DUURZAME TROONREDE

Als nummer 1 van de Trouw Duurzame Top 100 sprak Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, op Duurzame Dinsdag 2012 de Duurzame Troonrede uit. Na drie jaar werd de traditie voortgezet door de opvolgende aanvoerders van de Duurzame Top 100.

In 2011 stond Marjan Minnesma voor het eerst op nummer 1 in de Trouw Duurzame top 100. Op de daaropvolgende Duurzame Dinsdag sprak zij de eerste Duurzame Troonrede uit. Ook in 2013 en 2014 hield zij Duurzame Troonredes. De traditie werd voortgezet door de latere nummers 1: Europarlementariër Bas Eickhout in 2015, duurzaam ondernemer Maurits Groen in 2016, Willem Ferwerda in 2017, Volkert Engelsman in 2018 en Louise Vet in 2019.

In haar laatste Duurzame Troonrede, Verzuipen of Versnellen, op 2 september 2014 riep Marjan Minnesma op de muur tussen de ‘gewone mens’ en de ’activist’ af te breken. Laten we allemaal onderdeel worden van de beweging die leidt tot een volhoudbare en rechtvaardige samenleving en circulaire economie voor iedereen. Ook de muur tussen ‘de wetenschapper’ en ‘de activist’ moet worden afgebroken. De beste wetenschappers op het gebied van klimaatverandering zijn namelijk het meest ongerust, maar durven dat vaak niet hardop uit te spreken. Het wordt dus tijd voor veel meer ‘scientivists’.

PEOPLE’S CLIMATE MARCH

De Urgenda directeur roept bovendien iedereen op om te laten zien en horen dat we het helemaal anders willen. Hier is zondag 21 september 2014, tijdens de wereldwijde People’s Climate March, een begin mee gemaakt; zo’n 5.000 mensen kwamen naar het slotevent dat Urgenda organiseerde bij het EYE film museum aan de kade van het IJ om verandering af te dwingen.

VIDEO’S 3x