Nieuws

Dinsdag 2 september 2014

Duurzame Troonrede 2014 marjan

Vandaag op Duurzame Dinsdag heeft Urgenda directeur Marjan Minnesma, als huidige nummer 1 van de Trouw Duurzame 100, haar Duurzame Troonrede voorgedragen in het oude gebouw van de Tweede Kamer.

Lotgenoten,

Afgelopen juni las ik in de New York Times een artikel van een vooraanstaande Amerikaan die opriep tot meer actie op het gebied van klimaatverandering. Nu gebeurt dat vaker, maar dit artikel was toch wel opmerkelijk. De auteur was namelijk  Henry Paulson, die onder Bush had gediend als Minister van Financiën en in die functie o.a. toezicht hield op de banken.

In het artikel beschrijft Paulson dat hij ten tijde van de kredietcrisis leerde dat je moet handelen voordat problemen te groot worden om ze te kunnen beheersen. Het niet op tijd handelen, mondde uit in de kredietcrisis en het zelfde type fouten en inactiviteit lijken nu tot een nieuwe crisis te leiden: de klimaatcrisis.

Lees hier de volledige troonrede.
Twitter met #duurzametroonrede, @marjanminnesma en #dudi14
Facebook.com/urgenda


Donderdag 11 september 2014

Rapport: 'Boer en consument heffen de vork'

Korte voedselketens waarbij boeren en consumenten rechtstreeks eten verhandelen, zijn sterk in opkomst. Tientallen voedselcollectieven, boerencoöperaties, markten, streekboxen en coöperatieve winkels zijn aan een opmars bezig. Ze zorgen voor een eerlijker prijs voor de boer en gezond en vers eten voor de consument. Maar vooral voor een nieuw vertrouwen in de voedselketen.

Hoe kan deze beweging verder versnellen? Wat is daarvoor nodig en hoe doen de ons omringende buitenlanden het? HvA-studenten Lisa Arkenbout en Katharina Prause onderzochten deze nieuwe ketens in opdracht van Urgenda.
Ze inventariseerden de belangrijkste initiatieven in Nederland, hielden diepte-interviews en beschreven wat er zoal elders in Europa gebeurt. Hun conclusie: er is nog veel winst te halen in samenwerking op het gebied van distributie en marketing. Een ondersteunend platform in Nederland kan helpen bij versnellen en opschalen. Download hier het rapport.

Voor vragen of suggesties kunt u contact opnemen met sandra.van.kampen@urgenda.nl

Dag van de Duurzaamheid 10-10 - Training ROC-docenten Vijf keer anders - PDF


Donderdag 11 september 2014

Werkervaringsplek ThuisBaas - Urgenda

Urgenda zoekt een bevlogen doener, die staat te trappelen om het duurzame verschil te maken.
Wij hebben de ambitie om bestaande woningen in Nederland energieneutraal te maken en hebben ruimte voor versterking van ons team. In eerste instantie gericht op het doorontwikkelen, groter en bekender maken van ons platform Thuisbaas. Dit is het platform waar innovatieve producenten en vooroplopende consumenten elkaar vinden. Samen maken we werk van huizen zonder energierekening. Thuisbaas helpt mensen het heft in eigen hand te nemen én kosten te besparen.


Kijk voor meer informatie op www.thuisbaas.nl

Functie-eisentb

• HBO/WO werk- en denkniveau

• Een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal en een vlotte pen
• Een (pro-)actieve en ondernemende geest, die zowel in teamverband als zelfstandig kan werken

• Ervaring met (zakelijk) gebruik van diverse vormen van social media en Wordpress (CMS)
• Affiniteit met het bedenken en uitvoeren van campagnes en acties richting verschillende doelgroep(en)
• Een aantoonbare affiniteit met duurzaamheid

• Kennis van het gebruik van nieuwsbriefsystemen (MailChimp) is een pre

Wat bieden wij?

 • Een aanstelling voor minimaal 4 maanden op basis van 32 uur per week
 • Een zeer afwisselende werkervaringsplek in een dynamische organisatie in Amsterdam
 • Veel ruimte voor eigen initiatief en de mogelijkheid om je eigen baan te creëren
 • Een leerzame omgeving, gericht op inhoudelijke kennis over en kunde van het sociaal en duurzaam ondernemen
 • Een redelijke vergoeding passend bij een werkervaringsplek

Interesse?
Stuur je motivatiebrief en CV voor 1 oktober naar wigger.verschoor@urgenda.nl

Voor meer informatie neem contact op met Urgenda via 020-3300566

Klik hier voor de PDF


Vrijdag 5 september 2014

Sportcomplex Flidunen op Vlieland gebruikt 64% minder energie!zwemmer

Vlieland heeft in 2007 samen met de andere Waddeneilanden de duurzame lat bewust hoog gelegd: de ambitie om energieneutraal te zijn in 2020.

De op handen zijnde verduurzaming van het - zowel door eilanders als toeristen – veelbezochte sportcomplex en overdekt zwembad Flidunen geeft concreet handen en voeten aan deze ambitie. Bovendien laat het zien dat de gemeente Vlieland bereid is het goede voorbeeld te geven door actief werk te maken van het verduurzamen van haar eigen maatschappelijke vastgoed.

In totaal moeten alle maatregelen een besparing opleveren van 63,9% op het huidige energiegebruik. De gemeente Vlieland en de Streekagenda Waddeneilanden zal een groot deel dekken en de ASN Bank draagt via Stichting Urgenda bij aan de aanschaf van zonnepanelen.

Terugverdientijd 7 jaar
De totale terugverdientijd van de investering zal uiteindelijk rond de 7 jaar moeten bedragen. Dit betekent dat vanaf het 1ste jaar al 126,8 ton aan CO2 per jaar wordt bespaard en dat vanaf het 7e jaar geld gaat worden ‘verdiend’. Hiervoor wordt het bestaande dubbele glas vervangen door HR++ glas. De baden worden afgedekt met een folieafdekking, die op rollen boven het zwembad wordt aangebracht en automatisch met een afstandsbediening in enkele minuten kan worden uitgerold. Ook wordt de luchtbehandelingsinstallatie van de kleedruimten vervangen door een hoogrendementsinstallatie. De verlichting van de sporthal wordt vervangen en voorzien van een “Dali”-regelsysteem, waardoor de gehele verlichting gedimd kan worden naar het specifieke gebruik van de sporthal.

80 zonnepanelen
Naast besparen worden er ook op het dak minimaal 80 zonnepanelen geïnstalleerd om daarmee eigen stroom op te wekken. Op Vlieland is door de vele zonuren een opbrengst van 1 kWh/wattpiek/jaar mogelijk. Dit betekent dat met een basisopstelling van 16000 Wp, een besparing van 16000 kWh mogelijk is; maar liefst 12,8% van het gehele energieverbruik. Tot slot worden er ‘heatpipes’ op het dak gezet om de zonnewarmte om te zetten in bruikbare hoogtemperatuurwarmte voor het verwarmen van het zwembadwater en de cv-installatie. De CV-installatie wordt (aanvullend) voorzien van hoogwaardige isolatie zodat geen warmte verloren gaat.

Mail voor meer informatie Wigger.Verschoor@urgenda.nl

 

Zondag 18 mei 2014

Wubbo Ockels overleden, voorvechter voor duurzaamheid Permalink voor ingesloten afbeelding

De ultieme Friskijker en Dwarsdenker
Een echte Urgendist
Hij heeft velen geïnspireerd
We gaan door met zijn missie
 
Wubbo Ockels
 
Dank voor al je 'happy energy'; we gaan samen zo goed mogelijk zorg dragen voor 'spaceship earth'.


