Home

Het laatste nieuws

 • 12.12.17
  Open brief aan minister Wiebes: Handhaaf salderingsregeling voor zonnepanelen tot 2023

  Zo’n 20 maatschappelijke organisaties vragen in een brief minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat om de populaire salderingsregeling voor zonne-energie te handhaven tot tenminste 2023. Het huidige kabinet lijkt van plan om de regeling al in 2020 te beëindigen en brengt daarmee volgens onder andere UNETO-VNI, Natuur & Milieu, Aedes, Consumentenbond, Woonbond, VNG, meer dan honderd lokale energiecoöperaties en Bouwend Nederland de groei van zonne-energie én de energietransitie in gevaar.

  Bijna een half miljoen gezinnen in Nederland wekken zelf duurzame energie op met behulp van zonnepanelen. Zo brengen zij hun energierekening omlaag en helpen zij samen om de hoeveelheid opgewekte zonne-energie te laten groeien met ruim 90% per jaar. Salderen betekent dat huishoudens de energie die hun zonnepanelen overdag opwekken, mogen wegstrepen tegen de energie die ze ’s avonds pas gebruiken.

  Energierekening omlaag

  Dankzij de huidige salderingsregeling is iedere kilowattuur zelfopgewekte energie bijna 20 cent per kilowattuur(kWh) waard. Zo is de investering in ongeveer acht jaar terug te verdienen. Steeds meer burgers zien in dat een investering in zonnepanelen meer oplevert dan spaargeld op de bank.

  Salderingsbelofte

  Voormalig minister Kamp van Economische Zaken had toegezegd saldering tot 2023 in de huidige vorm te handhaven en pas daarna af te bouwen. Het nieuwe kabinet lijkt de regeling echter al in 2020 te willen beëindigen. Alleen deze suggestie in het nieuwe regeerakkoord zorgt voor stagnatie in de verkoop van zonnepanelen. Bij installatiebedrijven die zonnepanelen bij particulieren plaatsen, komt de klap hard aan.

  Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden, zoals in het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken, hebben we zonne-energiehard nodig. “Als minister Wiebes zich aan de salderingsbelofte houdt, zullen gewone gezinnen de veranderingen die hij hierna wil doorvoeren ook aandurven. De salderingsbelofte aan burgers verbreken zal veel meer kosten dan alleen geld”, zegt Marjan Minnesma directeur van Urgenda.

  “Tegenover lagere inkomsten aan energiebelasting staan duizenden nieuwe banen, die de schatkist juist meer inkomsten opleveren uit BTW, loonbelasting en winstbelasting. Opheffen van de salderingsregeling in 2020 schaadt het vertrouwen van consumenten en ondernemers én brengt de doelstellingen van het energieakkoord in gevaar. Zonne-energie moet je stimuleren, niet blokkeren”, stelt voorzitter Doekle Terpstra van UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche.

  De brief aan minister Wiebes is ondertekend door:
  - Doekle Terpstra - Voorzitter UNETO-VNI
  - Marnix Norder - Voorzitter Aedes vereniging van woningcorporaties
  - Fries Heinis - Algemeen directeur Bouwend Nederland
  - Jan Fokkema - Directeur NEPROM
  - Leendert Meijers - Adjunct directeur NVB-bouw
  - Claudia Bouwens - Lente-akkoord Zeer Energiezuinige Nieuwbouw
  - Bart Combée - Algemeen directeur Consumentenbond
  - Berend de Vries - VNG voorzitter Milieu Energie en Mobiliteit
  - Ronald Paping - Directeur Woonbond
  - Andre Dippel - OM | Nieuwe Energie 36 lokale duurzame energie coöperaties
  - Jaap Hoeksema - Directeur Noordelijk Lokaal Duurzaam, 77 lokale duurzame energie coöperaties
  - Siward Zomer- Directeur ODE Decentraal
  - Felix Olthuis - Voorzitter REScoopNL
  - Marjan Minnesma- Directeur Urgenda
  - Donald Pols - Directeur Milieudefensie
  - Marjolein Demmers - Directeur Natuur & Milieu
  - Roebyem Anders - Stichting Schooldakrevolutie
  - Rolf Heynen - Directeur Nationaal Solar Trendrapport & Solar Solutions Int.
  - Christiaan Brester - Lens Energie
  - Social Enterprises - Sungevity, Stichting Wij Willen Zon, ThuisBaas

 • 13.09.17
  10-10 is het weer Dag van de Duurzaamheid. Doe jij mee?

  Heeft de zomervakantie nog inspiratie opgeleverd voor de organisatie van een leuke, duurzame activiteit op de Dag van de Duurzaamheid. De bedoeling is dat we opnieuw samen laten zien hoe duurzaamheid past in ons dagelijks leven.

  10 oktober is hèt moment van het jaar om de duurzaamheidsbeweging in Nederland nog zichtbaarder, groter en manifester te maken. Daarom nodigen wij bedrijven, burgers, overheden, scholen en maatschappelijke organisatie uit om plannen te maken en je initiatieven te delen via http://www.dagvandeduurzaamheid.nl/. We willen toewerken naar een circulaire economie die draait op duurzame energie en groene grondstoffen Samen kunnen we die dag laten zien dat duurzaamheid niet alleen noodzakelijk is maar ook inspirerend, innovatief en winstgevend.

  We zouden het geweldig vinden als ook jij meedoet. Dus bedenk zelf een aansprekende activiteit. Zoals een groene recordpoging, een uitreiking van een prijs, open dag, de lancering van een nieuw product, een onthulling, een startmoment, Het Beste Duurzame Idee van… of biedt een DvdD Deal (kortings)actie aan. Natuurlijk kun je ook iets met collega's doen: vegetarisch lunchen, allemaal per trein of fiets naar kantoor, een dag niet printen. Of je koopt voor jezelf een elektrische fiets. Kijk voor ideeën op:www.dagvandeduurzaamheid.nl/doemee

  Heb je al een idee? Meld dit dan meteen op http://www.dagvandeduurzaamheid.nl/. Je kunt je idee later altijd nog aanvullen met nieuwe informatie. Want de kans is groot dat een idee zich nog ontwikkelt tot een concreet uitgestippelde activiteit. Daarom kun je je bijdrage altijd nog bijwerken met de inlogcode.

 • 27.07.17
  Visie 2030 voor politici

  Op de laatste dag voor het Kamerreces toog Urgenda naar Den Haag om Kamerleden en een enkele minister ons rapport Nederland 100% duurzame energie, het kan als je het wilt! te overhandigen. Ons rapport staat immers vol handreikingen die politici kunnen inspireren tot het opstellen van duurzaam beleid. De ontvangst was positief.

  Niet alleen politici maar iedereen die interesse heeft in de manier waarop Nederland in 2030 over kan zijn op 100% duurzame energie, in hoe we het anders kunnen doen, kan het boekje aanvragen. Dan sturen we het op. Stuur uw mail naar info@urgenda.nl.

  Natuurlijk staat het rapport ook online. U vindt het hier.


 • 01.07.17
  Wie Urgenda ondersteunt, krijgt 'n strandlaken cadeau!

  Ter ere van het 10-jarig jubileum heeft Urgenda een uniek zonnepaneel-strandlaken laten maken. Natuurlijk van biologische katoen. Wie op dit zonnepaneel ligt ervaart de energie van de zon! En laadt zichzelf weer op.

  Iedereen die nu besluit Urgenda te steunen, vanwege de Klimaatzaak of een van onze andere projecten waarmee we duurzaamheid versnellen, ontvangt dit royale strandlaken. In onderstaand filmpje is te zien tot welke jubileumactie het zonnepaneelstrandlaken ons inspireerde.

  En wilt u deze zomer ook zonnen op zo'n zonnepaneel? Klik dan hier.


 • 22.06.17
  Urgenda presenteert vernieuwde vise 2030!

  Vernieuwd en nu nog duurzamer:
  Nederland 100% duurzame energie in 2030, het kan als je het wilt!


  Op 21 juni vierde Urgenda haar 10-jarig bestaan met een spetterend feest voor iedereen die betrokken is geweest in het afgelopen decenium en sneller duurzaam wil. Hoogtepunt van de dag was de lancering van de herziene versie van het rapport Nederland 100% duurzame energie, het kan als je het wilt.

  Aan een zaal vol geïnteresseerde genodigden lichtte Marjan Minnesma toe hoe we in 2030 volledig kunnen funcioneren op duurzame energie en welke acties van overheid, burgers en bedrijven daarvoor nodig zijn. In het nieuwe rapport is het hoofdstuk 'Anders produceren' het meest rigoreus aangepakt. Kopstukkken uit de chemische, staal en cementindustrie hebben meegedacht over realistische oplossingen. De uitkomsten staan met cijfers onderbouwd in het nieuwe rapport. Het nieuwe boek werd vrolijk gelanceerd op het strand van Blijburg. Kijk hier voor de vernieuwe versie.  Na de presentatie was het tijd voor het KoplopersStrand waar inventieve ondernemers lieten zien hoe het 5 keer anders kan: Anders wonen, anders van A naar B, anders eten, anders produceren en anders energie opwekken. En vluchtelingen van de Refugee Company toonden hun ambacht als barista of kleermaker. Zij gaan het wel redden in Nederland, maar dat perspectief kunnen we de klimaatvluchtelingen van straks niet bieden. Ook daarom moeten we nú actie ondernemen om de temperatuurstijging tegen te gaan. En dat kan! Als we de door Urgenda voorgestelde maatregelen met z'n allen nemen.

