Elfwegentocht dag 11 – 11 juli 2018 Gelderland

Op Dag 11 van de Elfwegentocht reist Gelderland met elektrische ZOE’s van de provincie en vele elektrische deelauto’s fossielvrij naar Friesland. Gelderland kent allerlei deelauto initiatieven, al dan niet gekoppeld aan een van de vele Gelderse energiecoöperaties. 

Gelderland en Friesland hebben iets gemeen, namelijk veel energie coöperaties! In beide provincies zit veel energie bij de burger om klimaatverandering een halt toe te roepen. Overheden spelen een grote rol om klimaatverandering tegen te gaan, maar zonder de burger lukt het niet. Dat begrijpen de beide provincies die over hun successen vandaag in gesprek gaan.

Gloednieuwe laders met nagelnieuwe auto’s

De delegatie van Gelderland verzamelt bij het provinciehuis waar aan twintig gloednieuwe laadpalen twintig even nagelnieuwe elektrische Zoe’s van de provincie staan te laden. Er staat ook een Stapin en een Dorpsauto. Intussen arriveren diverse ambtenaren van de provincie op speedpedelacs. Gedeputeerde Peter Drenth vertelt over de ambities van de provincie, over het Gelders energieakkoord en over de plannen om nog 4500 laadpalen te plaatsen.

Industriepark met clean technologies

We rijden door naar de Kleefse Waard, dat is getransformeerd tot Eco Industrial Park waar economische en sociale activiteiten, productieprocessen en energie- en afvalstromen in elkaar grijpen. Op deze plek vestigen zich grote en kleine bedrijven, die elk hun eigen bijdrage leveren aan de innovatieketen op het gebied van clean technologies. En veel van de bedrijven hier richten zich op duurzame mobiliteit! We horen over elektrisch laden bij Allego, over de ontwikkelingen bij GoDutz en over de waterstofauto van Twinning Energy.

Nog meer deelauto”s

En door naar duurzaam bedrijven terrein de Ecofactorij waar we worden ontvangen door wethouder Mark Sandmann van Apeldoorn. We horen over het gebouw van Sparkling Pprojects en Gertine Wolders van deA vertelt over hun succesvolle energiecoöperatie. Intussen zijn nog elektrische deelauto’s van Elektrip, Vervoerstuin en Coöperatie-auto Culemborg evenals een auto van Mobur aangesloten.

Grootste coöperatieve zonneveld

Op naar Friesland waar we worden ontvangen bij het grootste coöperatieve zonnepark van Nederland met wel 27.000 zonnepanelen, ontwikkeld door energiecoöperatie Garyp. Intussen worden de auto’s geladen aan een accu van Greener, een mobiele oplossing om auto’s te kunnen laden bij bijvoorbeeld festivals. Energiecoöperaties en deelautoprojecten als Lochem energie, Groenkerk, Buurauto, en alle eerder genoemde organisaties delen hun kennis met elkaar bij it Griene Nest in Sumar. Je krijgt er energie van, van zo’n dag!

Bekijk de uitzending van Elfwegentocht op NPO2 en zie hieronder de video’s en foto’s van deze dag. Wat er nog meer in de media verscheen, ziet u hier.
Speciaal voor de pers: meer beeldmateriaal is te vinden op elfwegentocht.nl/pers


Laden bij de Kleefse Waard
Foto: Branko de Lange

Video 3x

Foto’s

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.