Medewerkers, bestuur en platform
Urgenda

Lees hier de In Memoriam op OneWorld met bijdrages van o.a. Marjan Minnesma en Jan Rotmans.
Lees hier het laatste interview in het AD
Lees hier het statement van Wubbo: 'We moeten ons voortbestaan redden.'
Bekijk hier het bijzondere interview met Ivo Niehe in de TV show 23-03-2014

Klik hier voor Nieuwsuur uitzending met bijdrages van Marjan Minnesma en Jan Rotmans 18 mei


Donderdag 8 mei 2014

Video Joel Salatin meets Pure Graze

Van 8 tot 11 mei was Joel Salatin te gast in Nederland. Deze Amerikaan, door Michael Pollan uitgeroepen tot meest innovatieve boer ter wereld, toert rond om zijn verhaal over ‘totaallandbouw’ te vertellen en ons te inspireren anders naar landbouw en voedsel te kijken. Immers, een landbouw die koolstof en stikstof als kapitaal in de bodem opslaat, is klimaatbestendig en levert een positieve bijdrage aan de bodemgesteldheid.


Dit is niet de zoveelste Amerikaanse goeroe die de waarheid komt prediken. Ado Bloemendal uit Den Ham inOverijssel werd reeds vele jaren geleden geïnspireerd door Salatin en entte er zijn Pure Graze bedrijfssysteem op. Deze methode ‘natuurlijk werken’ levert voor de ruim 50 aangesloten veehouders een prima rendement op. De crux is simpel: koeien lopen een zeer groot deel van hetjaar buiten en eten gras. Niet zomaar gras, maar een uitgekiende mix van grassen, klavers en kruiden die prima voorziet in de voerbehoeften van de koe. Dat betekent geen krachtvoer meer, geen antibiotica en de dierenarts komt nog maar zelden op het bedrijf. Pure Graze zorgt voor een goede bodemkwaliteit, die beter bestand is tegen klimaatschommelingen en ziektes, bijdraagt aan het behoud van de biodiversiteit en koolstof bindt.

Bezoek
Urgenda ondersteunt dit systeem van harte. Recent sloot Pure Graze een contract met Handelshuis Farmel, voor een aparte Pure Graze melkstroom. Lees hier het persbericht. De vraag is echter: hoe interesseer je grote groepen consumenten voor Pure Graze-producten als melk, kaas, vlees zodat opschaling makkelijker wordt?

Op donderdag 8 mei bezoekt Salatin een Pure Graze bedrijf in Hengevelde, Overijssel. U bent van harte welkom kennis te komen maken met deze eigenwijze Amerikaan en zijn eigenwijze Nederlandse evenknie die heel anders naar de landbouw kijken dan u gewend bent. Niet de liters melk per koe zijn doorslaggevend, of de kilo’s vlees, maar de opbrengst van het land. Graag wisselen wij met u van gedachten over manieren om deze efficiënte vorm van landbouw breder te introduceren en daarmee de regionale economie weer te laten groeien.

Kijk voor meer informatie over Pure Graze op www.puregraze.com

Neem voor meer informatie contact op met sandra.van.kampen@urgenda.nl

Kijk voor meer informatie over de Salatin-tour op www.salatinnaarnederland.nl en zijn keynote speech op 11 mei op het www.foodfilmfestival.nl


flyer

Vrijdag 16 mei 2014

Uitnodiging 16 mei Broodnuchter: hoe krijg ik geld op de plank?

Een praktische werkdag over nieuwe verdienmodellen voor voedsel startups/ondernemingen

broodnuchterInspiratie, workshops, praktische tips en netwerken met professionals over verdienmodellen van nu

Heb jij een (sociale) voedselonderneming, maar zoek je nog naar (andere) manieren om geld te verdienen?
Of ben je een initiatief gestart met subsidie en wil je gaan kijken hoe je zelfstandig en onafhankelijk verder kan? Schrijf  je dan nu in voor ‘Broodnuchter: Een praktische werkdag over nieuwe verdienmodellen voor voedsel-ondernemingen’.

Een dag over crowdfunding, coöperatievorming en abonnementen, over differential pricing, community building en meer. Met inspirerende sprekers, praktische workshops en uiteraard voldoende tijd om andere ondernemers en initiatiefnemers te ontmoeten. Klik hier voor het programma.

Deze interactieve en praktische dag geeft inzicht in de verschillende innovatieve verdienmodellen van nu. Je gaat zelf aan de slag om te kijken welk verdienmodel het beste bij jouw onderneming past. Zo zorg je ervoor dat jouw onderneming zowel geld genereert als impact creëert op de lange termijn! Aan het eind van de dag ga je naar huis met een concreet stappenplan.

Voor wie?
Voor iedereen met een voedselonderneming van boer tot internationale fruithandelaar tot cateraar tot webshop die sociaal onderneemt en op zoek wil naar duurzame verdienmodellen. Schrijf je hier in.

Praktische informatie
Vrijdag 16 mei 2014
Tijd: 10.00 – 17.00 uur
Plaats: New Energy Docks, Distelweg 113, Amsterdam-Noord
Eigen bijdrage: € 65.00 (incl. lunch en borrel)
Organisatie: Urgenda, Foodguerilla en Ondernemen Zonder Grenzen (NCDO)

Inschrijven kan op: www.ncdo.nl/verdienmodellendag

Donderdag 24 april 2014

Sucesvolle Fashion Revolution Day stoerevrouwen

Op 24 april was het wereldwijd Fashion Revolution Day. Precies een jaar geleden stortte in Dhaka Bangladesh de Rana Plazakledingfabriek in, kwamen 1133 mensen om het leven en raakten meer dan 2500 mensen gewond.
Om hierbij stil te staan vonden in meer dan 55 landen activiteiten plaats om bewustwording te creëren en tegelijkertijd te laten zien dat veranderingen mogelijk zijn en gerealiseerd worden. Van Nieuw-Zeeland tot de VS gingen consumenten op de foto met hun kledingstuk #insideout en vragen zij merken Who made your clothes?

StoereVrouwen gingen in Amsterdam 'strippen voor Fair Fashion' en onthulden op het Spui en Leidsplein (voor de H&M) de speciale Fashion Revolution Day T-Shirts. De initiatiefnemers in Nederland (waaronder Urgenda) spraken met de StoereVrouwen consumenten aan en gingen met hen op de foto om merken te vragen gaan Who made your clothes?

Kledingruil en upcycling in het nieuwe Het GildeLabartikel
In de middag en avond vonden activiteiten plaats in het nieuwe GildeLab aan de Bos en Lommerweg 361. Hier werd meer verteld over Fashion Revolution Day, duurzame mode, kon publiek meedoen aan een kledingruil en er zijn stands van duurzame modemerken. In Het GildeLab staat ambacht en eerlijke productie centraal en er zal lokale en duurzame kleding geproduceerd worden.

Opinie artikel in NRC Next
Samen met trendanalist en schrijfster van Mode voor morgen, Lynsey Dubbeld publiceerde Matthijs Kettelerij, communicatiemanager van Urgenda en projectleider Kiesduurzamemode in NRC Next het opinie artikel Fashion Revolution Day start in je kledingkast. Lees hier het artikel.

Meer informatie over de initiatiefnemers
Clean & Unique|Green This Season|Goodfibrations|
Urgenda/Kiesduurzamemode|StoereVrouwen| Het GildeLab
Klik hier voor het volledige persbericht en hier voor het eerdere persbericht

Kijk voor mee foto's en updates op Twitter #insideout | @duurzamemode | @Fash_RevNld Facebook.com/Kiesduurzamemode & Facebook.com/FashionRevolutionNetherlands


Dinsdag 11 maart 2014

Word crowdfunder van Arctic March expeditie Bernice Notenboom bernice

Nederlands bekendste poolreiziger en klimaatjournalist Bernice Notenboom vertrekt op woensdag 2 april voor de Poolexpeditie The Arctic March. Zij trekt, samen met de Engelse cameraman Martin Hartley en de Australische avonturier Eric Philips, op ski’s doorhet Arctische gebied om de zichtbare gevolgen van de klimaatveranderingen te documenteren. Word crowdfunder en steun de expeditie.

De expeditie neemt naar verwachting 45 tot 50 dagen in beslag
De Poolreizigers moeten in temperaturen van rond de -35°C op eigen kracht een slee van 100 kilo voorttrekken. Het drietal wordt naar de Geografische Noordpool gebracht om daarvandaan 800 km terug te skiën naar Canada. Daar verwachten ze op 25 mei aan te komen.

