Home

Het laatste nieuws

 • 26.01.15
  Goede doelen ontvangen bedrag dankzij loterijdeelnemers

  Bijna honderd goede doelen, waaronder Urgenda, ontvangen dit jaar een schenking van de Postcode Loterij. Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in het DeLaMar Theater in Amsterdam, maakte de loterij bekend dat zij dit jaar een recordbedrag van ruim 312 miljoen euro doneert aan al deze goede doelen die werkzaam zijn op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. Er zijn extra schenkingen voor onder meer Het Nederlandse Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en Stichting Vluchteling voor noodhulp en het versterken van de positie van meisjes en vrouwen.

  Urgenda is zeer dankbaar voor deze bijdrage en bedankt alle deelnemers aan de Postcode Loterij. Met het bedrag zal Urgenda zich inzetten om Nederland samen sneller duurzaam te maken.

  De Congolese gynaecoloog en mensenrechtenactivist Dr. Denis Mukwege sprak tijdens het Goed Geld Gala. Hij won in 2014 de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken van het Europese Parlement voor zijn onuitputtelijke inzet voor de rechten van vrouwen in zijn land.
  Dr. Mukwege ontving op het Goed Geld Gala een schenking van 1 miljoen euro voor zijn Panzi-ziekenhuis in de Democratische Republiek Congo. Dit bedrag wordt uitgekeerd via Stichting Vluchteling. Met deze bijdrage wordt de zorg voor slachtoffers van seksueel geweld verbeterd.

  ‘Sweetie’ krijgt vervolg
  Terre des Hommes krijgt dit jaar een extra schenking voor het vervolg op ‘Sweetie’, het project waarmee Terre des Hommes in 2013 al 1.000 plegers van webcamseks met kinderen wist te ontmaskeren. Met de schenking van ruim 3,8 miljoen euro kan Terre des Hommes samen met nationale en internationale specialisten de strijd tegen webcamseks met kinderen op grote schaal voortzetten.

  Extra hulp voor mensen in conflictgebieden
  Er zijn uitzonderlijk veel humanitaire crises die ervoor zorgen dat er momenteel meer dan 50 miljoen mensen op de vlucht zijn, in onder meer Syrië, Zuid-Soedan, Irak en de Centraal Afrikaanse Republiek. De Postcode Loterij maakt extra geld vrij voor noodhulp. Het Nederlandse Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen krijgen ieder vijf miljoen euro voor het verbeteren van de omstandigheden voor vluchtelingen die van huis en haard verdreven zijn. Ook VluchtelingenWerk Nederland ontvangt een extra bijdrage van één miljoen euro om de vele extra vluchtelingen in Nederland de hulp te bieden die zij nodig hebben.

  Meer miljoenenschenkingen voor mens en natuur

  Ook een aantal innovatieve Droomfonds-projecten kan dit jaar doorgang vinden. Zo ontvangt Sea Shepherd van de Postcode Loterijen in Nederland, Zweden en Groot-Brittannië een bedrag van 8,3 miljoen euro voor hun strijd tegen illegale visserij en stroperij in de Zuidelijke Oceaan. Het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, ARK en de Vogelbescherming Nederland krijgen een schenking van 13,5 miljoen euro voor het natuurherstel in en om het Haringvliet.

  De miljoenenschenkingen aan goede doelen zijn mogelijk gemaakt door de 2,5 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. Van ieder lot dat zij kopen gaat de helft naar goede doelen. De Postcode Loterij steunt in 2015 bijna 100 goede doelen.