  Tien jaar Urgenda heeft velen wakker geschud en veel opgeschud. Dus dat werd gevierd. Er was muziek, er werd gedanst, en werd zelfs gezongen: het was een spetterend feest! En alle gasten maakten er samen een overgetelijk handdoekenmoment van met onze bijzondere zonnepaneelhanddoek!

  Meer informatie, ook over alle deelnemers op het KoplopersStrand vindt u hier. Hieronder een zonnige video die de dag samenvat.

 • 01.06.17
  Doe mee met onze Jubileumactie
  21 juni 2007 - 21 juni 2017 Tien jaar Urgenda!

  Op 21 juni 2007 zag 'Urgenda' het licht op het NDSM-terrein tijdens het Midzomernacht Festival. Sindsdien is er veel gebeurd. Van Wij Willen Zon en ThuisBaas tot de Klimaatzaak. Dit alles om 100% duurzame energie in 2030 mogelijk te maken. Dat gaan we vieren! Met heel veel vrienden, partners, relaties, Urgendisten en andere mensen met wie we de afgelopen tien jaar hebben gewerkt aan de versnelling van oplossingen voor een duurzamer Nederland, onder ons motto "Samen sneller duurzaam!"


  100x180cm biologisch katoen algado

  Jubileumactie
  Speciaal voor dit jubileumjaar heeft Urgenda een Zonnepaneelhanddoek laten maken. Wilt u ons steunen en deze zomer genieten op een heerlijk grote en duurzame handdoek? Doneer dan 50 euro (Triodos: NL69TRIO0784917558). Bovendien heeft u met handdoek toegang tot ons feest op 21 juni (let op: vermeld bij betalingskenmerk: 'FEEST'. U kunt met handdoek ook deelnemen aan onze ludieke strandactie die deze avond plaatsvindt. Meld u daarnaast aan via info@urgenda.nl dan sturen wij u na verificatie van de betaling de uitnodiging toe waarop alle benodigde gegevens van het feest staan.

  We hopen u te zien op 21 juni!

  Namens het Urgenda Team

 • 29.04.17
  PEOPLE’S CLIMATE MARCH

   

  Urgenda neemt natuurlijk ook deel aan de wereldwijde People’s Climate March aanstaande zaterdag 29 april.

  We verzamelen met zijn allen, om 12.15, op het dak van NEMO en maken daar dan eerst een groepsfoto. Van daaruit wandelen we naar het museumplein om ons aan te sluiten bij het evenement.

  Wandel je mee?
  Aanmelden is fijn, maar is niet noodzakelijk. Je kunt je opgeven via mail info@urgenda.nl of via het event op Facebook.

  Programma:
  12.15-12.45 Verzamelen op het dak van NEMO
  13.00 Groepsfoto maken
  13.15 Starten met lopen (ongeveer 4 kilometer)
  14.00-17.00 Centrale programma op het Museumplein met de officiële People’s Climate March en op het podium o.a. Freek de Jonge, Ruud Koornstra, allerlei jongeren, en de Grootouders voor het Klimaat!

 • 10.04.17
  Acht ongebruikelijke routes naar een klimaatneutrale industrie

  Amsterdam/Den Haag, 10 april 2017 - De energie-intensieve industrie in Nederland is in staat om tussen 2030 - 2050 om te schakelen tot een vrijwel klimaatneutrale industrie. Om dit te bereiken hebben overheid, netbeheerders en bedrijven uit de meest energieintensieve sectoren acht ongebruikelijke routes verkend in het rapport ‘De toekomst van de Nederlandse energie-intensieve industrie’. Het rapport biedt een nieuw toekomstbeeld en benoemt de eerste concrete stappen in die richting.

  Kamerlid Stientje van Veldhoven ontving in het voormalige stadhuis van Den Haag uit handen van de opstellers het eerste exemplaar van de scenario’s namens de partijen in de formatie-onderhandelingen. Directeur-Generaal Gaastra van het Ministerie van Economische Zaken ontving het tweede exemplaar.

  In de huidige aanpak wordt van de industrie verwacht dat ze elk jaar een paar procent minder energie gebruikt en minder CO2 uitstoot. Om dit trage proces te versnellen is een fundamenteel andere aanpak nodig, vinden de auteurs van het rapport.

  ?Nederland gaat in dit scenario actief sturen op vermindering van uitstoot en zorgen dat sectoren samen optrekken. Alleen zo kan de industrie verduurzamen de grondstoffen veel beter benutten?, vat co-auteur Marjan Minnesma van Urgenda de stappen samen ?Zo kun je de noodzakelijke omschakelingen veel sneller maken en de transitie betaalbaar houden.?

  De scenario’s, waaraan de industrie zelf meewerkte, houden rekening met onverwachte schokken binnen en buiten de industrie, die bij elke transitie horen en ze verwerken deze ook in een samenhangende aanpak. Er is nagedacht over energieopwekking, vervoer en transport, staal- en grondstoffengebruik, woningbouw, windbouw, robotica en databeheer, afval en grondstoffen, plantaardige eiwitten en biomassa. Tot slot doet het rapport een voorzet voor een radicaal ander belastingstelsel.

  Eén van de voorbeelden waarin sectoren nauwer kunnen gaan samenwerken is kunstmestproductie. “Nu wordt er relatief veel aardgas gebruikt om kunstmest te maken. Met elektrolyse op basis van windenergie ontstaat met andere chemische processen hetzelfde product”, legt John Kerkhoven van Quintel Intelligence uit. “Deze nieuwe manier van kunstmestproductie biedt bovendien de mogelijkheid om energie-overschotten uit windparken tijdelijk op te slaan.”

  De commissie Industrie in transitie, gevormd door Netbeheer Nederland, TKI Energie & Industrie, ISPT, Urgenda en OCI Nitrogen heeft de hoofdlijnen uitgezet met Quintel Intelligence. Daarnaast zijn de volgende instellingen en ondernemingen nauw betrokken bij de totstandkoming van het rapport: Shell Nederland, VNCI, Nederland ICT, Koninklijke VNP, WUR, UU, Grassa, RVO Nederland en het Ministerie van Economische Zaken.

  Lees hier het rapport in het Nederlands: De toekomst van de Nederlandse Energie-intensieve Industrie - Het Verhaal

  Lees hier het rapport in het Engels: The future of Dutch energy intensive industry in a climate neutral society The Story

 • 04.04.17
  Concrete actie Circulair Bouwen tijdens Circulair Café

  Bouwbedrijf Van Wijnen heeft een woning ontwikkeld die voor 70 procent circulair is. De eerste twintig worden nog dit jaar in Grou gebouwd.

  Van Wijnen maakte de deal met woningcorporatie Elkien gisteren bekend in de Leeuwarder Kanselarij. Daar was het Friese circulaire wereldje – sterk gegroeid de afgelopen tijd – bijeen om plannen te smeden voor 2018 en te dromen over 2025.

  Het verhaal over de woning van Van Wijnen liet zien dat circulair ondernemerschap niet een kwestie is van een beetje bijbuigen hier en een een beetje wrikken daar. Product, concept, grondstoffen, vermarkting, regelgeving, alles moet radicaal opnieuw worden onderzocht en doordacht.

  Circulaire economie

  Van Wijnen nam als gegeven dat Nederland in 2050 een circulaire economie heeft, zonder fossiele brandstoffen. Dat is kabinetsbeleid. Dan kun je maar beter een aardgasvrij huis hebben dat evenveel energie produceert als gebruikt. Die bestaan al, dus dat was een inkoppertje.

  Alle andere zaken waren vele malen ingewikkelder. ,,Neem alleen al de bouwmaterialen. Je wilt dat die biobased zijn, dus hernieuwbaar’’, zei Hilbrand Katsma van Van Wijnen. ,,Hennep, vlas, rijstvlies, we hebben overal naar gekeken. Maar we liepen stuk op de certificering en garanties.’’ Of raker: het gebrek daaraan.

  Bestaande beoordelingsmethodes, zoals Breeam, boden slechts beperkt houvast over het circulariteitsniveau van de woning. Daarvoor zorgde uiteindelijk de speciaal ontwikkelde ‘Building Circularity Index’ van Alba Concepts in Rosmalen.

  Losmaakbaarheid was een andere hersenkraker. ,,Stel je voor dat de woning overbodig wordt omdat een krimpdorp verder leegloopt. Dan wil je niet slopen, dat is niet circulair. Dan wil je de woning elders weer opbouwen, eventueel in een andere configuratie.’’

  Alle verbindingen moesten dus opnieuw worden uitgedacht. Verder lag er een taak om gif, uitstoot van CO2 en verzuringseffecten uit te bannen.

  De oefening leverde een woning op die volgens Katsma voor 70 procent circulair is en honderd jaar meekan (na een refit op onderdelen halverwege). Elkien betaalt er 115.000 euro exclusief btw voor, de huurder 625 euro per maand inclusief energie.

  Meerwaarde

  Het feit dat de woning gedemonteerd en elders herbouwd kan worden, is voor Elkien van meerwaarde. ,,In 70 van de 81 dorpen waar wij woningen in portefeuille hebben, zit geen toekomst’’, verklaarde directeur Alex Bonnema. Voorheen was sloop de geijkte oplossing, maar een corporatie met circulaire ambities heeft nu dus een alternatief.

  De ambitie van Van Wijnen is om jaarlijks tweehonderd van dergelijke woningen te maken, 1 per werkdag, grotendeels prefab.

  In de zaal praatten spelers uit de bouwwereld verder over de circulaire opgave. Daar bleek behoefte aan betere regels voor gebruik van bouwafval als grondstof, handvatten die circulair aanbesteden en inkopen vergemakkelijken, en een sloop/bouwstoffenbank.

