Home

Het laatste nieuws

 • 14.04.15
  Kom naar Den Haag voor de rechtbank zitting Klimaatzaak

  Op dinsdag 14 april om 9.30 uur is de zitting van de Klimaatzaak bij de rechtbank in Den Haag.

  We vragen iedereen al om 8.30 uur aanwezig te zijn, als dit mogelijk is. Voorafgaand aan de zitting wordt de zaak kort toegelicht door Marjan Minnesma en zijn we samen met zoveel mogelijk mede-eisers voor het foto-moment. Lees hier de persuitnodiging.

  De voorbereidingen voor de zitting zijn in volle gang. Wij willen uiteraard met zoveel mogelijk mensen verschijnen om te laten zien hoe belangrijk deze zaak voor ons is.  Inmiddels hebben zich al zo’n vele mensen bij ons aangemeld om de zitting bij te wonen. Dit zijn voornamelijk mede-eisers, maar ook mensen die de Klimaatzaak steunen en bij de rechtbank willen laten zien hoe belangrijk ze het vinden. Iedereen is welkom!

  Aanmelden
  Meld u aan via info@urgenda.nl o.v.v. Aanwezig bij Klimaatzaak rechtbankzitting.
  Op die manier blijft u op de hoogte.

  Hierbij alvast wat meer praktische informatie over de dag:

  • De Rechtbank in Den Haag bevind zich op de Prins Clauslaan 60, op 10 minuten lopen vanaf Den Haag Centraal station (klik hier voor een routebeschrijving).

  • De officiële zitting zelf begint dinsdag 14 april om 9.30 uur. Hieraan voorafgaand mag ook iedereen door de metaaldetector, dus kom op tijd!

  • Voor een gezamenlijke positieve uitstraling, vragen we u in witte kleding of met witte accenten in de kleding te komen

  • Maak via social media bekend dat u komt, de Klimaatzaak steunt en nodig anderen uit ook te komen. Gebruik hiervoor #Klimaatzaak en volg @urgenda.

  Lees hier meer over de Klimaatzaak tegen de Staat en bekijk de video's

  Klik hier voor het Facebook event en hier voor de Klimaatzaak Quotes

 • 26.03.15
  Mobiliteitscentrale Flevoland wint titel Beste OV-bestek 2015
  De mobiliteitscentrale Flevoland is verkozen tot het Beste OV-bestek 2015 tijdens het Nationaal Congres Openbaar Vervoer op 26 maart. De verkiezing is georganiseerd in het kader van Samen op Reis met als doel innovatie in het OV te stimuleren door meer bekendheid te geven aan vernieuwende concepten binnen aanbestedingstrajecten. De jury, onder leiding van Marijke van Haaren (voorzitter Stichting Zero Emissie Busvervoer), heeft voor de verkiezing 10 inzendingen ontvangen, waarvan 8 bestekken en 2 alternatieve inzendingen.

  Overwegingen jury
  Met het bestek voor de mobiliteitscentrale Flevoland heeft de jury niet voor een ‘standaard’ OV-bestek gekozen, maar voor een bestek waarvan de OV-branche weer kan leren. De jury heeft bij de beoordeling van de bestekken met name gelet op de aard van de gunningscriteria, de bijdrage aan andere beleidsdoelstellingen zoals duurzaamheid, ruimte voor innovatie en aanpassingen gedurende looptijd, controleerbaarheid van de doelstellingen, de mate waarin de reiziger centraal wordt gesteld en leesbaarheid.

  Ruime vrijheid
  De inzending van Flevoland onderscheidt zich ten opzichte van de andere inzendingen onder meer door de overzichtelijkheid van het bestek en de relatief ruime vrijheid die aan de uitvoerder wordt gegeven. Voor een heel complexe opdracht is gedelegeerd opdrachtgeverschap gecreëerd. Er zijn weinig gunningscriteria benoemd, waardoor een inschrijver in staat is om zich beter te onderscheiden. Daarbij is de focus gelegd op ‘need to have’, in plaats van op ‘nice to have’. Het beste bestek gaat expliciet in op de verantwoordelijkheden van de aanbestedende overheid. Dit is voor de inschrijver heel helder en komt volgens de jury ook de kwaliteit van de aanbesteding ten goede. De positie van de reiziger is in dit bestek expliciet geborgd door een periodiek overleg met een reizigerspanel in te stellen. Daarnaast is een bonus voor de vervoerder gekoppeld aan de reizigerstevredenheid.