Breaking! Gedwongen evacuatie klimaatexpeditie van Extreem weer en te zwak ijs Persbericht

Crowdfunden voor bevoorrading en film
De expeditie start sowieso, maar om deze tot een goed einde te laten komen heeft het team een extra bevoorrading nodig en een ticket terug van finishplaats Resolute Bay naar Ottawa. Hiervoor is, i.s.m. Urgenda, een crowdfundingsactie gestart op www.oneplanetcrowd.nl Met het realiseren van het derde doelbedrag kan gestart worden met de film i.s.m. Mark Verkerk regisseur van Desert en Himalaya Alert én de bioscoophit De Nieuwe Wildernis

De Arctic March kan online op de voet gevolgd worden. Kijk op www.arcticmarch.com of volg @arcticmarch en @bernicenot op Twitter,Facebook.com/arcticmarchen haar blog op Telegraaf.nl.
Lees verder

Klik hier voor het persbericht

Marjan Minnesma
“Als Urgenda steunen we deze crowdfunding. Bernice gaat iets stoers en gevaarlijks doen om aandacht te vragen voor een prachtig en kwetsbaar gebied. Op de Noordpool warmt het sneller op dan op vele andere plekken. Daar is klimaatverandering al heel tastbaar. Misschien wordt ze wel de eerste en de laatste vrouw die deze tocht kan maken. Tijd om samen iets te doen!”

UK

LCD

Dinsdag 4 januari 2014

Urgenda beneficient Nationale Postcode Loterijsenm

Tijdens het Goed Geld Gala in Carré heeft Urgenda te horen gekregen officieel beneficient te worden van de Nationale Postcode Loterij. Wij zijn hier zeer dankbaar voor!

De Postcode Loterij maakte bekend dat zij dit jaar aan 101 goede doelen in totaal een recordbedrag van ruim 302 miljoen euro doneert. Vier nieuwe organisaties, waaronder Urgenda, worden toegevoegd aan de 89 goede doelen die al een vaste jaarlijkse bijdrage ontvangen.
Met deze jaarlijkse bijdrage zal Urgenda haar werkzaamheden uitvoeren om Nederland samen sneller duurzaam te maken en haar projecten en campagnes te financieren.

Extra bijdragen
Maar liefst 26 organisaties ontvingen dit jaar een eenmalige bijdrage, waaronder de Vogelbescherming, de Johan Cruyff Foundation, Humanitas en Schone Kleren Campagne een schenking van 500.000 euro.

De miljoenenschenkingen aan goede doelen zijn mogelijk gemaakt door de 2,5 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. Van ieder lot dat zij kopen gaat de helft naar goede doelen. Dankzij een groeiende loterijopbrengst kan er dit jaar bijna 12 miljoen euro meer aan goede doelen geschonken worden dan het afgelopen jaar.

Lees hier het officiele persbericht.

Foto Roy Beusker Fotografie

groepWoensdag 20 november 2013

Dagvaarding ingediend voor de Klimaatzaak tegen de Staat Groep

Urgenda is de Klimaatzaak tegen de Staat gestart (zie het bericht hieronder)
Woensdagmiddag 20 november is met tientallen mede-eisers de dagvaarding ingediend bij de Hoge Raad in Den Haag.
Wij voelden de verbondenheid en de noodzaak om dit met elkaar (jong en oud) te doen.

Lees hier de dagvaarding (20-11-2013)

Inmiddels wordt de bevolking steeds meer geïnformeerd doordat de media de Klimaatzaak op de voet volgt zoals De Correspondent, de VolkskrantTrouw,NRC,  Studio Max LiveRadio 1, AV&S en NUzakelijk.

De urgentie om actie te ondernemen neemt helaas alleen maar toe, dus we gaan proberen het debat over klimaatverandering en de noodzaak veel sneller actie te ondernemen steeds weer op de kaart te zetten. Intussen werken we gestaag door aan oplossingen, waarschijnlijk net als u.

De dagvaarding is nu ingeleverd en ligt voor bij de Staat. Die moeten binnen zes weken antwoorden, maar zullen waarschijnlijk uitstel aanvragen en dan krijgen we dus antwoord over 12 weken. Dan mogen wij weer antwoorden en dan zullen zij weer reageren. Al met al kan dat schriftelijke deel zo een jaar duren. We proberen dat te versnellen, maar of dat lukt? Na deze schriftelijke uitwisseling willen we graag een mondeling pleidooi. Hopelijk zal daarna een uitspraak van de rechter plaatsvinden. We zijn dus zo 1,5 jaar verder.

Wij willen u door middel van mailings proberen goed op de hoogte te houden van de Klimaatzaak. De dagvaardingen belangrijke informatie staat uiteraard ook altijd op www.wijwillenactie.nl en is te volgen via Twitter #Klimaatzaak en #Wijwillenactie, www.facebook.com/wijwillenactie. Mail met vragen,ideeën of feedback naar info@wijwillenactie.nl.

Indienen dagvaarding

Op weg naar de Hoge Raad Op weg

Onderweg

Mede-eisers

Voor de Hoge Raad

Speech Minnesma

Samen

Voor hen doen we het

 


Maandag 6 januari 2014

Energiestrijd Zorghuizen van start zorgstrijd

Veertien zorghuizen zijn, op initiatief van Urgenda, Habion en Meneer de Leeuw, op 21 december gestart met de Energiestrijd Zorghuizen 2014. Tot en met 21 maart gaan ze met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk energie te besparen, met behoud van comfort.

De eerste editie afgelopen winter, leverde mooie resultaten op voor de vier deelnemende zorghuizen. Zij bespaarden gemiddeld 15% op hun energierekening in vergelijking met dezelfde periode van het jaar ervoor, zonder investeringen! Opzienbarend waren de resultaten van twee zorghuizen die alleen al op hun gasverbruik ruim twintigduizend euro bespaarden in die paar maanden. Bekijk hier het filmpje en lees voor meer resultaten het rapport Samen Verduurzamen. Volg de Energiestrijd via Twitter en kijk voor meer informatie opwww.energiestrijd.nl 


Dinsdag 4 maart 2014

Save the date: Regiotour Zuid-Holland 4 t/m 7 maart zh

Van dinsdag 4 t/m 7 maart is Urgenda te gast in Zuid-Holland. Op tal van plekken laten we, samen met een groot aantal Zuid-Hollandse organisaties, zien wat er allemaal gebeurt op het gebied van duurzaamheid

We zien ook wat er eventueel nog meer zou kunnen, van het verkorten van voedselketens tot opkomende energieoplossingen zoals geothermie. Van verduurzamen zorghuizen tot elektrisch autodelen en een Countdown voor oa grote bedrijven en gemeenten. Van de Zuidplas tot Goerree-Overflakkee. Van groot tot klein. Ondernemers, gemeenten, bewoners, studenten: ze komen allemaal aan bod!
 
We touren met elektrische- en hybride auto's door de regio met het Urgenda-team en -bestuur, diverse experts, diverse Zuid-Hollandse bestuurders, wethouders, ondernemers, maar ook overige geïnteresseerden. 
Klik hier voor de flyer.

Neem voor meer informatie contact op met annelies.bol@urgenda.nl Momenteel wordt het programma samengesteld.
Wilt u mee op tour, meld u (kosteloos) aan via marja.cottaar@urgenda.nl

Houd onze social media kanalen en www.urgenda.nl/regiotour in de gaten voor het programma en updates.


Maandag 7 januari 2014

NieuwVers zoekt beste zuivelproducten zuivel

Komende maanden gaat voor de achtste maal een NieuwVers traject van start waarin boeren en verwerkers, vakdeskundigen en smaakexperts samen uitzoeken welke producten uitblinken in kwaliteit en innovativiteit.