  Circulair Café

  Het Circulair Café dat vrijwel maandelijks wordt georganiseerd door de vereniging Circulair Friesland ging behalve circulair bouwen, ook in op andere thema’s. Over biomassa werden stappen gezet om (resterende) biomassa te gebruiken om het organisch gehalte van de bodem te verhogen en de landbouw circulair in te richten. Festivals en evenementen werden ontpopt tot ‘sprinkplank’ om verder invulling te gegeven aan een circulaire economie op lokale schaal. En op de onderwerpen Kunststoffen, Mens & Maatschappij en Launching Customer werd er niet alleen een visie gevormd tot een circulair Fryslân in 2025, maar ook concrete stappen gezet.

  Aan het einde van de middag vond de volgende onthulling plaats waardoor Leeuwarden een permanente expositie rijker: de Circulaire Expo aan de Turfmarkt. Met het drinken van een biertje gemaakt van oud brood en lokale, duurzame hapjes werd de opening feestelijk gelanceerd.

  De vereniging Circulair Friesland wil dat onze economie straks zo werkt dat grondstoffen zoveel mogelijk hergebruikt worden. De Circulaire Expo moet dat concreet maken. Er liggen nu veel diverse producten die je kunt bekijken: van halffabricaat tot zaken die de consument nu al kan gebruiken. Het streven is om het aantal producten nog verder uit te breiden en binnenkort meerdere dagen de deuren structureel te openen.

 • 06.02.17
  Extra donatie Postcode Loterij
  Dankzij alle deelnemers van de Postcode Loterij heeft Urgenda op het Goed Geld Gala een extra donatie ontvangen om Nederland sneller duurzaam te maken. Hiervoor zijn wij erg dankbaar. Lees meer

 • 25.01.17
  CEO's roepen op om te kiezen voor klimaat
  'Kies voor klimaat!', dat is de boodschap die topbestuurders van onder meer DSM, Unilever, Rabobank, Landal en Arcadis online communiceren en via posters in bushokjes. Lees meer

 • 19.01.17
  Teken het manifest van de Grootouders
  De Grootouders voor het Klimaat hebben hun manifest Een leefbare wereld voor onze kleinkinderen gepresenteerd. Jong en oud kunnen hier het manifest lezen en ondertekenen. Lees hier meer op de site van de Grootouders voor het Klimaat.

 • 16.10.16
  Beste Hans de Boer

  Beste Hans,

  Hartelijk dank voor je snelle reactie en uitnodiging om samen te werken aan de economie van de toekomst. Als ondernemer en bedrijfskundige neem ik graag de handschoen op om daar verder met jou aan te werken, nadat ik ook eerst graag wat misverstanden uit de weg ruim.

  Wij werken graag met ondernemers

  Urgenda werkt al jaren met ondernemers en ontmoet er vele die werken aan de economie van de toekomst, die circulair is en op 100% duurzame energie draait. Mooi dat VNO-NCW nu ook die kant op beweegt en zelfs naar een volgend niveau wil. Ons vraagstuk zal waarschijnlijk vooral gaan over de snelheid waarmee we die fundamentele omslag gaan bewerkstelligen. Inderdaad een ‘Man on the Moon’ opgave, want om een goede kans te houden om onder de anderhalve graad temperatuurstijging (ten opzichte van 1850) te blijven, zal die omslag in 15 jaar moeten plaatsvinden. Dus onze stip op de horizon zal op 2030 moeten staan en niet op 2050. Hopelijk houd jij ook van een uitdaging.

  Goed voor de economie – zeker 150.000 extra banen
  In mijn verhaal vertelde ik iets over het worst-case scenario wereldwijd: als we doen wat nodig is om onder de anderhalve graad te blijven, dan zal dat hooguit de groei vertragen (dus niet nul groei, maar minder groei), zodanig dat je vier jaar later op een bepaald niveau van de wereldeconomie uitkomt (bruto wereld product, alle BNPs samen). Voor Nederland, als relatief rijk land, kan dat ook anders uitpakken en hoe eerder je begint, hoe beter het resultaat. Dus ik zet me graag ervoor in om met jou ervoor te zorgen, dat we hier in de niet-fossiele sectoren een gezonde groei realiseren. Er zijn ook al vele studies van o.a. de Citigroup (bank) en de Global Commission on the Economy and Climate (zgn. Commissie Caldéron) die laten zien dat juist degenen die pro-actief handelen uitkomen op lagere kosten, dan de kosten die je zou gaan maken als je niet op tijd handelt.

  Zoals ik aangaf in mijn presentatie laat ons rapport Nederland 100% op duurzame energie in 2030. Het kan, als je het wilt! zien dat de omslag naar een 100% duurzame energievoorziening in Nederland leidt tot minimaal 150.000 extra banen en een energievoorziening die 3 miljard goedkoper is, dan als je door zou gaan met fossiele brandstoffen. Ik ben het met jou eens dat het bedrijfsleven cruciaal is voor deze omslag, zowel de grote bedrijven als de duizenden midden- en kleinbedrijven, zoals bijvoorbeeld alle installatiebedrijven.

  Helpen versnellen
  Ik denk dat we elkaar dus op vele onderwerpen kunnen vinden, zoals het helpen van bedrijven die willen versnellen in de richting van klimaatneutraliteit. Ook wij zien graag nieuwe financiële mogelijkheden, van een fonds en off-balance financiering tot iets langer doortrekken van de salderingsregeling en een iets andere inrichting van de subsidieregeling voor duurzame energie (SDE). We hebben ook nog vele andere ideeën die we graag eens bespreken.

  Ik importeerde zelf op eigen risico 50.000 zonnepanelen met bijbehorende omvormers, de eerste collectieve inkoopactie in Europa volgens de Chinezen. Vanuit Urgenda maakten we de eerste 40 huizen energieneutraal voor 35.000 euro inclusief BTW (of minder) en hebben we daar nu een bedrijf voor opgezet. We zorgden voor de eerste in serie-geproduceerde elektrische auto’s in Nederland en werken nu in Friesland met tientallen bedrijven aan de circulaire economie. Wij zijn dus heel erg van niet lullen, maar poetsen. Vanuit het besef dat dat noodzakelijk is om het leefbaar te houden op deze aardbol. Ik wil mijn kinderen graag recht in de ogen kunnen kijken: ik heb er alles aan gedaan wat in mijn vermogen ligt om het niet uit de hand te laten lopen. Dat is voor mij geen ideologische discussie en helaas ook geen fraai vergezicht. Het is zeer noodzakelijk de driedubbele turbo erop te zetten. Nu kan het nog, betaalbaar, en levert het ook nog sneller de nieuwe economie op, waar we toch naar toe moeten. Er hoeft dus helemaal geen tegenstelling te zijn tussen het werken aan een enorme omslag en het bouwen aan een levensvatbare goed lopende economie. En daar wil ik dus graag met jou de schouders onderzetten.
  Ik zie uit naar de volgende afspraak.

  Marjan Minnesma
  Directeur Urgenda

 • 09.10.16
  9 en 10 oktober Aansluitdijktour Friesland en Noord-Holland

  Zondag 9 en maandag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, zijn we te gast in de provincies Noord-Holland en Friesland. De provincies en Urgenda nodigen u van harte uit bij de tour aan te sluiten!

  Op tal van plekken laten we, samen met vele andere partijen, zien wat er gebeurt op het gebied van duurzame energie, mobiliteit en de biobased economy. Vanuit Friesland gaan we naar Noord-Holland en bekijken we op en rondom de afsluitdijk wat voor innovaties er gaande zijn. Van windmolens tot aan blue energy en van getijde turbines tot aan duurzame boten. Scholieren, ondernemers, gemeenten en bewoners; ze komen allemaal aan bod.Bekijk hier het volledige programma.

  Kijk voor de video's op www.youtube.com/urgenda

  Foto's Branko de Lang
  Iedereen is welkom om mee te touren!

  We starten op een centraal punt en rijden met zoveel mogelijk bijzondere elektrische, hybride en groengasauto’s over de Afsluitdijk. Het tourgezelschap bestaat uit het Urgenda-team, bestuur en diverse experts waaronder directeur Marjan Minnesma en Professor Jan Rotmans. Ook gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Jack van der Hoek, wethouders en ondernemers gaan mee, maar ook overige geïnteresseerden sluiten aan.

  Wilt u ook meer weten over Urgenda en de laatste innovaties? Ga gezellig mee op tour. Iedereen is welkom! Interesse om een onderdeel, een dagdeel of beide dagen mee te gaan? Mail: annelies.bol@urgenda.nl


  Volg de Aansluitdijk Tour
  Volg de tour via Twitter @urgenda #dvdd16, Instagram @urgendaNL en Facebook.com/urgenda Bekijk de video’s van de tourop www.urgenda.tv

  De tour wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Friesland en Noord-Holland.


