Home

Het laatste nieuws

 • 04.11.14
  Drie diners ‘Dutch Cuisine’ aan vooroplopende ROC’s

  Drie diners ‘Dutch Cuisine’ aan vooroplopende ROC’s

  Duurzaam eten in horeca-onderwijs krijgt impuls

  Het horeca-onderwijs moet meer aandacht schenken aan de principes van verantwoord en gezond eten. Dat vinden actieorganisatie Urgenda, het Koksgilde en de Academie voor Gastronomie. Zij organiseren daarom op 4, 18 en 26 november drie diners ‘Dutch Cuisine’ in samenwerking met ROC Friese Poort, het ROC van Amsterdam en het Koning Willem I College in Den Bosch. De drie scholen lopen voorop in deze beweging. Coryfeeën Peter Klosse (Hogeschool Zuyd) en Albert Kooy (Stenden Hotel) slaan de handen ineen om ROC-docenten, leermeesters, leveranciers en andere stakeholders te inspireren met de vijf basisprincipes van Dutch Cuisine.

  “Hoewel de trends in de horeca in rap tempo aan het veranderen zijn”, aldus SVH meesterkok Albert Kooy, “blijft het onderwijs op de ROC’s daarbij nogal achter. Er wordt nog veel gewerkt met pakjes en zakjes en er staat veel vlees op het menu. Terwijl nieuwe koks als Niven Kunz inmiddels allemaal werken met het principe 80/20: 80% groenten, 20% vlees.”

  Kooy is de bedenker van dit 80/20-principe en een van de initiatiefnemers van Dutch Cuisine. Cultuur, Gezond, Natuur, Kwaliteit en Waarde zijn de basiswaarden van waaruit de horeca zou moeten werken. Oftewel plantaardiger eten, meer met de seizoenen, vers, gezond, niks verspillen. Eerder dit jaar werden deze principes omarmd door het Koksgilde, dat met 3500 aangesloten leden een van de belangrijkste brancheorganisatie in de horeca is.

  Patronen loslaten
  Smaakprofessor Peter Klosse zou willen dat de nieuwe generatie koks veel meer gevoel krijgt voor hoe ingrediënten simpel op smaak gebracht worden. “De horecapraktijk is dat er veel in vaste patronen wordt gewerkt, met een vaste kaart. Als je je als kok in dienst stelt van de natuur, moet je die patronen durven loslaten en veel creatiever met de mogelijkheden omgaan. Daarmee maken wij nu een start.”

  Een programma op maat waarbij ROC-docenten creatiever leren denken, kennis maken met de nieuwe trends in de horeca en inspiratie opdoen, moet het tij in het horeca-onderwijs keren. Op 10 oktober, Dag van de Duurzaamheid, vond de kick-off plaats van dit project, dat nu in de regio’s een vervolg krijgt. Door docenten te laten kennis maken met de dagelijkse praktijk van de drie ROC’s die voorop lopen, beogen de organisatoren een vliegwiel effect. “Hopelijk gaan straks alle 25 ROC’s die horeca-onderwijs geven in deze nieuwe beweging mee”, aldus coördinator Sandra van Kampen van actieorganisatie Urgenda.

  De diners ‘Dutch Cuisine’ vinden plaats op:

  - Dinsdag 4 november, 16 – 21 uur, ROC Friese Poort in Sneek
  - Dinsdag 18 november, 18 – 21 uur, Restaurant Elements, ROC van Amsterdam
  - Woensdag 26 november, 17 – 21 uur, Mensa van Koning Willem I College Den Bosch.

  U bent van harte uitgenodigd bij één van de drie diners. Voor opgave, meer informatie, de achtergronden of het vervolgtraject, kunt u bellen met Sandra van Kampen (Urgenda) op 06 47096720. Of mail naar sandra.van.kampen@urgenda.nl

 • 10.10.14
  1150 deelnemers Low Car Diet 2014

  Van 10/09 t/m 10/10 ontdekten 1150 deelnemers van 100 bedrijven tijdens het Low Car Diet 2014 dat de reis van A naar B schoner, goedkoper en gezonder kan.

 • 21.09.14
  21 sept - People's Climate March

  Zondag 21 september vond de wereldwijde People's Climate March plaats in o.a. New York, Londen en Amsterdam. Urgenda organiseerde het slotevent op de kade bij het EYE Film Museum. Ruim 5000 mensen waren hierbij aanwezig.

 • 10.10.14
  10 okt - Dag van de Duurzaamheid

  Vrijdag 10 oktober vinden er duizenden duurzame activiteiten plaats door heel Nederland. Urgenda is wederom initiatiefnemer van deze zesde editie met o.a. de Voorleesactie, het Low Car Diet, Duurzame Deals en meer.