  Foto's: Roy Beusker Fotografie

 • 23.12.14
  Recordaantal deelnemers aan Energiestrijd Zorghuizen
  Ruim 12.000 bewoners en medewerkers in 40 zorghuizen door heel Nederland gaan tijdens de Energiestrijd Zorghuizen, van 22 december 2014 t/m 21 maart 2015, met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk energie te besparen, met behoud van comfort. Initiatiefnemers Meneer de Leeuw, Urgenda en Habion dagen bewoners, medewerkers, management en zelfs mensen in de buurt uit zich gezamenlijk in te zetten voor de bewuste gedragsverandering. Op een creatieve en persoonlijke manier leveren zij in drie maanden tijd een positieve bijdrage aan het milieu en worden kosten bespaard. Zo bespaarde het winnende zorghuis van vorig jaar in drie maanden tijd maar liefst € 11.000 op de energierekening.

  Klik hier voor het persbericht. Lees hier meer over onze projecten mbt het Verduurzamen van de Zorg.
  Bekijk hier het filmpje

 • 17-12-14
  Lancering Brochure Ons Huis Energieneutraal

  De gemiddelde energiekosten in Nederland voor een gemiddeld gezin zijn in 15 jaar ongeveer €35.000,- (incl. btw). Voor dit bedrag kan nu de woning energieneutraal gemaakt worden. Dat is in Nederland in de bestaande bouw nog niet eerder gepresteerd. Urgenda is op Texel met bewoners begonnen om zo’n 20 bestaande woningen energieneutraal te maken. Energieneutraal betekent dat de bewoners energie besparen en de resterende benodigde energie zelf duurzaam opwekken
  op hun eigen perceel.

  De woningen variëren van kleine tussenwoningen tot vrijstaande stolpen en van monumenten tot nieuwbouw woningen. Voor elke woning is een oplossing bedacht die is toegesneden op het huis en de bewoners.
  De eerste huizen zijn gereed en verzameld in de brochure Ons huis energieneutraal. Praktijkvoorbeelden van bestaande huizen, die woensdag 17 december gepresenteerd wordt door Urgenda directeur Marjan Minnesma en overhandigd wordt aan Jan Willem van de Groep (Energiesprong) en wethouder Eric Hercules (Gemeente Texel). Het programma biedt tevens de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan een huis dat gereed is.  Download hier de brochure

  Programma woensdag 17 december


  Locatie: ‘t Drijverhuus - De verzamelpost , Naalrand 2, Den Hoorn - Texel

  14.00 uur - Inloop
  14.30 uur - Marjan Minnesma (directeur Urgenda) vertelt over de aanpak en toekomst van het project
  14.50 uur - Overhandiging brochure aan Jan Willem van de Groep (Energiesprong)
  en wethouder Eric Hercules (Gemeente Texel)
  15.00 uur - Presentatie van diverse energieneutrale huizen, inclusief interviews met betrokkenen en bewoners
  15.30 uur - Excursie naar het huis van Herman Ridderinkhof - Herenstraat 21, Den Hoorn (op loopafstand van ‘t Drijverhuus / Verzamelpost)
  16.30 uur - Borrel in ‘t Drijverhuus

  Klik hier voor de digitale uitnodiging

  Bekijk hier de TV-uitzending Ons huis verdient het

  Dit project is mede mogelijk gemaakt door ASN Bank en is onderdeel van het Urgenda rapport Nederland op 100% op duurzame energie in 2030. Het kan, als je het wilt!

 • 04.11.14
  Drie diners ‘Dutch Cuisine’ aan vooroplopende ROC’s

  Drie diners ‘Dutch Cuisine’ aan vooroplopende ROC’s

  Duurzaam eten in horeca-onderwijs krijgt impuls

  Het horeca-onderwijs moet meer aandacht schenken aan de principes van verantwoord en gezond eten. Dat vinden actieorganisatie Urgenda, het Koksgilde en de Academie voor Gastronomie. Zij organiseren daarom op 4, 18 en 26 november drie diners ‘Dutch Cuisine’ in samenwerking met ROC Friese Poort, het ROC van Amsterdam en het Koning Willem I College in Den Bosch. De drie scholen lopen voorop in deze beweging. Coryfeeën Peter Klosse (Hogeschool Zuyd) en Albert Kooy (Stenden Hotel) slaan de handen ineen om ROC-docenten, leermeesters, leveranciers en andere stakeholders te inspireren met de vijf basisprincipes van Dutch Cuisine.