 • 30.09.16
  Opening energieneutraal huis Haarlem | Vacature ThuisBaas
  Vijdag 30 september openen we feestelijk een energieneutraal huis in Haarlem! Iedereen is van harte welkom voor een rondleiding door het huis. We vertellen samen met bewoner Tom Keppens alles over het huis, de duurzame technieken en het speciale Solteq dak. Inloop vanaf 13:30 uur. Lees verder

  Vacature ThuisBaas

  Om het team van ThuisBaas te versterken zoeken we een Hoofd Uitvoering
  Energieneutrale renovatie bestaande woningbouw die 1 november kan starten. Lees hier de gehele vacature

 • 15.06.16
  15 & 16 juni Duurzame Energie Unie Tour

  Urgenda en de Duurzame Energie Unie touren 15 en 16 juni door Limburg en Noord-Brabant.Op tal van plekken laten we, samen met zes lokale duurzame energiebedrijven en vele anderepartijen, zien wat er gebeurt op het gebied van decentrale duurzame energie. Van Dongen tot aan Grashoek. Van windmolens tot aan biovergisters. Scholieren, ondernemers, gemeenten, bewoners: zekomen allemaal aan bod. Iedereen is van harte welkom om mee te touren! Stuur een mailtje naar annelies.bol@urgenda.nl

  Klik hier voor het meest actuele programma

  Persberichten Limburg - Noord-Brabant

  Volg de tour via Twitter @urgenda & @DuurzameUnie
  Facebook.com/urgenda & Facebook.com/duurzameenergieunie
  Bekijk de video’s van de tour op www.urgenda.tv • 25.04.16
  Tuinen van West in Amsterdam als circulaire Proef-Tuin

  Tussen Amsterdam Nieuw-West en Schiphol liggen de onontdekte Tuinen van West. Het voormalig agrarische gebied wordt ontwikkeld tot groen natuurgebied met recreatieve functies voor sport, stadslandbouw en cultuur. Het stadsdeel dient als proeftuin waarbij Urgenda de kansen in een rapport in kaart gebracht heeft voor vijf circulaire thema’s: Tuinen van West energieneutraal, zelfbeheer van het groen in het hele gebied, lokaal houden van alle groene grondstoffen, waardevol water en algen én de lokale voedselketen.

  Vier grote polders in een prachtig landschap: een gebied dat door velen nog niet ontdekt is!Groen gemengd gebied met natuur, recreatieve functies - volkstuinen, het bijenpark en sportpark De Eendracht- , stadslandbouwbedrijven – Mijn Stadstuin, de Fruittuin, kwekerij Osdorp-  en cultureel bedrijven op oa de 1800 Roeden.

  In 2015 is de ondernemersvereniging opgericht waarvan inmiddels ruim 30 bestaande en recent gevestigde ondernemers lid zijn.  Door het stadsdeel gezien als voorbeeld van een nieuwe vorm van zelf-organisatie. Cilian Terwindt - gelieerd aan Urgenda- is de afgelopen 3 maanden op zoek gegaan naar de circulaire kansen en samenwerkingsmogelijkheden in het gebied wat resulteerde in een rapport. Vijf circulaire thema’s zijn benoemd: Tuinen van West energieneutraal, zelfbeheer van het groen in het hele gebied, lokaal houden van alle groene grondstoffen, waardevol water en algen én de lokale voedselketen. Er wordt al direct samengewerkt met onderwijs, ondernemers en kennisinstellingen (oa WUR, HvA, Acrres en Pieter Caland). De zojuist gestarte deeltijd opleiding van de Warmonderhof was meteen overtekend! Een uitdaging wordt het om samen met het SADC, gebiedsontwikkelaar van Business Park Osdorp haar bestaande en nog uit te geven terreinen te laten bijdragen aan de(nieuwe) identiteit van de Tuinen. Ook Westgaarde en de Akerpoort willen samenwerken. Samenwerking met steeds meer ondernemers en de omgeving wordt voortgezet.

  Concrete projecten zijn: de kracht van de Eendracht – op naar een energiepositief sportpark, het zelfbeheer, compost als het ‘zwarte goud van het gebied, re-organise met de HvA met meten en analyseren voor lokale kringlopen en biovergisting; collectieve inkoop zonnepanelen .

  Neem voor meer informatie en suggesties contact op met cilian.terwindt@urgenda.nl

  www.Tuinenvanwest.info
 • 22.04.16
  Klimaatzaak | Staat dient gronden van beroep in
  Begin april heeft de Staat de gronden van beroep ingediend. In de memorie van grieven geeft de Staat aan welke bezwaren hij heeft tegen de uitspraak van de rechter in de Klimaatzaak, die Urgenda in juni 2015 won. In dagblad Trouwmaakten minister Kamp en staatssecretaris Dijksma bekend dat de sluiting van twee extra kolencentrales wordt onderzocht om CO2 te reduceren en daarmee deels te voldoen aan de uitspraak in de Klimaatzaak en het ondertekende klimaatakkoord in Parijs. Bekijk ook de reacties in het NOS item. Urgenda buigt zich over de gronden van beroep en zal later schriftelijk reageren.Lees verder

 • 22.04.16
  Brochure Ons huis energieneutraal editie 2
  Urgenda heeft de tweede editie van de brochure Ons huis energieneutraal gepresenteerd. Hierin staan zes nieuwe praktijkvoorbbeelden van bestaande woningen die voor circa € 35.000,- energieneutraal gemaakt zijn. De maatregelen die genomen zijn staan beschreven inclusief de kosten. In de interviews beschrijven de bewoners de beweegredenen om hun huis energieneutraal te maken. Zo levert het investeren van je spaargeld meer rendement op dan via een spaarrekening en draagt het bij aan een duurzamere samenleving.
  Lees verder en download de brochure

 • 22.04.16
  Nieuwe site vol duurzame tips en acties
  Wat kan ik zelf doen om duurzamer te leven? Deze vraag krijgen wij vaak. Daarom zijn op onze nieuwe site www.samensnellerduurzaam.nu de beste tips te vinden voor een duurzame levensstijl. Dat is goed voor ons klimaat, onze gezondheid, onze portemonnee en alle mensen om ons heen. Je kunt de tips delen, zodat jij anderen kunt inspireren met jouw acties. Lees verder

 • 24.04.16
  Junior reporter vraag Who made your clothes?
  #WhoMadeMyClothes? Deze vraag stellen consumenten wereldwijd via social media aan kledingmerken op zondag 24 april, Fashion Revolution Day. Dezelfde dag dat drie jaar geleden in Bangladesh de Rana Plaza kledingfabriek instortte en 1133 mensen om het leven kwamen. Om hier bij stil te staan vinden van 18 t/m 24 april in meer dan 88 landen activiteiten plaats om bewustwording te creëren en tegelijkertijd te laten zien dat veranderingen mogelijk zijn en gerealiseerd worden. Urgenda maakt met haar initiatief Kiesduurzamemode onderdeel uit van het Nederlands team. De Fashion Transparency Index werd gelanceerd en op zondagmiddag 24 april vindt in MeetBerlage te Amsterdam het Nederlandse Social Media Event plaats. Bekijk de aftermovie, de bijzondere video met onze 12-jarige junior reporter en lees het opiniestuk. Lees verder

 • 25.03.16
  Topkok opent energienutraal huis in Wormerveer

  Topkok Sidney Schutte opent vrijdag 25 maart feestelijk het energieneutrale huis van de familie Platjouw in Wormerveer. Met het bereiden van culinaire paaseieren laat de Michelinsterren-chef van Librije’s zusje zien dat er geen gas meer nodig is om goed te kunnen koken, maar dat inductiekoken tegenwoordig dè manier is om dit te doen. Na de kookdemonstratie presenteert Urgenda de tweede editie van de brochure Ons huis energieneutraal.

  Energieneutrale woning

  De woning van de familie Platjouw is door Urgenda, via haar initiatief ThuisBaas, energieneutraal gemaakt. We spreken van een energieneutraal huis wanneer er op het eigen perceel evenveel duurzame energie opgewekt wordt als er in een jaar verbruikt wordt. In de woning wordt geen gas meer gebruikt. Het huis wordt elektrisch verwarmd en er wordt gekookt op inductie. Het huis van de familie Platjouw is voor circa
  € 35.000,- energieneutraal gemaakt en één van de zes nieuwe praktijkvoorbeelden in de tweede editie van de brochure Ons huis energieneutraal.

  Kom proeven, beleven en kijken
  Op Goede vrijdag 25 maart zal topkok Sidney Schutte tussen 11.30 – 13.00 uur laten zien hoe makkelijk het is om op inductie te koken en bereidt hij de culinaire paaseieren. Om 12.00 uur zal hij samen met Urgenda directeur Marjan Minnesma, Wethouder Dick Emmer en de bewoners de energieneutrale woning officieel openen. Naast de kookdemonstratie en het proeven van de culinaire paaseieren zijn er rondleidingen en geeft het team van ThuisBaas meer informatie over hoe je je huis energieneutraal maakt. Onder de aanwezigen wordt tevens het kookboek ‘Puur natuurlijk’ verloot, geschreven door topkoks Sidney Schutte en Jonnie Boer.

  U bent van harte welkom, graag ontvangen wij uw aanmelding via annelies.bol@urgenda.nl

  Programma
  Adres Ampèrestraat 14, Wormerveer
  11.30 uur Inloop
  12.00 uur Officiële opening van het energieneutrale huis met de culinaire paaseieren die Topkok Sidney Schutte aanbiedt aan de bewoners.
  12.30 uur Lancering brochure Ons huis energieneutraal deel 2.
  12.35 uur Bewoners vertellen, samen met Urgenda directeur Marjan Minnesma en wethouder Dick Emmer, over het energieneutraal maken van het huis.
  13.00 uur Verloting kookboek ‘Puur natuurlijk’
  13.05 uur Rondleiding 1
  U bent welkom voor een rondleiding in en om het huis
  13.30 uur Rondleiding 2
  14.00 uur Rondleiding 3

  Energieneutrale woningen in Zaanstad
  Urgenda werkt vanuit haar initiatief ThuisBaas concreet aan het energieneutraal maken van bestaande woningen in Zaanstad. De gemeente ondersteunt deze activiteiten met aantrekkelijke leningen en subsidies en ook de provincie Noord-Holland stimuleert energieneutrale woningen. Op deze manier is het voor veel inwoners van de gemeente aantrekkelijk om hun woning nu energieneutraal te maken.