Ditmaal zoekt NieuwVers - een initiatief van Foodlog en Urgenda - vernieuwende concepten en smaakvolle zuivelproducten, variërend van buffelmelk tot kefir en van hangop tot roomijs. De uitblinkers noemen we ‘NieuwVers’ en kunnen rekenen op enthousiasme van zowel de culinaire pers van Nederland als betrokken consumenten.
De meest kansrijke, smaakvolle en duurzaam geproduceerde zuivelproducten krijgen ondersteuning aangeboden van NieuwVers om hun product verder te professionaliseren en de afzetmarkt te vergroten.
Meer informatie of suggesties aandragen? Neem contact op met Dorine Rüter en blijf op de hoogte via Facebook en TwitterLees verder


Maandag 7 januari 2014

Duurzame Jonge 100 gepresenteerd dj100

Op 15 november werd voor de eerste keer de lijst met de meest duurzame jongeren onder de 33 jaar gepresenteerd. Meer dan 300 jongeren werden genomineerd en hieruit volgde een horizontale lijst met de 100 rolmodellen die momenteel het meeste verschil maken op het gebied van duurzaamheid. Wat opvalt aan de mensen op de lijst is hun mentaliteit van aanpakken. De jonge generatie wacht niet op veranderingen, maar neemt zelf het heft in handen. Urgenda steunt het initiatief van harte en is trots dat twee van haar medewerkers de lijst hebben gehaald, namelijk Lisette Meddens en Matthijs KettelerijLees verder 


Maandag 7 januari 2014

Urgenda boekenwinkel op YouBeDo boeken

Tegenwoordig zijn er honderden boeken geschreven over duurzaamheid en al haar facetten. Om in dit boekenwoud de weg te vinden heeft Urgenda haar favorieten voor u geselecteerd en haar eigen online boekenwinkel geopend op YouBeDo.com.

Urgenda’s boekwinkel is onderdeel van deze bredere site, waarop je kan je kiezen uit meer dan 4 miljoen titels voor dezelfde prijs als in andere (online) boekenwinkels en met dezelfde snelle levertijd. Het unieke is dat YouBeDo de klant de kans geeft om 10% van het aankoopbedrag te doneren aan een goed doel naar keuze, waaronder Urgenda. Als u nog favorieten mist in onze boekenwinkel, laat het ons weten. Bekijk hier het filmpje Bezoek hier de Urgenda boekenwinkel


Zaterdag 28 september 2013

Urgenda start klimaatzaak tegen de Staat

- Rechtszaak uit mededogen, samen met crowdpleiters -

We moeten nu samen de gevaarlijke klimaatverandering keren, anders laten we de generaties na ons een onleefbare wereld na. Burgers zullen hun leiders moeten helpen met de verduurzaming van de samenleving, stelt Urgenda. Er is nog één democratische macht over, die binnen de rechtsstaat de overheid tot de benodigde klimaatactie kan aanzetten: de rechterlijke macht. Urgenda vraagt de rechter in een dagvaarding tegen de Staat objectief naar de feiten te kijken en te eisen wat nodig is voor een leefbare wereld, nu en in de toekomst. Men kan de actie steunen via de actiewebsite.

wwaMarjan Minnesma, directeur van Urgenda, legt uit dat derechtszaak uit mededogen is gestart, omdat de politiek onmacht toont: "We rijden met 130 km per uur op een ravijn af. We weten dat het nog een paar honderd meter van ons vandaan is, maar zolang het nog niet exact bekend is hoeveel meter, minderen we nog geen vaart. Urgenda kan niet afwachten. Wij trekken aan de noodrem, samen met zoveel mogelijk mensen."

Meepleiten met Urgenda
Mensen kunnen via de website www.wijwillenactie.nl hun naam onder de dagvaarding zetten en mede-eiser worden, voor zichzelf of namens hun kinderen of kleinkinderen. Urgenda heeft eerder voor deze rechtszaak het crowdpleiten geïntroduceerd. Na de eerste juridische brieven gericht tot de Staat, leverden honderden Nederlanders stukjes expertise en kennis aan, die door Urgenda zijn verwerkt in de dagvaarding van ruim honderd pagina's.
Download hier de dagvaarding (20-11-2013) of op de actiesite. Via #klimaatzaak en #wijwillenactie zijn de ontwikkelingen te volgen op Twitter.

Vraag aan de rechter
Voor de huidige en voor de volgende generaties wordt klimaatverandering een groot probleem. Het heeft zulke verstrekkende gevolgen voor de leefbaarheid op aarde en brengt zo veel kosten met zich mee, dat er rigoureuze maatregelen nodig zijn. De politiek komt er zelf niet meer uit en is niet in staat om te doen wat nodig is: veertig procent minder CO2-uitstoot realiseren ten opzichte van 1990.

Urgenda vraagt de rechter kennis te nemen van de feiten en op basis daarvan:

 • Te verklaren dat de Nederlandse Staat onrechtmatig handelt door het niet voeren van adequaat klimaatbeleid.
 • De Staat te vragen de CO2- uitstoot drastisch terug te brengen, bij voorkeur met 40 procent ten opzichte van het niveau van 1990 en daarvoor een realistisch programma te maken met uitleg over de aanpak.
 • De Staat te verzoeken de Nederlandse bevolking beter te informeren over de wetenschappelijke stand van zaken van klimaatverandering en bijbehorende risico’s daarvan goed weer te geven.

Gevaarlijke klimaatverandering
In het nieuwste rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties IPCC, dat deze week gepresenteerd is, concluderen achthonderd wetenschappers dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer blijft toenemen. Meer dan twee graden temperatuurstijging op aarde leidt tot onaanvaardbaar gevaarlijke klimaatverandering. Als we het gebruik van fossiele brandstoffen niet zeer snel terugdringen, koersen we af op vier graden temperatuurstijging of meer. De oplossing wordt dan onbetaalbaar. Het Internationaal Energie Agentschap stelt in een recent rapport vast dat de kosten van klimaatmaatregelen na 2020 met 400 procent zullen stijgen.

Internationale aandachtwwalogo
Deze Nederlandse rechtszaak wordt de eerste in een reeks procedures tegen overheden en politici. Er worden op dit moment meer juridische stappen tegen overheden voorbereid, daarom wordt deze Nederlandse zaak nauwlettend gevolgd door andere landen. "Veel meer mensen zijn bezorgd dat onze kinderen het minder goed gaan krijgen dan wij, nu de omschakeling naar duurzame energiebronnen zo traag verloopt. Die zorg is terecht”, aldus Minnesma.

Urgenda
Urgenda is de actieorganisatie die samen met bedrijven en burgers met een concreet stappenplan aan de verduurzaming van Nederland werkt. Marjan Minnesma: "Nederland heeft een aandeel in mondiale klimaatverandering en is nu al in staat om te schakelen naar meer duurzame energiebronnen. De gevolgen van opwarming van de aarde zijn nog door ons te voorkomen, tegen nog betaalbare kosten. Als we nog langer wachten, laten we een onleefbare wereld na."

Voor meer informatie kijk op www.wijwillenactie.nl en Twitter #wijwillenactie & #klimaatzaak


Donderdag 10 oktober 2013

Marjan Minnesma wederom Nr.1 Trouw Duurzame Top 100 minnesma

Urgenda directeur Marjan Minnesma is door dagblad Trouw voor het derde jaar op rij verkozen tot meest invloedrijke duurzame Nederlander.

De Tweede plaats ging naar Paul Polman van Unilever en Urgenda platformleden Maurits Groen (duurzaam ondernemer) en Thomas Rau (architect) maakten de top vier compleet. Klik hier voor de volledige top 100.

Lees hier verder


Donderdag 10 oktober 2013

Succesvolle vijfde Dag van de Duurzaamheid

Door het hele land vonden op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, duizenden activiteiten plaats. Ook de vijfde editie was weer een groot succes met vele deelnemers, media-uitingen en #dvdd13 als trending topic op Twitter. Urgenda wil alle deelnemers hartelijk danken voor hun deelname!ed

Tijdens de start van Low Car Diet 2013, op de Dag van de Duurzaamheid, leverden 100 topbestuurders en 700 medewerkers hun autosleutels in. Bekijk hier het filmpje van de start.
Gedurende de tiendaagse maakten zij enkel gebruik van het OV, (elektrische) deelauto’s, OV-fiets en werk- en vergaderfaciliteiten op stations.In de media, via Twitter en blogs op www.lowcardiet.nl deden de deelnemers verslag van hun ervaringen.
Met het succesvolle autodieet vermeden de deelnemers samen 145.000 autokilometers en bespaarden ze 20.000 kg CO2. Bovenal dahcten ze na over (nieuwe vormen van) vervoer. Zo pleit 34% van de deelnemers voor flexibele werk- en vergaderplekken, ziet zo’n 30% (elektrische) fietsen en mobiliteitspassen wel zitten en 20% een deelauto van het bedrijf. Lees meer ervaringen op www.lowcardiet.nl Bekijk hier de compilatievideo

Op meer dan duizend scholen en kinderboerderijen met de Voorleesactie uit het speciale boek Nog lang en gelukkig. Bekijk hier het filmpje en hier het interview met prinses Laurentien van Oranje.