  Lees hier het gehele persbericht en lees hier meer over Samen op Reis en de rol van Urgenda


  Foto: vlnr: Wim Dijkstra (Provincie Overijssel), jury-voorzitter Marijke van Haaren, Jaap Lodders (Provincie Flevoland � winnaar)


 • 27.05.15
  27 & 28 mei | Groningen tour | Start Tour to Paris

  Vanwege de Klimaatconferentie in Parijs, 30 november t/m 10 december, gaat Urgenda van 5 t/m 29 november naar Parijs lopen. Iedereen is welkom één of meer dagen mee te wandelen. Om alvast warm te lopen organiseren we drie mini-tours vanaf mei.

  De eerste Tour to Paris start op 27 en 28 mei in Groningen. Op dit moment zijn we nog in de voorbereidingsfase, heeft u ideeën voor deze tweedaagse tour? Kent u inspirerende koplopers of vindt u het leuk om betrokken te zijn? Laat het ons hier weten.

  Lees verder

 • 20.03.15
  Zorghuizen besparen in 3 maanden € 200.000 dankzij Energiestrijd

  38 zorghuizen door heel Nederland hebben tijdens de Energiestrijd Zorghuizen in drie maanden tijd € 200.000,- bespaard op energiekosten. Op initiatief van Meneer de Leeuw, Urgenda, Habion en partners is er een besparing op het energieverbruik gerealiseerd van 16%, met behoud van comfort en zonder voorinvestering.
  Zorghuis Sint Petrus uit Boekel, werd 20 maart tijdens het Lentebal, uitgeroepen tot winnaar met een besparing van 55% en € 20.000,- Met 70 bewoners is dat € 286,- per bewoner.

  Met de Energiestrijd Zorghuizen willen de initiatiefnemers laten zien hoe gemakkelijk zorghuizen op een positieve en betrokken manier geld kunnen besparen. Door in te zetten op bewuste gedragsverandering resulteert deelname aan de Energiestrijd Zorghuizen in een positieve bijdrage aan het milieu. Daarnaast realiseren zorgorganisaties een kostenbesparing die geïnvesteerd kan worden in duurzame maatregelen of besteed kan worden aan zorg.

  Winnaars
  Met een besparing van 48% en € 34.000,- werd zorghuis Mariahoeve uit Den Haag beloond met de tweede plaats. Odendael uit Sint-Oedenrode werd derde met een besparing van 44% en € 27.000,- De prijs voor meest fanatieke huis was voor Hoge Hop.uit Hoorn. Tijdens de drie maanden strijd, maakte Amstelmere uit Amstelveen de grootste sprong met een besparing van 27%. De besparingen zijn berekend op basis van een kWh prijs van € 0,10 en een gasprijs van € 0,50. Hierbij is het gasverbruik gecorrigeerd op graaddagen.  De prijzen werden uitgereikt door Burgemeester Pierre Bos en wethouder Henri Willems van de gemeente Boekel, Urgenda directeur Marjan Minnesma, Adrie van Osch, raad van bestuur BrabantZorg en Habion directeur Peter Boerenfijn.

  Meer dan 10 miljoen te besparen
  Wanneer deze resultaten worden omgerekend naar alle 1900 zorghuizen in Nederland, dan resulteert dat in een besparing van € 10.554.500,-. In een tijd dat, door veranderende wet- en regelgeving, de zorguitgaven steeds verder onder druk komen te staan is dit een belangrijke besparingspost. Energiebesparing levert zo een duurzame bijdrage aan betaalbare zorg. Tevens kunnen deze besparingen gebruikt worden voor doorinvesteringen, verduurzamen en het energieneutraal maken van het zorghuis.

  Van groot tot klein
  Gemakkelijke maatregelen zoals de verwarming een graadje lager zetten, tijdschakelaars op de verlichting plaatsen en technische installaties opnieuw inregelen leveren meteen resultaat op. Zo werd een warmtetransportpomp beter afgesteld, wat direct een besparing van € 400,- per jaar betekent. Een ander mooi voorbeeld was dat met een tijdschakelaar op het verwarmd biljart € 1,50 per dag en
  ? 500,- per jaar bespaard wordt. Met vele originele acties, zoals een quiz, Warme Truiendag, mascotte Lampie, speldjes, bijeenkomsten en andere activiteiten hebben alle zorghuizen enthousiast meegedaan. Behalve het competitie element was het voor de zorghuizen vooral belangrijk om: Te zeggen wat je doet, Doen wat je zegt en Te laten zien wat je doet. De tussenstanden, tips en acties werden gepubliceerd op de website www.energiestrijd.nl/zorghuizen, Facebook en Twitter

  Adrie van Osch, raad van bestuur BrabantZorg: “Het streven naar minder energieverbruik past bij onze visie. Wat we in de praktijk zien is dat bewustwording rondom energieverbruik bijdraagt aan meer saamhorigheid op locaties. Het is mooi om te zien dat het zowel bij cliënten als bij medewerkers en vrijwilligers iets op gang brengt.”

