Organisatie

Bij Urgenda werken zo’n vijftien mensen in het kernteam. Urgenda heeft een netwerk van regiospinners in het land en werkt als een netwerkorganisatie samen met veel partners en andere friskijkers en dwarsdenkers.

Op kantoor in Amsterdam, maar ook veel op locatie in bijvoorbeeld Friesland of op de Waddeneilanden, werkt het kernteam van Urgenda aan allerlei projecten en aan het bouwen van de duurzaamheidsbeweging. 

mr. drs. Marjan Minnesma MBA
directeur
"We weten wat er moet gebeuren. Laten we samen aan de slag gaan en anderen meesleuren in ons onstuitbaar enthousiasme."
Dennis van Berkel
klimaatjurist
"Het recht inzetten voor de bescherming van huidige en toekomstige generaties tegen de gevolgen van klimaatverandering – dat is mijn visie en dat is waar ik met Urgenda vol voor ga."
Sharona Ceha
projectleider
"Ik werk bij Urgenda omdat ik heel graag werk aan de verduurzaming van Nederland. Het moet en kan sneller en beter. Ik werk onder andere aan 'De Grootouders voor het Klimaat’, Onderwijs, 'Leren voor Morgen', de Peta-Academie en de coördinatie van de Regiospinners van Urgenda."
Sander van Egmond
senior projectleider energie en klimaat
"Het uitsterven van de ijsbeer is vergeleken met de gevolgen van klimaatverandering die ons te wachten staat peanuts. Gelukkig zijn er heel veel oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan. Zo geeft  de zon geeft meer dan genoeg energie voor al onze wensen. Ook kunnen we veel slimmer en zuiniger omgaan met energie, dat is goed voor het klimaat en de portemonnee. Kortom waar een wil is, is een oplossing."
Antoine Maartens
projectleider duurzame wadden
'Werken in het Waddengebied is voor mij telkens een soort thuiskomen. Ik heb ooit op Vlieland leren fietsen en later zeilde ik van west naar oost in open boten op de Waddenzee waar ik de kracht van de getijden ervoer. Ik woon in Edam in een gasvrije woning, vlieg niet, rij elektrisch, bankier bij Triodos, draag kleding van hennep en vlas maar eet helaas nog steeds te veel vlees. En zo blijft er altijd wat om naar te streven.'
Christiaan Kuipers
projectleider circulaire economie en ZonOpZorg
“Gelukkig weten steeds meer mensen en bedrijven wat er moet gebeuren. Fantastisch om met Urgenda hen te helpen! Zo is het opstarten van een circulaire economie in je eigen ‘heitelân’ natuurlijk het leukste wat je kunt doen. Door de inmiddels opgerichte vereniging krijgt een Circulair Fryslân steeds meer zichtbaarheid. Daarnaast krijg ik veel energie van het verduurzamen van de zorgsector op een integrale en leuke manier. Neem bijvoorbeeld het project ZonOpZorg waar besparen en het toekomstbestendig maken van het zorgvastgoed samenkomt én alle omwonenden financieel van meeprofiteren.”
Aukje Rypma
hoofd communicatie
“Het leuke van mijn functie is dat ik betrokken ben bij alle projecten. Fijn, want alles wat wij doen is relevant. Na Windunie en OV-fiets ben ik in deze organisatie, het hart van duurzaam Nederland, op mijn plek. Wij gaan ons land duurzaam veranderen!”
Annelies Bol
evenementen en regiotour
"Sinds april 2009 werkzaam bij Urgenda, de actie-organisatie die echt bij mij past! Ik ben voornamelijk bezig duurzame evenementen te organiseren zoals de Urgenda Regiotouren. Doel van zo'n Regiotour is om duurzame vooroplopers op te sporen, verbindingen te leggen en kansrijke initiatieven op te schalen. Ook help ik duurzaamheid onder de aandacht te brengen bij bestaande evenementen zoals Lowlands en de Huishoudbeurs."
Henriette Delissen
Programmamanager Dag van de Duurzaamheid
"Al sinds 2008 ben ik betrokken bij de activiteiten van Urgenda. Mooi om te zien dat er in die 10 jaar veel is veranderd. Graag werk ik dan ook op een positieve manier mee aan deze duurzame transitie. Op dit moment doe ik dat als programma manager. Dit jaar is namelijk de 10e editie van de Dag van de Duurzaamheid op 10.10.2018 en dat willen we op een grootse manier gaan vieren. En daar krijg ik weer veel energie van!"
Marja Cottaar
hoofd administratie
"Inmiddels ben ik al bijna 30 jaar werkzaam in de duurzaamheidswereld. Urgenda en ThuisBaas laten zien dat 100% fossielvrij echt kan. Eindelijk komt er schot in. Mooi om deel uit te maken van twee van de organisaties die daar het voortouw in nemen."
Jessey Woodley
office manager en communicatiemedewerker
“Het besef dat wij de zaakjes anders moeten aanpakken dan de generaties voor ons, zorgt voor snelle, vernieuwende en inspirerende ontwikkelingen in onze maatschappij. Het is te gek om daaraan bij te kunnen dragen vanuit de onstuitbare Urgenda-beweging. En hier blijkt echt: alles kan als je het maar wilt!”
Hanneke van Ormondt
evenementenorganisatie
"Als ecoloog zie ik heel goed hoe ons gedrag het klimaat verandert. Iedere dag maken we met onze portemonnee en bord keuzes die invloed hebben op onze leefomgeving, de natuur en de dieren daarin. Urgenda maakt mensen daar op een positieve manier van bewust."
Tsjeard Hofstra
projectleider Elfwegentocht
"De meest duurzame veertien dagen van de laatste decennia organiseren in Friesland, onder de passende noemer Elfwegentocht, dat is voor een geboren Fries een droom die uitkomt. Wij werken met een top team aan een duurzaam en energiebewust Fryslân. Ik doch mei!"
Gjalt Annega
projectmedewerker energie en klimaat
"Als ingenieur in de duurzaamheidswereld draag ik bij door te kijken naar de kansen en implementatie van duurzame technologie. Maar techniek is niet voldoende, ik wil mensen en organisaties ook helpen en inspireren in de transformatie naar een klimaatvriendelijke wereld. In de praktijk werk ik aan de Elfwegentocht, Kies voor Klimaat en de Dag van de Duurzaamheid."
Wigger Verschoor
operationeel directeur ThuisBaas
"Direct daar impact maken, waar het uitmaakt, gekopieerd en opgeschaald kan worden. Dat is mijn grootste drijfveer. Binnen Urgenda ben ik als initiator bezig geweest met het ontwikkelen van manieren om de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed aan de gang te krijgen zoals bij de Energiestrijd Zorghuizen en ZonOpZorg. Inmiddels richt ik mij volledig op ThuisBaas, volle dochter van Urgenda, waar wij steeds meer huishoudens van A tot Z helpen om hun bestaande woning energieneutraal te maken."
Gijs van Wijk
hoofd techniek ThuisBaas
“Genoeg goede voornemens, nu gaan we echt wat doen! Je huis energieneutraal maken, is nu al haalbaar en betaalbaar. Daarnaast blijf op zoek naar nog betere oplossingen, bijvoorbeeld voor opslag van warmte en elektriciteit!”