In Utrecht werd 's-middags bekend dat Ed de Graaf uit Middelburg zich de 'Duurzaamste wethouder van NL' mag noemen nadat hij de besparingswedstrijd had gewonnen. In totaal bespaarden de 70 deelnemers in vier weken tijd 21% op elektriciteit en 20% op gas. Bekijk hier het filmpje en Lees verder

Op het Festival of Cools presenteerden 60 ondernemers hun duurzame producten en diensten. Bekijk hier het filmpje. Tenslotte werd de Peulenparade feestelijk afgesloten met de Lupine-Lounge in Nieuwspoort en de verkiezing van het recept voor de Beste Bonen Studentenmaaltijd kijk ook op www.facebook.com/peulenparade.

Kijk voor alle filmpjes op www.youtube.com/urgenda


Donderdag 21 november 2013

Uitnodiging: Pure Graze laat andere manier van boeren zien koeien

Met het verdwijnen van de melkquota in 2015 is het voor veel boeren tijd om na te denken over de toekomst van het boerenbedrijf. Gaan ze op dezelfde voet verder? Kiezen ze voor schaalvergroting en alsmaar meer gas geven? Of wordt het tijd om het eens over een hele andere boeg te gooien, met meer kwaliteit voor de boer en de koeien? Op 21 en 22 november en 3 december houden Pure Graze boeren op diverse plekken in Nederland open huis, zodat geïnteresseerden met eigen ogen kunnen kennis maken met een hele andere manier van werken.

Pure Graze is - kort gezegd - een natuurlijke manier van werken die een prima rendement oplevert en efficiënt samenwerkt met de natuurlijke bronnen. De crux is simpel: koeien lopen een groot deel van het jaar in de wei en eten gras. Niet zomaar gras, maar een uitgekiende mix van grassen, klavers en kruiden die prima voorziet in de voerbehoeften van de koe. Dat betekent geen krachtvoer meer, geen antibiotica en de dierenarts komt nog maar zelden op het bedrijf. Door een slimme manier van beweiden hoeft de boer nog maar twee of drie keer per jaar te maaien, wat werk en brandstof uitspaart. Op deze manier werkt de boer samen met het land. Pure Graze zorgt voor een goede bodemkwaliteit, die bestand is tegen klimaatschommelingen, bijdraagt aan het behoud van de biodiversiteit en koolstof bindt. Alles bij Pure Graze draait om balans op het boerenbedrijf. Balans in de bodem, balans voor de koe en balans voor de boer.

Melkveehouders die zijn omgeschakeld zijn volgens eigen zeggen ontspannener en hebben plezier in hun werk. En – niet onbelangrijk – een beter inkomen dan voorheen. Niet omdat de melkopbrengsten omhoog schieten, maar omdat de kosten per liter melk aanzienlijk dalen.

Kom het met eigen ogen zien en beleven. Maak kennis met de boeren die al geruime tijd volgens deze methode werken. Zij vertellen hoe het hen bevalt en wat het hen oplevert. Laat u verrassen door de pure smaak van Pure Graze melk, kaas en vlees. Tijdens deze middagen zijn de experts van Pure Graze aanwezig die antwoord kunnen geven op alle technische, minder technische en financiële vragen en oog hebben voor de vermarkting van Pure Graze producten.  

Data excursies:

Donderdag 21 november 13.00 – 15.30 uur, Riel (Brabant), Familie van Roesel

Vrijdag 22 november, 13.00 – 15.30 uur, Oudendijk (West-Friesland, NH), Brigit Bakels

Dinsdag 3 december, 13.00 – 15.30 uur, Megchelen (Achterhoek), Tom Keuper

Meer informatie en opgave:

Opgeven voor de excursies kan bij Marja Cottaar, marja.cottaar@urgenda.nl
Kijk voor meer informatie over Pure Graze op www.puregraze.com, bekijk hier het filmpje of bel met Henk Vermeer (Pure Graze), 06 33046822 of Sandra van Kampen (Urgenda), 06 47096720.


Dinsdag 3 september 2013marjan

Duurzame Troonrede 2013 - Marjan Minnesma

‘Leiderschap, visie en lef nodig voor duurzame economie.’


De Nederlandse regering beschikt niet over de benodigde ambitie, visie en leiderschap om een duurzame, robuuste economie neer te zetten, dat stelt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, in haar Duurzame Troonrede van 2013. “Onze politieke leiders laten strategische beslissingen over aan consensus in de polder, waarmee ze ons land opzadelen met een reeks krachteloze compromissen. Het onlangs afgesloten Energieakkoord is zo’n slap onderhandelingsresultaat. Consensus werkt remmend en dat levert de burger netto minder op dan echt duurzame keuzes”, vindt Minnesma.

Lees hier de volledige troonrede (PDF)

Lees hier de volledige troonrede (PDF)

De nummer één van de Trouw Duurzame top 100 sprak op Duurzame Dinsdag in de voormalige Tweede Kamer haar Duurzame Troonrede uit over de koers die Nederland nu al zou kunnen inzetten, om in 2030 een robuuste economie te kunnen hebben.  
Een visie waar het premier Rutte aan ontbreekt. Hij herhaalde deze week dat hij geen behoefte heeft aan weidse vergezichten en visie. “Een leider zonder visie, die niet een punt aan de horizon durft te zetten en zegt ‘daar gaan we naar toe’, is net zo stuurloos als een stuurman zonder kompas”, stelt Minnesma, “De ‘man on the moon’ mentaliteit van John F. Kennedy ontbreekt volledig in de Nederlandse politiek. Kennedy zette alles op alles om Neil Armstong in 1969 naar de maan te sturen: “I think we have to pay, what needs to be paid”.”

Urgentie ontbreekt
“Waar het ons in Nederland, maar ook daarbuiten, aan ontbreekt is de wil en de lef om de klimaatverandering, die ons allen bedreigt, echt aan te pakken. Wetenschappers waarschuwen al sinds 1990 voor klimaatverandering. Het is opvallend dat in het afgelopen jaar het vooral bankiers en economen van ondermeer het IMF en de Wereldbank zijn geweest die alarm hebben geslagen over de dreigende klimaatverandering en de economische gevolgen.”

60.000 bouwvakkers uit de WW
Marjan Minnesma stelt voor om de 60.000 bouwvakkers die in de WW zitten 250.000 woningen per jaar energieneutraal te laten maken.“We betalen hen een werkloosheidsuitkering. Dat geld kunnen we beter gebruiken om alle woningen van hun energierekening af te helpen en deze mensen aan werk. Woningen en kantoren gebruiken ruim een kwart van alle energie.Als we dit jaar beginnenmet de eerste tientallen huizen, volgend jaar tienduizenden en vervolgens 250.000 woningen per jaar, dan hebben we de Nederlandse gebouwde omgeving nagenoeg energieneutraal in 2030. Het levert directe en indirecte werkgelegenheid op: honderdduizend banen per jaar in de bouw- en apparaten- en installatiesector.Pensioenfondsen kunnen de voorinvestering doen en op zo’n schaal en manier worden georganiseerd dat het hen meer oplevert dan het rendement dat ze nu uit hun beleggingen halen.”

100% Duurzame Energie in 2030
Binnenkort verschijnt van Minnesma het rapport “100% Duurzame Energie in 2030. Het kan als je het wilt.” Het rapport laat zien dat een nagenoeg fossielvrije energievoorziening in 2030 in Nederland haalbaar is. Een betrouwbare en robuuste energievoorziening, die niet duurder is dan een fossiele energievoorziening in 2030 is mogelijk, mits we nu beginnen met verduurzamen. “Het vereist dus leiderschap, lef en visie, investeringen van velen en een omslag in denken. Het is een opgave van ons allen, van iedere burger, ieder bedrijf, alle pensioenfondsen en lokale en regionale overheden; niet alleen van Den Haag. Maar het kan, als we het willen.”