  Kijk voor meer informatie op www.urgenda.nl/energieneutraal


 • 26.01.16
  Extra donatie van de Postcode Loterij voor ThuisBaas

  In 2016 schenkt de Postcode Loterij een recordbedrag van 328 miljoen euro aan goede doelen, waaronder Urgenda. Dat werd 26 januari bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. De recordschenking is mogelijk dankzij de 2,7 miljoen trouwe deelnemers: van ieder lot gaat de helft naar het goede doel. Meer dan 100 goede doelen hoorden op welk bedrag zij dit jaar kunnen rekenen. George Clooney, kersverse ambassadeur van de Postcode Loterij, was als eregast aanwezig.

  George Clooney: “Ik geloof in het goede van de mens, ik ben een optimist. Nooit eerder zag ik zoiets als de Postcode Loterij. Het laat je met elkaar deelnemen en tegelijkertijd goed doen. Het feit dat ik hierbij betrokken ben, is een eer.” Zijn stichting Not On Our Watch ontvangt voor een periode van drie jaar een schenking van 500.000 euro van de Postcode Loterij per jaar. Daarmee zal de organisatie netwerken blootleggen en ontmantelen die de gewapende conflicten in Afrika financieren en in stand houden.

  Extra donatie voor energieneutrale huizen via ThuisBaas
  Urgenda, beneficiënt van de Postcode Loterij, heeft dit jaar een extra donatie gekregen voor ThuisBaas. Hierdoor kunnen we nog meer huizen energieneutraal maken en opschalen, te beginnen in de gemeente Zaanstad. Urgenda is zeer dankbaar voor deze bijdrage en bedankt alle deelnemers aan de Postcode Loterij. Met het bedrag zal Urgenda zich inzetten om Nederland samen sneller duurzaam te maken.

  Nieuwe begunstigden
  Vijf nieuwe organisaties – LINDA.foundation, Not On Our Watch, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, Wakker Dier en Girls Not Brides - krijgen vanaf dit jaar een vaste jaarlijkse bijdrage van de Postcode Loterij.

  Daarnaast ontvangen 19 bestaande vaste begunstigden een extra donatie voor een bijzonder project. Zo ontvangt Natuurmonumenten een bedrag van 1.965.000 euro om veertig natuurgebieden verspreid over heel Nederland goed toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

  Elf organisaties ontvangen een eenmalige schenking, waaronder VluchtelingenWerk Nederland. Dankzij de donatie van 3.100.000 euro kunnen zij in Nederland zorgen voor extra begeleiding in asielzoekerscentra en hulp bij integratie.

  Lees hier het volledige persbericht en bekijk de video's.


  Foto's: Roy Beusker Fotografie

 • 27.11.15
  Schooldakrevolutie: kosteloos en zorgeloos zonne-energie

  In 5 jaar heeft minstens de helft van alle Nederlandse scholen zonnestroom

  Op vrijdag 27 november hebben 50 scholieren het startschot geven voor de Schooldakrevolutie. Deze stelt zich tot doel om tot 2020 minimaal 50% van de schooldaken in Nederland om te toveren tot groene stroomfabriekjes. Voor ze in de Groene Toptrein naar de klimaatconferentie in Parijs vertrekken, leggen de scholieren een eed af waarin ze plechtig beloven om veel meer zon op daken te helpen realiseren.

  Nederland telt ruim 7000 lagere en middelbare schoolgebouwen, samen goed voor miljoenen vierkante meters lege daken. De Schooldakrevolutie is een initiatief van Urgenda en zonnepanelenleverancier Sungevity en wordt gesteund door NL2025. Het initiatief biedt gemeenten en scholen een routeplanner en een optie om kosteloos en zorgeloos zonnepanelen te installeren.

  Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, ziet dat groot enthousiasme om met zonne-energie te starten nog te vaak strandt in een moeras van praktische bezwaren: "Scholen hebben geen budget of medewerkers, de besturen worden draaierig van al het papierwerk dat erbij komt kijken. De Schooldakrevolutie leidt scholen en gemeenten om die valkuilen heen. Wij zien dit als een logisch vervolg op Urgenda's succesvolle Wij Willen Zon-actie."

  Alles wordt van A tot Z geregeld
  Op de site van de Schooldakrevolutie staan alle instrumenten en opties bij elkaar en vinden scholen bovendien een laagdrempelige financieringsconstructie. Scholen hoeven zelf niets te investeren en kunnen onmiddellijk 5 tot 10% op hun stroomrekening besparen; alles wordt van A tot Z voor ze geregeld. Om schaal te bereiken is ambitie binnen de gemeente onmisbaar. Iedere gemeente die een pledge aflegt of ambitie uitspreekt, kan dankzij dit concrete initiatief scholen gemakkelijker faciliteren om het zonne-potentieel te benutten. De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Haarlemmermeer en Utrecht lopen op kop en onderschrijven de ambities van de Schooldakrevolutie.

  Feike Sijbesma, CEO DSM, aanjager NL2025: " Mede in het kader van NL2025 is de Schooldakrevolutie gelanceerd; een prachtig en schaalbaar initiatief. Het bespaart 5 tot 10% aan energiekosten en levert een lokale bijdrage aan de duurzame energietransitie. Bovendien krijgen scholen zo de kans om leerlingen op tastbare en positieve manier te betrekken bij het onderwerp klimaatverandering."

  Wiebe Draijer, voorzitter RvB Rabobank, aanjager NL2025: "De Rabobank draagt de Schooldakrevolutie een warm hart toe. Omdat de financiering van de zonnepanelen in sommige gevallen lastig te regelen is, helpen wij daarbij zodat het voor scholen en gemeentes makkelijker wordt om ja te zeggen."

  Roebyem Anders, Sungevity: "De missie van Sungevity is dat we niet zullen rusten tot elke vierkante centimeter van onze schooldaken is bedekt met zonnepanelen. We hopen dat iedereen dat straks van de daken schreeuwt!"

  Abdeluheb Choho, wethouder Duurzaamheid van Amsterdam: "Het Amsterdamse college heeft de ambitie om de komende jaren ruim 100 scholen te verduurzamen. Dit initiatief helpt de verduurzaming van Amsterdamse scholen verder."

  Pex Langenberg, wethouder Duurzaamheid van Rotterdam: "We hebben een methode ontwikkeld om de opbrengsten van zonnepanelen op scholen te garanderen. Hiermee starten we binnenkort de Rotterdamse Schooldakrevolutie; voor 2020 willen we zonnestroom op 80 scholen."

  Over Urgenda
  Urgenda is de duurzaamheidsorganisatie die Nederland, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, sneller duurzaam wil maken. Dat doen zij aan de hand van het zogeheten Rapport 2030, met een concreet actieplan en projecten. In juni 2015 won Urgenda de Klimaatzaak van de Staat. Meer informatie: www.urgenda.nl

  Over Sungevity
  Het Amerikaanse bedrijf Sungevity draagt vanuit Nederland bij aan de wereldwijde Rooftop Revolution door zoveel mogelijk daken te laten schitteren met zonnepanelen. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam. www.sungevity.nl

  Over NL2025
  NL2025 is een platform waarin bestuurders en leiders uit de culturele en wetenschappelijke wereld, kunstenaars, CEO-s en sporters (zogenaamde 'Aanjagers') zich hebben verenigd. Zij zetten zich in op de persoonlijke titel voor een betere toekomst van Nederland. NL2025 richt zich op drie thema's: onderwijs, duurzame groei en vitale samenleving. Meer informatie: www.nl2025.nl

  Start
  Het startschot voor de Schooldakrevolutie wordt gegeven op vrijdag 27 november in het Spoorwegmuseum tussen 18.40 en 19.00 uur in aanwezigheid van de Utrechtse wethouder Duurzaamheid Lot van Hooijdonk en Bas Ruter, Directeur Duurzaamheid van de Rabobank.
  U bent van harte welkom daarbij aanwezig te zijn:Spoorwegmuseum, Maliebaanstation 16, 3581 in Utrecht.

  Noot voor de redactie
  Voor meer informatie:
  Roebyem Anders, Sungevity, randers@sungevity.com 0654942883
  Meer informatie over de Schooldakrevolutie: www.schooldakrevolutie.nl en www.nl2025.nl/initiatieven/3

  Cilian Terwindt, cilian.terwindt@urgenda.nl | 06 - 51 14 11 73

  Media matthijs.kettelerij@urgenda.nl | 06 - 18 51 28 91

 • 13.11.15
  Doorbraakproject ZonopZorg geslaagd

  Urgenda is samen met Habion ZonOpZorg gestart om zoveel mogelijk zorghuizen in Nederland te voorzien van zonnepanelen. Dankzij de succesvolle crowdfunding wordt het eerste zonnedak op de Benring gerealiseerd. Lees verder

 • 26.08.15
  Staat hoeft niet in beroep voor 'principe kwestie' Klimaatzaak  Den Haag, 26 augustus 2015
  Urgenda stelt dat de regering een snellere route heeft, als zij alleen de rol van de rechter ter discussie wil stellen in de klimaatzaak. Vanuit Den Haag klinken geluiden dat men de 25% reductie voor lief wil nemen, maar vooral principiële bezwaren heeft tegen het vonnis en daarom in beroep wil. Als dat zo is, dan kan een Minister aan de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad vragen om 'cassatie in belang der wet' in te stellen. Dat scheelt een paar jaar en veel geld.