  Wigger Verschoor, projectleider Urgenda: “De toegevoegde waarde van deelname aan de Energiestrijd Zorghuizen is dat zorgorganisaties nog jaren erna energie en kosten besparen, door alles wat ze geleerd hebben in die drie maanden. De bewustwording die vol enthousiasme gerealiseerd is bij medewerkers, bewoners en management blijft zijn vruchten afwerpen.”

  Pepik Henneman, Meneer de Leeuw: “Doordat zorghuizen tegen elkaar strijden willen ze winnen en doen ze er alles aan om op de eerste plaats te komen. Men wordt creatief, enthousiast en fanatiek wat mooie blijvende resultaten oplevert.”

  Volg de Energiestrijd Zorghuizen
  Kijk voor een de eindstand van alle deelnemende zorghuizen op energiestrijd.nl/zorghuizen.
  Via deze site, Twitter en Facebook zijn de verhalen en resultaten van alle deelnemers te lezen.

  Initiatiefnemers
  De Energiestrijd Zorghuizen is een initiatief van Meneer de Leeuw, Urgenda en Habion in samenwerking met Natuur en Milieu Federaties en met medewerking van Eneco, Enelogic deEnergiesprong en Intrakoop.

  Klik hier voor de online versie.
  Lees hier meer over de Energiestrijd Zorghuizen

 • 24.04.15
  23 april Fashion Revolution Talks | 24 april Fash Rev Day

  Twee jaar geleden stortte in Bangladesh de Rana Plaza kledingfabriek in en kwamen 1133 mensen om het leven. Om hier bij stil te staan is vrijdag 24 april uitgeroepen tot internationale Fashion Revolution Day.

  In meer dan 66 landen, waaronder Nederland, vinden activiteiten plaats om bewustwording te creëren en tegelijkertijd te laten zien dat veranderingen mogelijk zijn en gerealiseerd worden. Van Nieuw-Zeeland tot de VS stellen consumenten via social media kledingmerken de vraag #WhoMadeMyClothes.

  Op donderdagavond 23 april, voorafgaande aan deze internationale activiteiten, organiseert Fashion Revolution Nederland Fashion Revolution Talks in Amsterdam.
  In MeetBerlage starten vanaf 20.00 uur de Talks over ‘Goede Doelen voor de kledingindustrie’ en ‘Hoe maken we de duurzame modesector sterker?’ met onder andere modeontwerper Hans Ubbink.

  Bekijk het actuele programma via het Facebook event en blijf op de hoogte.

  Initiatiefnemers: Goodfibrations, Van Jos, Stoere Vrouwen en Urgenda met haar initiatief Kiesduurzamemode.

  Lees verder

  Blijf op de hoogte via het Facebook event, Twitter en de Facebook page

 • 11.02.15
  Video's succesvolle Regiotour Flevoland

  Vrijdag Tijdens de Regiotour Flevoland in februari lieten we op tal van plekken zien wat er gebeurt op het gebied van duurzaamheid in de provincie.

  Bekijk hier de video's en het media-overzicht.

  Lees verder

 • 26.01.15
  Goede doelen ontvangen bedrag dankzij loterijdeelnemers

  Bijna honderd goede doelen, waaronder Urgenda, ontvangen dit jaar een schenking van de Postcode Loterij. Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in het DeLaMar Theater in Amsterdam, maakte de loterij bekend dat zij dit jaar een recordbedrag van ruim 312 miljoen euro doneert aan al deze goede doelen die werkzaam zijn op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. Er zijn extra schenkingen voor onder meer Het Nederlandse Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en Stichting Vluchteling voor noodhulp en het versterken van de positie van meisjes en vrouwen.

  Urgenda is zeer dankbaar voor deze bijdrage en bedankt alle deelnemers aan de Postcode Loterij. Met het bedrag zal Urgenda zich inzetten om Nederland samen sneller duurzaam te maken.

  De Congolese gynaecoloog en mensenrechtenactivist Dr. Denis Mukwege sprak tijdens het Goed Geld Gala. Hij won in 2014 de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken van het Europese Parlement voor zijn onuitputtelijke inzet voor de rechten van vrouwen in zijn land.
  Dr. Mukwege ontving op het Goed Geld Gala een schenking van 1 miljoen euro voor zijn Panzi-ziekenhuis in de Democratische Republiek Congo. Dit bedrag wordt uitgekeerd via Stichting Vluchteling. Met deze bijdrage wordt de zorg voor slachtoffers van seksueel geweld verbeterd.