Lees hier verder en de volledige Duurzame Troonrede (PDF)


Dinsdag 10 september 2013

Besparingswedstrijd 'Duurzaamste wethouder van NL' van start wattcher

70 wethouders en burgemeesters gaan tussen 10 september en 10 oktober met elkaar de strijd aan om in hun eigen huis zo veel mogelijk elektriciteit en gas te besparen. Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, maakt  Urgenda de winnaar bekend. Die mag zich de ‘duurzaamste wethouder van Nederland’ noemen.

Deelnemende bestuurders gaan 4 weken thuis aan de slag met de Wattcher, een energiemonitor die elk moment toont hoeveel stroom er in huis wordt verbruikt. Wethouders en burgemeester werken in teamverband en krijgen ook tips en ondersteuning bij het besparen. Hun energieverbruik tijdens de wedstrijdperiode wordt vergeleken met het verbruik in dezelfde periode in het vorige jaar.

Urgenda organiseert deze wedstrijd in samenwerking met het Klimaatverbond en Wattcher om aan te geven hoe gemakkelijk en leuk het is om in je eigen huis energie te besparen. Dit levert niet alleen geld op, maar uiteraard ook winst voor het klimaat. Bestuurders die het goede voorbeeld geven, kunnen andere inwoners van hun gemeente inspireren. “Na 18 dagen op het stroomverbruik letten zit ik op een besparing van 25,1%. Iedereen doet thuis nog fanatiek mee. Nog 4 dagen te gaan!” twitterde wethouder Ramaekers van de gemeente Veldhoven enthousiast tijdens de eerdere Brabantse wethouderswedstrijd afgelopen april. Bekijk hier de video.

De prijsuitreiking van de ‘duurzaamste wethouder van Nederland’ vindt plaats op 10 oktober om 16.30 uur op C-fordt in Maarssen. Klik hier voor de lijst met deelnemende bestuurders.
Zij doen verslag van hun wedstrijdervaringen op Twitter met #dvdd13.

Klik hier voor de lijst met deelnemende wethouders en burgemeesters.


Dinsdag 9 juli 2013

Eervolle vermelding NRC Charity Awards voor Kiesduurzamemode.nu visual

Urgenda en Cheel Amsterdam hebben met de uiting (hiernaast) voor de campagne Kiesduurzamemode.nu een eervolle vermelding gekregen tijdens de NRC Charity Awards 2013 en daarmee een spread (dubbele pagina) in NRC Next (t.w.v. € 50.000,-)

Deze eervolle vermelding is bijzonder omdat het de eerste keer is dat de vakjury deze prijs uitreikt. De prijzen werden uitgereikt door Jan van der Marel,directeur-uitgever NRC Media, en Astrid Prummel, hoofdredactrice Adformatie.

Uit de 240 (!) inzendingen werd de uiting van het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis bekroond met de vakprijs. Stichting Wakker Dier won met hun uiting over de plofkip de publieksprijs en tevens de andere eervolle vermelding van de vakjury.
Leed hier het artikel van de vakjury. www.nrccharityawards.nl

Over Kiesduurzamemode.nu
Met de website bieden we een podium aan de koplopers op het gebied van duurzame mode. Consumenten krijgen er informatie, handige tips en links naar shops, video’s en apps om zo te kiezen voor duurzame mode.

Via opvallende online banners, abri’s en billboards (beschikbaar gesteld door de partners) werd het winkelend publiek in Nederlandse steden aangesproken met de tekst Laat anderen niet de prijs betalen, Kiesduurzamemode.nu en zo naar de site geleid.

“Met dit initiatief willen we het belang van het dragen van duurzame mode laten zien. We willen vooral laten weten dat het makkelijker is dan je denkt om hippe duurzame mode te vinden.
Op Kiesduurzamemode.nu bieden we een podium aan de koplopers op het gebied van duurzame mode. Eén website voor vele initiatieven en producten om het makkelijker te maken voor de consument die wil weten welke mode duurzaam gemaakt is, waar het te koop is en waar je als consument precies op moet letten.
Een duurzame levensstijl is niet moeilijk of duur, maar juist steeds gemakkelijker te realiseren, dus start vandaag!”, vertelt Urgenda directeur Marjan Minnesma.

www.kiesduurzamemode.nu - Twitter @duurzamemode - Facebook.com/kiesduurzamemode

Over Cheel Amsterdam:
Cheel is onderdeel van het Koreaanse Cheil netwerk, met 55 vestigingen in 33 landen. Bij Cheel Amsterdam werken 32 mensen van 4 verschillende nationaliteiten. Het bureau is nu al actief voor opdrachtgevers Koninklijke Horeca Nederland, Hankook Tyres, Samsung, Sitecom, Orange Babies en Urgenda.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
Matthijs Kettelerij - Communicatie & PR Urgenda


Woensdag 11 september 2013

Bijzondere activiteiten op 10-10, Dag van de Duurzaamheid DVDD

Op initiatief van actie-organisatie Urgenda laten particulieren, bedrijven, overheden, scholen en non-profitorganisaties zich op de Dag van de Duurzaamheid van hun ‘groenste’ kant zien. Door heel Nederland vinden op 10 oktober honderden duurzame activiteiten plaats.

Via de actiewebsite kan iedereen zijn activiteit aanmaken of aanhaken bij een georganiseerde activiteit. Zo wordt op 10-10 o.a. de ‘Duurzaamste wethouder van NL’ bekend gemaakt, gaan topbestuurders tien dagen op LowCarDiet, eindigt de PeulenParade en wordt er op honderden basisscholen voorgelezen uit de verhalenbundel Nog lang en gelukkig.

“Op de Dag van de Duurzaamheid laten we met alle deelnemers zien hoe duurzaamheid past in het dagelijks leven”, zegt Urgenda-directeur Marjan Minnesma. “Het is tijd om te veranderen. Met slinkende grondstofvoorraden en een steeds sneller veranderend klimaat, is het noodzakelijk een nieuwe circulaire economie op te bouwen gebaseerd op duurzame energie en groene grondstoffen. Een economie waarin we meer delen en samenwerken én een goed leven hebben!”

Samen op één landelijke dag
10-10 is hèt moment van het jaar om de duurzaamheidsbeweging in Nederland nog zichtbaarder, groter en manifester te maken. Daarom: Laat het zien op 10-10!
Ook dit jaar kan iedereen een eigen activiteit bedenken, deze aanmelden op www.dagvandeduurzaamheid.nl en op 10-10 uitvoeren. Van een persoonlijke actie in eigen huis, een activiteit op het werk met collega’s of juist het organiseren van een grote activiteit.

Volg de Dag via Twitter #dvdd13 en Facebook
Natuurlijk spelen Facebook.com/deDagvandeDuurzaamheid, Twitter #dvdd13 en LinkedIn een grote rol op de dag zelf en in de aanloop naar 10-10. Deelnemers kunnen laten zien dat ze meedoen, updates posten van de voorbereidingen en anderen enthousiasmeren om mee te doen aan hun activiteit. Via www.dagvandeduurzaamheid.nl/downloads zijn het logo, de poster en de flyer te downloaden.


Maandag 8 juli 2013

Download nu de app Duurzaam Journaal app

Tijdens OneWorldLive! werd onlangs door Marjan Minnesma de nieuwe app Duurzaam Journaal gelanceerd. In de gratis app vind je het laatste duurzame nieuws, events, vacatures, achtergrondartikelen en nog veel meer over ondernemen, lifestyle en mensen.

De initiatiefnemers DNP, OneWorld, NCDO en De Betere Wereld werken voor de content samen met Urgenda, Duurzaam Nieuws, 1%Club en De Optimist. De content voor de rubrieken komt van de verschillende partners die deelnemen aan Duurzaam Journaal en loopt via RSS-feeds. Duurzaam Journaal geeft ook aanbevelingen voor RSS-feeds en lezers kunnen zelf RSS-feeds toevoegen. Daarnaast biedt de app de mogelijkheid PDF’s te downloaden, zodat een artikel later makkelijk terug te lezen is.