  De Haagse rechtbank oordeelde in juni dit jaar dat de Staat der Nederlanden er voor moet zorgen dat uiterlijk in 2020 de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen met minstens 25% is verminderd ten opzichte van 1990. De rechtbank oordeelde in de Klimaatzaak dat een kleinere reductie 'onaanvaardbaar gevaarlijk' en dus onrechtmatig is. De Staat komt zijn minimale zorgplicht naar zijn burgers niet na.

  Cassatie in Belang der Wet
  De regering lijkt in hoger beroep te willen en dat is zijn goed recht. Via de media vertellen politici dat ze misschien niet zo'n moeite hebben met de 25% reductie in 2020, maar dat ze vooral vinden dat de rechter op hun stoel is gaan zitten en dat dit dus vooral een principiële zaak is. Als dat werkelijk zo is, dan kan de Staat zichzelf minstens 3 jaar procedures en veel geld besparen, door een snellere en elegante weg te bewandelen, die van Cassatie in Belang der Wet (art 78 lid 1 Wet op de Rechterlijke Organisatie). Formeel stelt de Staat dat niet zelf in, maar vraagt de Minister aan de Procureur-Generaal om cassatie in te stellen bij de Hoge Raad. In zo'n belangrijke zaak met zo'n groot maatschappelijk belang zal de Procureur-Generaal dit niet snel weigeren. Dit kan alleen na de beroepstermijn, dus na 24 september, als er dus geen andere wegen meer open staan.

  Lees hier het gehele persbericht

  Kijk voor meer informatie en video's op www.urgenda.nl/klimaatzaak

 • 11.08.15
  Opinie NRC: Urgenda een gevaar ? Nee, en de feiten liegen echt niet.

  NRC Handelsblad 11 augustus 2015.
  Reactie via opiniestuk in NRC Handelsblad van Marjan Minnesma op opiniestuk Lucas Bergkamp in NRC Handelsblad.

 • 10.08.15
  Reactie op opiniestuk in Trouw door Marjan Minnnesma
  De Haagse rechtbank heeft in de Urgenda-zaak beslist dat de regering de Nederlandse CO2-uitstoot moet verminderen met minstens 25% in 2020 vanwege de grote risico’s en gevaren van klimaatverandering. De heer Bergkamp, advocaat in Brussel en strategisch adviseur van vele grote (fossiele energie) bedrijven, heeft nu in Trouw van 6 augustus de aanval geopend op het Haagse vonnis.

  Elders schreef hij al dat de rechter zijn mond moet houden over het klimaatbeleid omdat uitsluitend de politiek daarover mag beslissen. In de Trouw schrijft hij nu dat ook de politiek het klimaatbeleid niet mag aanscherpen. Ook niet op bevel van de rechter. Want dan handelt de Staat volgens hem in strijd met de gerechtvaardigde verwachtingen van de industrie. Die zouden de Staat dan wel eens aansprakelijk kunnen stellen met schadeclaims.

  Deze argumenten zijn nieuw voor me. In de rechtszaak zijn ze door de advocaten van de Staat niet aangevoerd. Dat heeft een goede reden: als advocaat van de Staat kun je niet met onzin-argumenten aankomen. Bergkamps opiniestuk is een aaneenschakeling van onwaarheden en onjuistheden. Ik zal er hier een paar ontkrachten.

  De Hoge Raad heeft al in 1932 beslist dat burgers en bedrijven niet kunnen klagen over overheidsbeleid dat afwijkt van het beleid dat die burgers en bedrijven hadden verwacht. Dus ook geen schadeclaims. Terecht: anders zou de overheid nooit meer van beleid mogen veranderen, ook niet als volgens nieuwe inzichten het oude beleid desastreus is en tot grote gevaren en schade zal leiden.

  Lees verder

 • 14.04.15
  Rechtbank zitting Klimaatzaak. Uitspraak 24 juni.

  Op dinsdag 14 april vond de zitting van de Klimaatzaak bij de rechtbank in Den Haag plaats. De rechtbank in Den Haag heeft aangegeven dat ze uitspraak doet in de Klimaatzaak op woensdag 24 juni om 10.00 uur. Lees hier alles over de Klimaatzaak.

  Mocht u hierbij aanwezig willen zijn, dan dient u zich aan te melden via info@urgenda.nl o.v.v. Klimaatzaak.

  Wij vragen u om 9.30 uur aanwezig te zijn, aangezien iedereen bij binnenkomst door de metaaldetector moet en er meer zaken behandeld worden. De Rechtbank in Den Haag bevind zich op de Prins Clauslaan 60, op 10 minuten lopen vanaf Den Haag Centraal station (klik hier voor een routebeschrijving).

  De uitspraak is live te volgen via een livestream vanaf 10.00 uur


  De Klimaatzaak trok de aandacht van diverse media uit binnen en buitenland. Klik hier voor een het media-overzicht, het persbericht en video's.

  Klik hier voor de Engelstalige pagina's.

  24 juni doet de rechter uitspraak

  Lees hier alles over de Klimaatzaak tegen de Staat, bekijk de video's en hier de Klimaatzaak Quotes


 • 19.06.15
  Column: 'Aan stoere praat van dit kabinet hebben we niets'
  Belasting

  Hoe vaak wordt het belastingstelsel nu grondig herzien? Niet vaak. De laatste keer was in 2001.
  Een kans om zonder kosten voor de Staat de vieze dingen duurder te maken en de schone goedkoper. Budget neutraal zoals dat heet. De afgelopen weken buitelen de regeringsleiders en CEO's van grote bedrijven, zoals Paul Polman van Unilever en Feike Sijbesma van DSM, over elkaar heen om te vertellen dat we serieus werk moeten maken van het voorkomen van klimaatverandering. Zelfs de Paus deed een stevige duit in het zakje.
  Het kabinet doet stoer over het energieakkoord en zegt een ambitieus akkoord na te streven in Parijs tijdens de klimaatonderhandelingen eind dit jaar. Maar stoere praat hebben we niets aan, als tegelijkertijd het nieuwe belastingplan gewoon vies rijden aantrekkelijker maakt en schoon rijden weer duurder. Het maakt des te duidelijker dat dit kabinet helemaal niet van plan is om serieus werk te maken van het voorkomen van klimaatverandering. Dit kabinet is medeplichtig aan verdere groei van CO2-uitstoot en nog meer gevaarzetting voor onze burgers. Nog meer reden dus om de rechter te Marjanvragen in te grijpen.

  Column
  Marjan Minnesma, directeur Urgenda

 • 12.06.15
  Circulaire economie krijgt concreet vorm in Friesland
  Circulaire economie krijgt concreet vorm in Friesland
  Het Friese bedrijfsleven, overheden en andere partijen hebben de handen ineen geslagen om de circulaire economie daadwerkelijk vorm te geven. Vrijdag 12 juni presenteren alle partijen concrete plannen voor gezamenlijke activiteiten en de 11 icoonprojecten die deze visie illustreren. Hierbij gaan partijen gezamenlijk, en in ketens met nieuwe partners, kringlopen sluiten en geven zij de nieuwe economie van de toekomst nu al vorm.


  Download hier het rapport Fryslan circulair

  Op basis van een analyse van Friesland, gemaakt door ondermeer Urgenda en Metabolic, is gekeken waar de kansen liggen voor Friesland. Wat zijn de meest voorkomende grondstofstromen, die men graag in de kringloop houdt en welke partijen willen actief mee werken aan een nieuwe economie? Dit is onderverdeeld in vijf pilaren: circulaire landbouw, circulair plastics, organische reststromen, bouw van de toekomst en 'zilt gewild'. Binnen deze pilaren worden icoonprojecten opgezet en uitgevoerd.

  In 2016 is Nederland voorzitter van de Europese Unie en de circulaire economie zal een belangrijk speerpunt zijn. In Friesland leeft breed de wens om samen de nieuwe circulaire economie vorm te geven. Van bouwbedrijven tot zilte landbouwers en van gemeenten tot afvalbedrijven, iedereen ziet dat er kansen liggen om nieuwe banen te scheppen en economische groei te creëren vanuit een brede samenwerking. Ook het onderwijs zal betrokken worden bij het opleiden van de volgende generatie voor een nieuwe economie. Om te kijken wat nu de grootste kansen zijn in Friesland is allereerst gekeken naar de grote grondstofstromen. Als we die stromen beter benutten, en na een eerste gebruik niet tot afval bestempelen dat geld kost, maar maken tot een grondstof met een zo hoog mogelijke waarde voor de samenleving, die dus iets oplevert, dan is dat al stap één.

  "Het is uniek dat zoveel partijen in één provincie met elkaar samenwerken en zich inzetten voor een circulaire economie. Met de 11 icoonprojecten wordt meteen concreet actie ondernomen en de daad bij het woord gevoegd. Zo staan de Friese bouwpartijen klaar om aan de slag te gaan met de overgang naar een energieneutrale bouw en het gebruik van circulaire bouwmaterialen. Veel andere ondernemers zijn ook aan het kijken hoe ze hun eigen pand kunnen verduurzamen. Door dingen samen te doen en van elkaar te leren, kunnen we hier verder versnelling in aanbrengen", aldus Urgenda directeur Marjan Minnesma.

  "Wij zijn in staat om plastic uit het huisvuil te halen en het te recyclen tot een hoogwaardig plastic dat niet duurder is dan het gebruikelijke plastic. Wij zetten een lectoraat circular plastics op waar bedrijven die dit plastic verwerken tot hoogwaardige producten met hun vragen terecht kunnen", aldus John Vernooij, directeur Omrin.