  ‘Sweetie’ krijgt vervolg
  Terre des Hommes krijgt dit jaar een extra schenking voor het vervolg op ‘Sweetie’, het project waarmee Terre des Hommes in 2013 al 1.000 plegers van webcamseks met kinderen wist te ontmaskeren. Met de schenking van ruim 3,8 miljoen euro kan Terre des Hommes samen met nationale en internationale specialisten de strijd tegen webcamseks met kinderen op grote schaal voortzetten.

  Extra hulp voor mensen in conflictgebieden
  Er zijn uitzonderlijk veel humanitaire crises die ervoor zorgen dat er momenteel meer dan 50 miljoen mensen op de vlucht zijn, in onder meer Syrië, Zuid-Soedan, Irak en de Centraal Afrikaanse Republiek. De Postcode Loterij maakt extra geld vrij voor noodhulp. Het Nederlandse Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen krijgen ieder vijf miljoen euro voor het verbeteren van de omstandigheden voor vluchtelingen die van huis en haard verdreven zijn. Ook VluchtelingenWerk Nederland ontvangt een extra bijdrage van één miljoen euro om de vele extra vluchtelingen in Nederland de hulp te bieden die zij nodig hebben.

  Meer miljoenenschenkingen voor mens en natuur

  Ook een aantal innovatieve Droomfonds-projecten kan dit jaar doorgang vinden. Zo ontvangt Sea Shepherd van de Postcode Loterijen in Nederland, Zweden en Groot-Brittannië een bedrag van 8,3 miljoen euro voor hun strijd tegen illegale visserij en stroperij in de Zuidelijke Oceaan. Het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, ARK en de Vogelbescherming Nederland krijgen een schenking van 13,5 miljoen euro voor het natuurherstel in en om het Haringvliet.

  De miljoenenschenkingen aan goede doelen zijn mogelijk gemaakt door de 2,5 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. Van ieder lot dat zij kopen gaat de helft naar goede doelen. De Postcode Loterij steunt in 2015 bijna 100 goede doelen.

  Foto's: Roy Beusker Fotografie

 • 17-12-14
  Lancering Brochure Ons Huis Energieneutraal

  De gemiddelde energiekosten in Nederland voor een gemiddeld gezin zijn in 15 jaar ongeveer €35.000,- (incl. btw). Voor dit bedrag kan nu de woning energieneutraal gemaakt worden. Dat is in Nederland in de bestaande bouw nog niet eerder gepresteerd. Urgenda is op Texel met bewoners begonnen om zo’n 20 bestaande woningen energieneutraal te maken. Energieneutraal betekent dat de bewoners energie besparen en de resterende benodigde energie zelf duurzaam opwekken
  op hun eigen perceel.

  De woningen variëren van kleine tussenwoningen tot vrijstaande stolpen en van monumenten tot nieuwbouw woningen. Voor elke woning is een oplossing bedacht die is toegesneden op het huis en de bewoners.
  De eerste huizen zijn gereed en verzameld in de brochure Ons huis energieneutraal. Praktijkvoorbeelden van bestaande huizen, die woensdag 17 december gepresenteerd wordt door Urgenda directeur Marjan Minnesma en overhandigd wordt aan Jan Willem van de Groep (Energiesprong) en wethouder Eric Hercules (Gemeente Texel). Het programma biedt tevens de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan een huis dat gereed is.  Download hier de brochure

  Programma woensdag 17 december


  Locatie: ‘t Drijverhuus - De verzamelpost , Naalrand 2, Den Hoorn - Texel

  14.00 uur - Inloop
  14.30 uur - Marjan Minnesma (directeur Urgenda) vertelt over de aanpak en toekomst van het project
  14.50 uur - Overhandiging brochure aan Jan Willem van de Groep (Energiesprong)
  en wethouder Eric Hercules (Gemeente Texel)
  15.00 uur - Presentatie van diverse energieneutrale huizen, inclusief interviews met betrokkenen en bewoners
  15.30 uur - Excursie naar het huis van Herman Ridderinkhof - Herenstraat 21, Den Hoorn (op loopafstand van ‘t Drijverhuus / Verzamelpost)
  16.30 uur - Borrel in ‘t Drijverhuus

  Klik hier voor de digitale uitnodiging

  Bekijk hier de TV-uitzending Ons huis verdient het

  Dit project is mede mogelijk gemaakt door ASN Bank en is onderdeel van het Urgenda rapport Nederland op 100% op duurzame energie in 2030. Het kan, als je het wilt!