  “Hoewel de trends in de horeca in rap tempo aan het veranderen zijn”, aldus SVH meesterkok Albert Kooy, “blijft het onderwijs op de ROC’s daarbij nogal achter. Er wordt nog veel gewerkt met pakjes en zakjes en er staat veel vlees op het menu. Terwijl nieuwe koks als Niven Kunz inmiddels allemaal werken met het principe 80/20: 80% groenten, 20% vlees.”

  Kooy is de bedenker van dit 80/20-principe en een van de initiatiefnemers van Dutch Cuisine. Cultuur, Gezond, Natuur, Kwaliteit en Waarde zijn de basiswaarden van waaruit de horeca zou moeten werken. Oftewel plantaardiger eten, meer met de seizoenen, vers, gezond, niks verspillen. Eerder dit jaar werden deze principes omarmd door het Koksgilde, dat met 3500 aangesloten leden een van de belangrijkste brancheorganisatie in de horeca is.

  Patronen loslaten
  Smaakprofessor Peter Klosse zou willen dat de nieuwe generatie koks veel meer gevoel krijgt voor hoe ingrediënten simpel op smaak gebracht worden. “De horecapraktijk is dat er veel in vaste patronen wordt gewerkt, met een vaste kaart. Als je je als kok in dienst stelt van de natuur, moet je die patronen durven loslaten en veel creatiever met de mogelijkheden omgaan. Daarmee maken wij nu een start.”

  Een programma op maat waarbij ROC-docenten creatiever leren denken, kennis maken met de nieuwe trends in de horeca en inspiratie opdoen, moet het tij in het horeca-onderwijs keren. Op 10 oktober, Dag van de Duurzaamheid, vond de kick-off plaats van dit project, dat nu in de regio’s een vervolg krijgt. Door docenten te laten kennis maken met de dagelijkse praktijk van de drie ROC’s die voorop lopen, beogen de organisatoren een vliegwiel effect. “Hopelijk gaan straks alle 25 ROC’s die horeca-onderwijs geven in deze nieuwe beweging mee”, aldus coördinator Sandra van Kampen van actieorganisatie Urgenda.

  De diners ‘Dutch Cuisine’ vinden plaats op:

  - Dinsdag 4 november, 16 – 21 uur, ROC Friese Poort in Sneek
  - Dinsdag 18 november, 18 – 21 uur, Restaurant Elements, ROC van Amsterdam
  - Woensdag 26 november, 17 – 21 uur, Mensa van Koning Willem I College Den Bosch.

  U bent van harte uitgenodigd bij één van de drie diners. Voor opgave, meer informatie, de achtergronden of het vervolgtraject, kunt u bellen met Sandra van Kampen (Urgenda) op 06 47096720. Of mail naar sandra.van.kampen@urgenda.nl

 • 10.10.14
  1150 deelnemers Low Car Diet 2014

  Van 10/09 t/m 10/10 ontdekten 1150 deelnemers van 100 bedrijven tijdens het Low Car Diet 2014 dat de reis van A naar B schoner, goedkoper en gezonder kan.

 • 10.10.14
  10 okt - Dag van de Duurzaamheid

  Vrijdag 10 oktober vinden er duizenden duurzame activiteiten plaats door heel Nederland. Urgenda is wederom initiatiefnemer van deze zesde editie met o.a. de Voorleesactie, het Low Car Diet, Duurzame Deals en meer.

 • 21.09.14
  21 sept - People's Climate March

  Zondag 21 september vond de wereldwijde People's Climate March plaats in o.a. New York, Londen en Amsterdam. Urgenda organiseerde het slotevent op de kade bij het EYE Film Museum. Ruim 5000 mensen waren hierbij aanwezig.