  "Friesland anticipeert slim op wat gaat komen en maakt straks producten van groene grondstoffen, haalt meer uit water en slib, verbouwt heerlijke producten op zilte grond en verrast iedereen op tientallen manieren met creatieve oplossingen die passen bij de economie van de toekomst", aldus Isabelle Diks, Wethouder Gemeente Leeuwarden.


  Neem voor meer informatie op met Christiaan Kuipers, projectmedewerker Urgenda

 • 24.04.15
  Succesvolle Fashion Revolution Talks en Day

  Twee jaar geleden stortte in Bangladesh de Rana Plaza kledingfabriek in en kwamen 1133 mensen om het leven. Om hier bij stil te staan is vrijdag 24 april uitgeroepen tot internationale Fashion Revolution Day.
  Fotocredit: Rosa van Ederen
  In meer dan 72 landen, waaronder Nederland, vonden activiteiten plaats om bewustwording te creëren en tegelijkertijd te laten zien dat veranderingen mogelijk zijn en gerealiseerd worden. Van Nieuw-Zeeland tot de VS stellen consumenten via social media kledingmerken de vraag #WhoMadeMyClothes. Op de Dam vond een fotomoment plaats.

  In het Parool, online, op Joop.nl en Duurzaamnieuws.nl verscheen ons opiniestuk #WhoMadeMyClothes.

  Talks
  Op donderdagavond 23 april, voorafgaande aan deze internationale activiteiten, organiseerde Fashion Revolution Nederland Fashion Revolution Talks in Amsterdam.
  In MeetBerlage sprak men over ‘Goede Doelen voor de kledingindustrie’ en ‘Hoe maken we de duurzame modesector sterker?’ met onder andere modeontwerper Hans Ubbink.

  Kijk voor meer foto's en video's op Twitter en Facebook.

  Initiatiefnemers: Goodfibrations, Van Jos, Stoere Vrouwen, Clean & Unique en Urgenda met haar initiatief Kiesduurzamemode.

  Lees hier meer over ons initatief Kiesduurzamemode

 • 27.05.15
  27 & 28 mei | Groningen tour | Start Tour to Paris

  Vanwege de Klimaatconferentie in Parijs, 30 november t/m 10 december, gaat Urgenda van 5 t/m 29 november naar Parijs lopen. Iedereen is welkom één of meer dagen mee te wandelen. Om alvast warm te lopen organiseren we mini-tours vanaf mei.

  De eerste Tour to Paris start op 27 en 28 mei in Groningen. Op dit moment wordt het programma bekend. Kent u inspirerende koplopers of vindt u het leuk om betrokken te zijn? Laat het ons hier weten.

  Lees verder

 • 17.04.15
  Sportcomplex Flidunen op Vlieland gebruikt 64% minder energie
  Sportcomplex Flidunen is sterk verduurzaamd en vandaag heropend door gedeputeerde Hans Konst van de provincie Friesland. Vlieland heeft, samen met de andere Waddeneilanden, de ambitie om energieneutraal te zijn in 2020. De enorme verduurzaming van het veel bezochte sportcomplex en overdekt zwembad is een concreet resultaat van deze ambitie. Met hulp van de provincie Friesland, Urgenda en de ASN Bank speelt de gemeente sterk in op een bestaan van het complex in de toekomst.

  De gemeente Vlieland laat zien bereid te zijn om het goede voorbeeld te geven door actief werk te maken van het verduurzamen van haar eigen maatschappelijke vastgoed. Wethouder Henk Visser, Urgenda directeur Marjan Minnesma en projectleider Rob Breet waren aanwezig en gaven een toelichting. Zo is het bestaande dubbele glas vervangen door HR++ glas met gasvulling. De baden worden afgedekt met een folieafdekking, die op rollen boven het zwembad wordt aangebracht en automatisch met een afstandsbediening in enkele minuten kan worden uitgerold.
  Naast besparingsmaatregelen zijn er ook zonnepanelen op het dak geïnstalleerd om daarmee eigen duurzame energie op te wekken. Op Vlieland is door de vele zonuren een opbrengst van 1 kWh/wattpiek/jaar mogelijk. Dit betekent dat met een basisopstelling van 16000 kWh, een besparing van 16000 kWh mogelijk is; maar liefst 12,8% van het gehele energieverbruik. Op het dak staan ‘heatpipes’ om de zonnewarmte om te zetten in bruikbare hoogtemperatuurwarmte voor het verwarmen van het zwembadwater en de cv-installatie.


  Besparing van 64% energie
  In totaal is ruim een kwart miljoen euro geïnvesteerd met medewerking van de Streekagenda Waddeneilanden en de ASN Bank. Dit levert uiteindelijk een besparing op van 64% op het energiegebruik. De totale terugverdientijd van de investering bedraagt slechts 7,1 jaar. Dit betekent dat nu al jaarlijks 126,8 ton aan CO2 wordt bespaard en dat vanaf het 7e jaar geld gaat worden ‘verdiend’.

  Energieneutrale woning
  Na de opening van het sportcomplex bracht men een bezoek aan de energieneutrale woning aan de Middenweg 23, behorend bij het Urgenda project en de brochure Ons huis energieneutraal.

 • 26.03.15
  Mobiliteitscentrale Flevoland wint titel Beste OV-bestek 2015
  De mobiliteitscentrale Flevoland is verkozen tot het Beste OV-bestek 2015 tijdens het Nationaal Congres Openbaar Vervoer op 26 maart. De verkiezing is georganiseerd in het kader van Samen op Reis met als doel innovatie in het OV te stimuleren door meer bekendheid te geven aan vernieuwende concepten binnen aanbestedingstrajecten. De jury, onder leiding van Marijke van Haaren (voorzitter Stichting Zero Emissie Busvervoer), heeft voor de verkiezing 10 inzendingen ontvangen, waarvan 8 bestekken en 2 alternatieve inzendingen.

  Overwegingen jury
  Met het bestek voor de mobiliteitscentrale Flevoland heeft de jury niet voor een ‘standaard’ OV-bestek gekozen, maar voor een bestek waarvan de OV-branche weer kan leren. De jury heeft bij de beoordeling van de bestekken met name gelet op de aard van de gunningscriteria, de bijdrage aan andere beleidsdoelstellingen zoals duurzaamheid, ruimte voor innovatie en aanpassingen gedurende looptijd, controleerbaarheid van de doelstellingen, de mate waarin de reiziger centraal wordt gesteld en leesbaarheid.

  Ruime vrijheid
  De inzending van Flevoland onderscheidt zich ten opzichte van de andere inzendingen onder meer door de overzichtelijkheid van het bestek en de relatief ruime vrijheid die aan de uitvoerder wordt gegeven. Voor een heel complexe opdracht is gedelegeerd opdrachtgeverschap gecreëerd. Er zijn weinig gunningscriteria benoemd, waardoor een inschrijver in staat is om zich beter te onderscheiden. Daarbij is de focus gelegd op ‘need to have’, in plaats van op ‘nice to have’. Het beste bestek gaat expliciet in op de verantwoordelijkheden van de aanbestedende overheid. Dit is voor de inschrijver heel helder en komt volgens de jury ook de kwaliteit van de aanbesteding ten goede. De positie van de reiziger is in dit bestek expliciet geborgd door een periodiek overleg met een reizigerspanel in te stellen. Daarnaast is een bonus voor de vervoerder gekoppeld aan de reizigerstevredenheid.

  Lees hier het gehele persbericht en lees hier meer over Samen op Reis en de rol van Urgenda


  Foto: vlnr: Wim Dijkstra (Provincie Overijssel), jury-voorzitter Marijke van Haaren, Jaap Lodders (Provincie Flevoland � winnaar)


 • 20.03.15
  Zorghuizen besparen in 3 maanden € 200.000 dankzij Energiestrijd

  38 zorghuizen door heel Nederland hebben tijdens de Energiestrijd Zorghuizen in drie maanden tijd € 200.000,- bespaard op energiekosten. Op initiatief van Meneer de Leeuw, Urgenda, Habion en partners is er een besparing op het energieverbruik gerealiseerd van 16%, met behoud van comfort en zonder voorinvestering.
  Zorghuis Sint Petrus uit Boekel, werd 20 maart tijdens het Lentebal, uitgeroepen tot winnaar met een besparing van 55% en € 20.000,- Met 70 bewoners is dat € 286,- per bewoner.

  Met de Energiestrijd Zorghuizen willen de initiatiefnemers laten zien hoe gemakkelijk zorghuizen op een positieve en betrokken manier geld kunnen besparen. Door in te zetten op bewuste gedragsverandering resulteert deelname aan de Energiestrijd Zorghuizen in een positieve bijdrage aan het milieu. Daarnaast realiseren zorgorganisaties een kostenbesparing die geïnvesteerd kan worden in duurzame maatregelen of besteed kan worden aan zorg.

  Winnaars
  Met een besparing van 48% en € 34.000,- werd zorghuis Mariahoeve uit Den Haag beloond met de tweede plaats. Odendael uit Sint-Oedenrode werd derde met een besparing van 44% en € 27.000,- De prijs voor meest fanatieke huis was voor Hoge Hop.uit Hoorn. Tijdens de drie maanden strijd, maakte Amstelmere uit Amstelveen de grootste sprong met een besparing van 27%. De besparingen zijn berekend op basis van een kWh prijs van € 0,10 en een gasprijs van € 0,50. Hierbij is het gasverbruik gecorrigeerd op graaddagen.  De prijzen werden uitgereikt door Burgemeester Pierre Bos en wethouder Henri Willems van de gemeente Boekel, Urgenda directeur Marjan Minnesma, Adrie van Osch, raad van bestuur BrabantZorg en Habion directeur Peter Boerenfijn.