Momenteel gratis te downloaden als iPhone en iPad app, aan een Android versie wordt gewekt. 


Dinsdag 18 juni 2013

Per direct gezocht voor een duurzaam Energieakkoord: Lef!

Opiniestuk geschreven door Top 3 Trouw Duurzame Top 100 - Marjan Minnesma (directeur stichting Urgenda) Paul Polman (CEO Unilever) en Maurits Groen (duurzaam ondernemer). (selectie) Verschenen op voorpagina dagblad Trouw en op de opiniepagina 18 juni 2013.top3

Nederland heeft lef nodig om de economische en de klimaatcrisis succesvol te lijf te gaan. In Den Haag onderhandelen in SER-verband tientallen partijen, van milieuorganisaties tot VNO-NCW over een vernieuwend, ambitieus en lange termijn Nationaal Energieakkoord.

Terwijl de SER voortpoldert, kwam vanuit Parijs verontrustende nieuwe informatie. Het IEA (Internationaal Energie Agentschap) signaleert dat klimaatverandering sneller gaat dan gedacht en dat de grens van gevaarlijke klimaatverandering snel overschreden wordt als we niet snel actie ondernemen. Hoofdeconoom Fatih Birol van IEA, constateert droog: “We are perfectly  on track for a temperature increase of up to 5,3 degrees Celsius”. Vijf graden opwarming betekent ‘einde oefening’ en een nagenoeg onleefbare aarde. Als we de opwarming tot twee graden kunnen beperken, blijven de veranderingen op aarde wellicht hanteerbaar.


Het  IEA doet vier concrete en stevig gefundeerde aanbevelingen om sneller 80 procent van de vereiste CO2-emissiereductie te halen, zodat het ‘2 gradendoel’ haalbaar blijft. ‘Dat kan met reeds bestaande technologie en tegen zeer acceptabele kosten. Deze maatregelen schaden onze economie niet en maken zelfs groei mogelijk.’ Het gaat daarbij om flinke efficiencyverbeteringen  en een versnelling van het huidige tempo van verduurzaming. De meeste (49%) uitstootvermindering van broeikasgassen die het IEA voorstelt kan gerealiseerd worden door energiebesparingen, zowel bij huishoudens als in de industrie. voorpagina

Maar het voorlopige SER-energieakkoord zet nu in op een jaarlijkse energiebesparing van 1,1 %. Jarenlang is het overheidsdoel 2% besparing geweest. Nu de noodzaak en urgentie groter zijn dan ooit, is de dreigende uitkomst een halvering van dat oude doel. De urgentie is verdubbeld, de doelen worden gehalveerd. Onbegrijpelijk.

Op het gebied van duurzame energie dreigt hetzelfde.  Terwijl Nederland nu onderaan bungelt in Europa met slechts 4 procent duurzaam opgewekte energie, willen sommigen het huidige doel van 16% duurzame energie in 2020, nu al weer naar beneden bijstellen naar 14%. Er wordt geremd, geblokkeerd en gefrustreerd, waarbij alle lobby- en onderhandelingstrucs uit de kast worden gehaald.

Het SER-akkoord zou de weg moeten plaveien naar de nieuwe economie, laten zien wat de sectoren van de toekomst zijn en inzetten op groei daarvan. Het realiseren van die omslag levert banen op en een toekomstperspectief. Niet alleen zijn de noodzaak en urgentie aanwezig, de samenleving is er ook rijp voor. Als de SER-onderhandelaars daarom één ding echt zouden moeten koesteren, dan is dat het huidige enthousiasme van consumenten en bedrijven om zelf aan de slag te gaan met schone energie. De afgelopen jaren hebben duizenden burgers de smaak te pakken gekregen van zonnepanelen op eigen dak. De afgelopen twee jaar sprong zonnestroom in ons land van vijf MW zonne-energie (2500 huishoudens) naar bijna tweehonderd MW dit jaar. En die trend zet door. Deze zonnehausse leidde tegelijkertijd tot extra energiebesparingen van tien tot twintig procent per huishouden, want eenmaal bewust van hun eigen stroomvoorziening, brengen mensen hun energierekening graag verder omlaag.  opinie

Zelfs hier slaagt de overheid erin een spaak in het duurzame wiel te steken. Minister Kamp zei afgelopen periode in een wetgevingsoverleg met energiewoordvoerders uit de Tweede Kamer, dat hij de ‘salderingsregeling’ voor huishoudens met zonnepanelen binnen een paar jaar wil afschaffen. Dat is de Nederlandse jojo-overheid, waardoor geen bedrijf durft te investeren in schone energie en waardoor vele ondernemers met groene ideeën en initiatieven uitwijken naar het buitenland. De salderingsregeling komt erop neer dat mensen de energie die ze overdag opwekken mogen wegstrepen tegen energie die ze ’s avonds gebruiken. Saldering maakt zonne-energie van eigen dak financieel aantrekkelijk, zonder subsidies. Om zonne-energie echt vleugels te geven, zou salderen voor tien jaar vastgelegd moeten worden. Als Nederland salderen echter weer afschaft, dan smoort het eigen initiatief van de ‘energieke samenleving’ voor het echt de kans krijgt groot te worden. Het voorlopige Energieakkoord zwijgt over salderen, stelt wel maatregelen voor die lokale energie-cooperaties bevoordelen. Dat zal Den Haag later gebruiken als argument om salderen op eigen dak af te schaffen (“we gaan niet dubbel bevoordelen”). Per saldo zijn we dan slechter af.

Nederland heeft een traditie van zeer wisselvallig beleid op het gebied van duurzaamheid. Dat heeft de samenleving totnogtoe weinig opgeleverd. We hebben in deze dubbele crises van economie en klimaat echt leiderschap nodig. Een overheid die keuzes durft te maken en een bedrijfsleven dat duurzaamheid ontwikkelt. Niets in het huidige energieakkoord wijst nu op de daadkracht die nodig is. Wij hopen in weerwil daarvan nog vurig op een echt ambitieus akkoord, voor onszelf, maar zeker voor de generaties na ons. We mogen hen simpelweg niet opzadelen met alle kosten en gevolgen van gevaarlijke klimaat­verandering, die wij nu, hier, vandaag nog kunnen voorkomen. Wij doen daarom een dringende oproep aan allen aan de SER-onderhandeltafels om te kiezen voor een veerkrachtige en volhoudbare economie en een leefbare toekomst. Vindt samen de kracht en het lef om het roer om te gooien nu het nog kan. We kunnen beginnen met de aanbevelingen van het IEA.

Marjan Minnesma – directeur Stichting Urgenda
Paul Polman – CEO Unilever
Maurits Groen – duurzaam ondernemer

Klik hier voor het opiniestuk in PDF


donderdag 10 oktober 2013

Bijzondere activiteiten op vijfde Dag van de Duurzaamheid logo


Dit jaar neemt Urgenda weer het initiatief voor de Dag van de Duurzaamheid.
Op 10 oktober (10-10) vinden door heel Nederland honderden duurzame activiteiten plaats. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar roept Urgenda particulieren, bedrijven, overheden, scholen en organisaties op om zich op deze speciale dag van hun ‘groenste’ kant te laten zien. Op de actiewebsite kan iedereen zich vanaf nu aanmelden met een eigen activiteit of aanhaken bij een georganiseerde activiteit. Doe mee en Laat het zien op 10-10!

“Op de Dag van de Duurzaamheid willen we met alle deelnemers laten zien hoe duurzaamheid past in je dagelijks leven. 10-10 is hèt moment van het jaar om de duurzaamheidsbeweging in Nederland nog zichtbaarder, groter en manifester te maken. Daarom zeggen we: Laat het zien op 10-10!
Het is tijd te veranderen. We willen een volhoudbare samenleving, voor onszelf en de volgende generaties. Met slinkende grondstofvoorraden en een steeds sneller veranderend klimaat, is het noodzakelijk een nieuwe circulaire economie op te bouwen gebaseerd op duurzame energie en groene grondstoffen. Een economie waarin we meer delen en samenwerken én een goed leven hebben!”, vertelt Urgenda directeur Marjan Minnesma.

