Op naar 3000 hectare kruidenrijk grasland

De campagne 1001ha krijgt een nieuwe groeispurt richting de 3.000 hectare kruidenrijk grasland. Elke hectare kruidenrijk grasland helpt bij het versterken van biodiversiteit boven en onder de grond, kan beter tegen droogte en helpt kunstmest te reduceren waarbij er tot 500 kilo stikstofkunstmest en 1000 kg CO2 minder uitgestoten wordt vergeleken bij gangbaar grasland.

Omdat het voor de boeren echt een omslag is, startten LTO Nederland en Urgenda samen een crowdfundingscampagne om boeren laagdrempelig te laten experimenteren. Vanwege groot succes en animo onder boeren schaalt de campagne nu op naar meerdere zaadleveranciers en gaan we richting de 3000 hectare. Dankzij bijdragen van 3 provincies en 1 gemeente, kunnen momenteel boeren uit Brabant, Gelderland, Zeeland en Hof van Twente met korting bestellen.

Zes zaadleveranciers, 12 mengsels

In oktober 2020 ging de campagne 1001 hectare kruidenrijk grasland van start door een samenwerking van LTO Nederland, zaadleverancier Pure Graze en Urgenda. Dankzij crowdfunding krijgen melkveehouders fikse korting op kruidenrijk grasmengsel waardoor de prijs dicht tegen die van Engels raaigras komt te liggen. Bovendien krijgen boeren er goede gratis begeleiding bij. De drempel voor boeren om eens te experimenteren wordt zo erg laag. Steeds meer zaadleveranciers melden zich bij de campagne. Afgelopen zomer sloot een tweede zaadleverancier – Barenbrug – aan en vanaf 15 maart kunnen boeren kiezen uit 12 zaadmengsels doordat ook Agrifirm, Bloeiend Boerenland, Neutkens en Ten Have Seeds meedoen.

Wilco Brouwer de Koning van LTO Nederland: “Boeren willen graag experimenteren met kruidenrijk grasland om te kijken of het in hun bedrijfsvoering past. Door de instap voor boeren laagdrempelig te houden kan iedereen instappen. We horen van boeren en zaadleveranciers dat de campagne echt wat losmaakt.”.

Meer dan de helft van de boeren wil door!

In de zomer van 2021 stuurden we een enquête naar 700 boeren, verspreid over heel Nederland en vroegen hun naar hun ervaring met kruidenrijk grasland. Het mooie nieuws dat blijkt uit de evaluatie is dat 55% zeker door wil gaan met kruidenrijk, en slechts 6% zeker niet. De overige melkveehouders kijken het nog even aan. Boer Pijs uit Brabant: “Via 1001ha hebben wij de eerste hectares ingezaaid en na enkele webinars en een bezoek aan een demoveld gaan we meer percelen inzaaien met kruidenrijk grasland. We willen graag meer zelfvoorzienend zijn voor het voer en duidelijk minder afhankelijk van kunstmest en krachtvoer.”

Brabant en Gelderland koplopers

Na het ministerie van LNV is provincie Brabant veruit koploper in deze campagne. In de provincie is al voor 480 hectare ingezaaid. De Provincie Noord-Brabant betaalde vorig jaar voor 250 hectare mee, en doet nu samen met het programma Brabants Bodem in het van Gogh Nationaal Park voor nog eens een extra 275 hectare een duit in het zakje. Ook provincie Gelderland doet voor de tweede maal mee, beide keren voor 100 euro. Hof van Twente is koploper onder gemeenten met een bijdrage voor 100 ha.

Crowdfunding – iedereen kan helpen!

Voor elke bijdrage van 150 euro kan een boer voor één hectare kruidenrijk graszaad met korting bestellen. De campagne wordt ondersteund door de ASN bank, en heeft bijdragen ontvangen van vele burgers, overheden en een aantal bedrijven zoals ASN, Triodos, Patagonia, Brabants Bodem en Natuurmonumenten. De laatste landelijke bijdrage – 1000 hectare van het Ministerie LNV – is vandaag op, waardoor vanaf vandaag enkel boeren uit Brabant, Gelderland, Zeeland of gemeente Hof van Twente kunnen bestellen. Totdat er nieuwe gemeenten of burgers doneren via 1001ha.nl/doneer.


Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.