  Meer dan 10 miljoen te besparen
  Wanneer deze resultaten worden omgerekend naar alle 1900 zorghuizen in Nederland, dan resulteert dat in een besparing van € 10.554.500,-. In een tijd dat, door veranderende wet- en regelgeving, de zorguitgaven steeds verder onder druk komen te staan is dit een belangrijke besparingspost. Energiebesparing levert zo een duurzame bijdrage aan betaalbare zorg. Tevens kunnen deze besparingen gebruikt worden voor doorinvesteringen, verduurzamen en het energieneutraal maken van het zorghuis.

  Van groot tot klein
  Gemakkelijke maatregelen zoals de verwarming een graadje lager zetten, tijdschakelaars op de verlichting plaatsen en technische installaties opnieuw inregelen leveren meteen resultaat op. Zo werd een warmtetransportpomp beter afgesteld, wat direct een besparing van € 400,- per jaar betekent. Een ander mooi voorbeeld was dat met een tijdschakelaar op het verwarmd biljart € 1,50 per dag en
  ? 500,- per jaar bespaard wordt. Met vele originele acties, zoals een quiz, Warme Truiendag, mascotte Lampie, speldjes, bijeenkomsten en andere activiteiten hebben alle zorghuizen enthousiast meegedaan. Behalve het competitie element was het voor de zorghuizen vooral belangrijk om: Te zeggen wat je doet, Doen wat je zegt en Te laten zien wat je doet. De tussenstanden, tips en acties werden gepubliceerd op de website www.energiestrijd.nl/zorghuizen, Facebook en Twitter

  Adrie van Osch, raad van bestuur BrabantZorg: “Het streven naar minder energieverbruik past bij onze visie. Wat we in de praktijk zien is dat bewustwording rondom energieverbruik bijdraagt aan meer saamhorigheid op locaties. Het is mooi om te zien dat het zowel bij cliënten als bij medewerkers en vrijwilligers iets op gang brengt.”

  Wigger Verschoor, projectleider Urgenda: “De toegevoegde waarde van deelname aan de Energiestrijd Zorghuizen is dat zorgorganisaties nog jaren erna energie en kosten besparen, door alles wat ze geleerd hebben in die drie maanden. De bewustwording die vol enthousiasme gerealiseerd is bij medewerkers, bewoners en management blijft zijn vruchten afwerpen.”

  Pepik Henneman, Meneer de Leeuw: “Doordat zorghuizen tegen elkaar strijden willen ze winnen en doen ze er alles aan om op de eerste plaats te komen. Men wordt creatief, enthousiast en fanatiek wat mooie blijvende resultaten oplevert.”

  Volg de Energiestrijd Zorghuizen
  Kijk voor een de eindstand van alle deelnemende zorghuizen op energiestrijd.nl/zorghuizen.
  Via deze site, Twitter en Facebook zijn de verhalen en resultaten van alle deelnemers te lezen.

  Initiatiefnemers
  De Energiestrijd Zorghuizen is een initiatief van Meneer de Leeuw, Urgenda en Habion in samenwerking met Natuur en Milieu Federaties en met medewerking van Eneco, Enelogic deEnergiesprong en Intrakoop.

  Klik hier voor de online versie.
  Lees hier meer over de Energiestrijd Zorghuizen

 • 11.02.15
  Video's succesvolle Regiotour Flevoland

  Vrijdag Tijdens de Regiotour Flevoland in februari lieten we op tal van plekken zien wat er gebeurt op het gebied van duurzaamheid in de provincie.

  Bekijk hier de video's en het media-overzicht.

  Lees verder

 • 26.01.15
  Goede doelen ontvangen bedrag dankzij loterijdeelnemers

  Bijna honderd goede doelen, waaronder Urgenda, ontvangen dit jaar een schenking van de Postcode Loterij. Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in het DeLaMar Theater in Amsterdam, maakte de loterij bekend dat zij dit jaar een recordbedrag van ruim 312 miljoen euro doneert aan al deze goede doelen die werkzaam zijn op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. Er zijn extra schenkingen voor onder meer Het Nederlandse Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en Stichting Vluchteling voor noodhulp en het versterken van de positie van meisjes en vrouwen.

  Urgenda is zeer dankbaar voor deze bijdrage en bedankt alle deelnemers aan de Postcode Loterij. Met het bedrag zal Urgenda zich inzetten om Nederland samen sneller duurzaam te maken.

  De Congolese gynaecoloog en mensenrechtenactivist Dr. Denis Mukwege sprak tijdens het Goed Geld Gala. Hij won in 2014 de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken van het Europese Parlement voor zijn onuitputtelijke inzet voor de rechten van vrouwen in zijn land.
  Dr. Mukwege ontving op het Goed Geld Gala een schenking van 1 miljoen euro voor zijn Panzi-ziekenhuis in de Democratische Republiek Congo. Dit bedrag wordt uitgekeerd via Stichting Vluchteling. Met deze bijdrage wordt de zorg voor slachtoffers van seksueel geweld verbeterd.

  ‘Sweetie’ krijgt vervolg
  Terre des Hommes krijgt dit jaar een extra schenking voor het vervolg op ‘Sweetie’, het project waarmee Terre des Hommes in 2013 al 1.000 plegers van webcamseks met kinderen wist te ontmaskeren. Met de schenking van ruim 3,8 miljoen euro kan Terre des Hommes samen met nationale en internationale specialisten de strijd tegen webcamseks met kinderen op grote schaal voortzetten.

  Extra hulp voor mensen in conflictgebieden
  Er zijn uitzonderlijk veel humanitaire crises die ervoor zorgen dat er momenteel meer dan 50 miljoen mensen op de vlucht zijn, in onder meer Syrië, Zuid-Soedan, Irak en de Centraal Afrikaanse Republiek. De Postcode Loterij maakt extra geld vrij voor noodhulp. Het Nederlandse Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen krijgen ieder vijf miljoen euro voor het verbeteren van de omstandigheden voor vluchtelingen die van huis en haard verdreven zijn. Ook VluchtelingenWerk Nederland ontvangt een extra bijdrage van één miljoen euro om de vele extra vluchtelingen in Nederland de hulp te bieden die zij nodig hebben.

  Meer miljoenenschenkingen voor mens en natuur

  Ook een aantal innovatieve Droomfonds-projecten kan dit jaar doorgang vinden. Zo ontvangt Sea Shepherd van de Postcode Loterijen in Nederland, Zweden en Groot-Brittannië een bedrag van 8,3 miljoen euro voor hun strijd tegen illegale visserij en stroperij in de Zuidelijke Oceaan. Het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, ARK en de Vogelbescherming Nederland krijgen een schenking van 13,5 miljoen euro voor het natuurherstel in en om het Haringvliet.

  De miljoenenschenkingen aan goede doelen zijn mogelijk gemaakt door de 2,5 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. Van ieder lot dat zij kopen gaat de helft naar goede doelen. De Postcode Loterij steunt in 2015 bijna 100 goede doelen.

  Foto's: Roy Beusker Fotografie

 • 17-12-14
  Lancering Brochure Ons Huis Energieneutraal

  De gemiddelde energiekosten in Nederland voor een gemiddeld gezin zijn in 15 jaar ongeveer €35.000,- (incl. btw). Voor dit bedrag kan nu de woning energieneutraal gemaakt worden. Dat is in Nederland in de bestaande bouw nog niet eerder gepresteerd. Urgenda is op Texel met bewoners begonnen om zo’n 20 bestaande woningen energieneutraal te maken. Energieneutraal betekent dat de bewoners energie besparen en de resterende benodigde energie zelf duurzaam opwekken
  op hun eigen perceel.

  De woningen variëren van kleine tussenwoningen tot vrijstaande stolpen en van monumenten tot nieuwbouw woningen. Voor elke woning is een oplossing bedacht die is toegesneden op het huis en de bewoners.
  De eerste huizen zijn gereed en verzameld in de brochure Ons huis energieneutraal. Praktijkvoorbeelden van bestaande huizen, die woensdag 17 december gepresenteerd wordt door Urgenda directeur Marjan Minnesma en overhandigd wordt aan Jan Willem van de Groep (Energiesprong) en wethouder Eric Hercules (Gemeente Texel). Het programma biedt tevens de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan een huis dat gereed is.  Download hier de brochure

  Programma woensdag 17 december


  Locatie: ‘t Drijverhuus - De verzamelpost , Naalrand 2, Den Hoorn - Texel

  14.00 uur - Inloop
  14.30 uur - Marjan Minnesma (directeur Urgenda) vertelt over de aanpak en toekomst van het project
  14.50 uur - Overhandiging brochure aan Jan Willem van de Groep (Energiesprong)
  en wethouder Eric Hercules (Gemeente Texel)
  15.00 uur - Presentatie van diverse energieneutrale huizen, inclusief interviews met betrokkenen en bewoners
  15.30 uur - Excursie naar het huis van Herman Ridderinkhof - Herenstraat 21, Den Hoorn (op loopafstand van ‘t Drijverhuus / Verzamelpost)
  16.30 uur - Borrel in ‘t Drijverhuus

  Klik hier voor de digitale uitnodiging

  Bekijk hier de TV-uitzending Ons huis verdient het

  Dit project is mede mogelijk gemaakt door ASN Bank en is onderdeel van het Urgenda rapport Nederland op 100% op duurzame energie in 2030. Het kan, als je het wilt!