Samen op één landelijke dag
De afgelopen vijf jaar is de Dag van de Duurzaamheid uitgegroeid tot dé dag om te laten zien wat duurzaamheid is. Natuurlijk zijn steeds meer mensen het gehele jaar bezig met duurzaamheid, maar door alle initiatieven op één landelijke dag te laten zien en de krachten te bundelen, wordt duidelijk hoe groot de beweging al is en hoe ‘normaal’ duurzaamheid is, voor bijvoorbeeld scholen, gemeenten, MKB-ers, kinderboerderijen, ZZP-ers, universiteiten, winkelketens en kinderopvangcentra. De Dag van de Duurzaamheid is de ideale aanleiding om iets bijzonders te organiseren en zo (publiekelijk) aandacht te besteden aan (wat jij doet aan) duurzaamheid.
kaart
Doe mee!
Ook dit jaar kan iedereen een eigen activiteit bedenken, deze aanmelden op www.dagvandeduurzaamheid.nl en op 10-10 uitvoeren. Van een persoonlijke actie thuis, een activiteit op het werk met collega’s of juist het organiseren van een grote activiteit. Daarnaast zijn er bijzondere  activiteiten waaraan men kan kan deelnemen.
Zo is er voor het vijfde jaar de voorleesactie waaraan basisscholen mee kunnen doen en bekende voorlezers zoals prinses Laurentien het nieuwe boek gaan voorlezen. Topbestuurders worden uitgedaagd om vanaf 10 oktober 10 dagen lang hun eigen autosleutels in te leveren, over te stappen op duurzame vormen van mobiliteit en zo mee te doen met het Low Car Diet. Op 10-10 wordt de ‘Duurzaamste wethouder van Nederland’ verkozen die thuis de meeste energie bespaard heeft en op die dag vindt ook de kick-off plaats van de tweede Energiestrijd Zorghuizen. Verder eindigt op 10-10 na 40 dagen de #Peulenparade met een speciale actie! Klik hier voor de PDF.
Natuurlijk vinden er op de Dag van de Duurzaamheid nog veel meer activiteiten plaats binnen diverse thema’s zoals mobiliteit, voedsel, lifestyle, energie, mode en bouw, die te vinden zijn op de website www.dagvandeduurzaamheid.nl. Deelnemers kunnen hun activiteiten vanaf nu aanmelden zodat deze vindbaar zijn voor pers en publiek. Via de login kunnen de activiteiten altijd bijwerken met meer informatie en meer details.   

Twitter #dvdd13 en post op Facebook
Natuurlijk spelen Facebook.com/deDagvandeDuurzaamheid, Twitter #dvdd13 en LinkedIn een grote rol op de dag zelf en in de aanloop naar 10-10. Deelnemers kunnen laten zien dat ze meedoen, updates posten van de voorbereidingen en anderen enthousiasmeren om mee te doen aan hun activiteit. Via www.dagvandeduurzaamheid.nl/downloads zijn het logo en de flyer te downloaden.


donderdag 2 mei 2013

College van bestuur UvA en HvA wil het voortouw nemen op weg naar ‘fossiel-vrije’ investeringenuva


Het College van Bestuur van de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam heeft in de persoon van Paul Doop vandaag de brief in ontvangst genomen waarin studenten vragen om  geen geld meer in fossiele energiebedrijven te stoppen. Niet via aandelen en niet via de pensioenen. De studenten sluiten zich aan bij de landelijke actie en internationale dag #FossilFreedom en maken zich zorgen over de volgende economische zeepbel die op knappen staat, zoals te lezen is in het
rapport ‘Unburnable Carbon’ van Carbon Tracker.
Vorige week bleek uit de nieuwste versie van hun rapport dat 60-80% van het kapitaal dat geïnvesteerd wordt in fossiele energie­bedrijven waardeloos zal worden.

Paul Doop van het College van Bestuur van de UvA en HvA gaf aan blij te zijn met de oproep van studenten en wil hier zeker gehoor aan geven. Hij beloofde het gesprek aan te gaan over de investeringen en pensioenen. Hij prees de studenten van Students For Sustainability Amsterdam (SFSA)  dat ze deze actie opgezet hebben en naast hun studie bezig zijn met hun toekomst en hun talenten hiervoor inzetten voor de samenleving. Doop vertelde dat het geld van de UvA vooral geïnvesteerd wordt in de gebouwen in het centrum van Amsterdam, maar hij wil zeker in gesprek  gaan met het pensioenfonds en hierin met zijn CvB het voortouw in te nemen. Daarnaast gaf hij aan dat zowel de UvA als HvA de studenten studies en initiatieven biedt op het gebied van duurzaamheid zoals Future Planet Studies en The Next Generation.uva2

Laurie van der Burg, secretaris Students For Sustainability Amsterdam, was zeer positief over de actie van vandaag en de woorden van de heer Doop. “Ik ben erg blij dat meneer Doop onze brief in ontvangst heeft willen nemen en toegezegd heeft in gesprek te willen gaan met het pensioenfonds. We hebben al steun vanuit de universiteit gekregen om te kijken of we een Green Office kunnen openen van waaruit we kunnen werken en op de lange termijn acties kunnen organiseren. Het doorprikken van de symbolische Koolstofbubbels was vandaag een groot succes met een mooie opkomst van de studenten.”

Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, was tevreden met de toezegging van het College van Bestuur van de UvA en HvA. “Ik ben blij dat meneer Doop duidelijk aangaf, eventueel met andere universiteiten, het gesprek aan te willen gaan met het pensioenfonds ABP. Dat lijkt me een hele belangrijke stap! Na de VU, UvA en HvA gaan we verder om uiteindelijk alle Hogescholen en Universiteiten aan te laten haken. Met acties zoals vandaag creëren we momentum. Uiteindelijk moeten we met alle burgers ook de stap maken richting de pensioenfondsen.” 

Lisa Olsthoorn, voorzitter studentennetwerk Morgen: “We zien een kettingreactie in Nederland van studenten die uva2zelf de touwtjes in handen nemen voor een duurzame samenleving en toekomst. Die vinden dat de universiteit waaraan zij studeren daar een invloedrijke rol in heeft. Daarom steunen wij deze actie als Morgen!” Na de start op de UvA gaf Laurie van der Burg symbolisch het pakketje ‘geld’ door aan studenten Myrthe Baijens en Tim Haarlem van Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Ook studenten van de Universiteit Utrecht haken aan bij de actie en streven ernaar binnenkort hun College van Bestuur door middel van het aanbieden van een brief op te roepen zich in te zetten voor een ‘fossiel-vrije’ universiteit. Wanneer deze lanceringsacties precies gaan plaatsvinden wordt later bekend gemaakt.

Foto's: Mats van Soolingen

Lees hier het gehele persbericht.

Kijk ook op www.koolstofbubbel.nl
Lees het artikel op Parool.nl, Vroege Vogels, Duurzaamnieuws en Folia Web

KLIK HIER EN LEES MEER NIEUWS VAN 2013

Deel dit

De laatste tweets van Urgenda

 • RT @PClimateMarchNL: Marjan Minnesma van Urgenda was vanavond op Amsterdam FM om over de wereldwijde Peoples Climate March van 21... http:/…
  urgenda, 7 uur geleden
 • RT @245MartijnEV: Now fast charging the Renault Zoe at @allegocharging @thenewmotionnl Romeinse Put Venray A73 #lowcardiet @oracle_nl http…
  urgenda, 7 uur geleden
 • RT @olivierbeens: Over 12 minuten gaat ene Jens Voigt proberen 50km in een uur te fietsen... Het werelduurrecord dus. Dat moet toch inspire…
  urgenda, 7 uur geleden
 • RT @wilfredkarel: Tweede keer in 6 dagen #lowcardiet dat ik te laat ben voor verplichtingen. Deze keer technisch mankement metro. http://t.…
  urgenda, 7 uur geleden
 • RT @eduardschaepman: Lekker dagje Adam ! Glaasje wij kon want #lowcardiet ! Mooie verrassing ook niet in de file naar huis rest wel :) http…
  urgenda, 8 uur geleden

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de maandelijkse Urgenda nieuwsbrief.

Uw e-mailadres