties en met medewerking van Eneco, Enelogic deEnergiesprong en Intrakoop.

  Klik hier voor de online versie.
  Lees hier meer over de Energiestrijd Zorghuizen

 • 11.02.15
  Video's succesvolle Regiotour Flevoland

  Vrijdag Tijdens de Regiotour Flevoland in februari lieten we op tal van plekken zien wat er gebeurt op het gebied van duurzaamheid in de provincie.

  Bekijk hier de video's en het media-overzicht.

  Lees verder

 • 26.01.15
  Goede doelen ontvangen bedrag dankzij loterijdeelnemers

  Bijna honderd goede doelen, waaronder Urgenda, ontvangen dit jaar een schenking van de Postcode Loterij. Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in het DeLaMar Theater in Amsterdam, maakte de loterij bekend dat zij dit jaar een recordbedrag van ruim 312 miljoen euro doneert aan al deze goede doelen die werkzaam zijn op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. Er zijn extra schenkingen voor onder meer Het Nederlandse Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en Stichting Vluchteling voor noodhulp en het versterken van de positie van meisjes en vrouwen.

  Urgenda is zeer dankbaar voor deze bijdrage en bedankt alle deelnemers aan de Postcode Loterij. Met het bedrag zal Urgenda zich inzetten om Nederland samen sneller duurzaam te maken.

  De Congolese gynaecoloog en mensenrechtenactivist Dr. Denis Mukwege sprak tijdens het Goed Geld Gala. Hij won in 2014 de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken van het Europese Parlement voor zijn onuitputtelijke inzet voor de rechten van vrouwen in zijn land.
  Dr. Mukwege ontving op het Goed Geld Gala een schenking van 1 miljoen euro voor zijn Panzi-ziekenhuis in de Democratische Republiek Congo. Dit bedrag wordt uitgekeerd via Stichting Vluchteling. Met deze bijdrage wordt de zorg voor slachtoffers van seksueel geweld verbeterd.

  ‘Sweetie’ krijgt vervolg
  Terre des Hommes krijgt dit jaar een extra schenking voor het vervolg op ‘Sweetie’, het project waarmee Terre des Hommes in 2013 al 1.000 plegers van webcamseks met kinderen wist te ontmaskeren. Met de schenking van ruim 3,8 miljoen euro kan Terre des Hommes samen met nationale en internationale specialisten de strijd tegen webcamseks met kinderen op grote schaal voortzetten.

  Extra hulp voor mensen in conflictgebieden
  Er zijn uitzonderlijk veel humanitaire crises die ervoor zorgen dat er momenteel meer dan 50 miljoen mensen op de vlucht zijn, in onder meer Syrië, Zuid-Soedan, Irak en de Centraal Afrikaanse Republiek. De Postcode Loterij maakt extra geld vrij voor noodhulp. Het Nederlandse Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen krijgen ieder vijf miljoen euro voor het verbeteren van de omstandigheden voor vluchtelingen die van huis en haard verdreven zijn. Ook VluchtelingenWerk Nederland ontvangt een extra bijdrage van één miljoen euro om de vele extra vluchtelingen in Nederland de hulp te bieden die zij nodig hebben.

  Meer miljoenenschenkingen voor mens en natuur

  Ook een aantal innovatieve Droomfonds-projecten kan dit jaar doorgang vinden. Zo ontvangt Sea Shepherd van de Postcode Loterijen in Nederland, Zweden en Groot-Brittannië een bedrag van 8,3 miljoen euro voor hun strijd tegen illegale visserij en stroperij in de Zuidelijke Oceaan. Het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, ARK en de Vogelbescherming Nederland krijgen een schenking van 13,5 miljoen euro voor het natuurherstel in en om het Haringvliet.

  De miljoenenschenkingen aan goede doelen zijn mogelijk gemaakt door de 2,5 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. Van ieder lot dat zij kopen gaat de helft naar goede doelen. De Postcode Loterij steunt in 2015 bijna 100 goede doelen.

  Foto's: Roy Beusker Fotografie

 • 17-12-14
  Lancering Brochure Ons Huis Energieneutraal

  De gemiddelde energiekosten in Nederland voor een gemiddeld gezin zijn in 15 jaar ongeveer €35.000,- (incl. btw). Voor dit bedrag kan nu de woning energieneutraal gemaakt worden. Dat is in Nederland in de bestaande bouw nog niet eerder gepresteerd. Urgenda is op Texel met bewoners begonnen om zo’n 20 bestaande woningen energieneutraal te maken. Energieneutraal betekent dat de bewoners energie besparen en de resterende benodigde energie zelf duurzaam opwekken
  op hun eigen perceel.

  De woningen variëren van kleine tussenwoningen tot vrijstaande stolpen en van monumenten tot nieuwbouw woningen. Voor elke woning is een oplossing bedacht die is toegesneden op het huis en de bewoners.
  De eerste huizen zijn gereed en verzameld in de brochure Ons huis energieneutraal. Praktijkvoorbeelden van bestaande huizen, die woensdag 17 december gepresenteerd wordt door Urgenda directeur Marjan Minnesma en overhandigd wordt aan Jan Willem van de Groep (Energiesprong) en wethouder Eric Hercules (Gemeente Texel). Het programma biedt tevens de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan een huis dat gereed is.  Download hier de brochure

  Programma woensdag 17 december


  Locatie: ‘t Drijverhuus - De verzamelpost , Naalrand 2, Den Hoorn - Texel

  14.00 uur - Inloop
  14.30 uur - Marjan Minnesma (directeur Urgenda) vertelt over de aanpak en toekomst van het project
  14.50 uur - Overhandiging brochure aan Jan Willem van de Groep (Energiesprong)
  en wethouder Eric Hercules (Gemeente Texel)
  15.00 uur - Presentatie van diverse energieneutrale huizen, inclusief interviews met betrokkenen en bewoners
  15.30 uur - Excursie naar het huis van Herman Ridderinkhof - Herenstraat 21, Den Hoorn (op loopafstand van ‘t Drijverhuus / Verzamelpost)
  16.30 uur - Borrel in ‘t Drijverhuus

  Klik hier voor de digitale uitnodiging

  Bekijk hier de TV-uitzending Ons huis verdient het

  Dit project is mede mogelijk gemaakt door ASN Bank en is onderdeel van het Urgenda rapport Nederland op 100% op duurzame energie in 2030. Het kan, als je het wilt!