Organisatie

Bij Urgenda werken zo’n vijftien mensen in het kernteam. Urgenda heeft een netwerk van regiospinners in het land en werkt als een netwerkorganisatie samen met veel partners en andere friskijkers en dwarsdenkers.

Op kantoor in Amsterdam, maar ook veel op locatie in bijvoorbeeld Friesland of op de Waddeneilanden, werkt het kernteam van Urgenda aan allerlei projecten en aan het bouwen van de duurzaamheidsbeweging. 

mr. drs. Marjan Minnesma MBA
directeur
"We weten wat er moet gebeuren. Laten we samen aan de slag gaan en anderen meesleuren in ons onstuitbaar enthousiasme."
Henriette Delissen | Perscontact
hoofd communicatie
"Al sinds 2008 ben ik betrokken bij de activiteiten van Urgenda. Mooi om te zien dat er in die 12 jaar veel is veranderd. Graag werk ik dan ook op een positieve manier mee aan deze duurzame transitie. In 2018 hebben we gezamenlijk met grote winkelketens en vele andere partijen de tiende Dag van de Duurzaamheid gevierd en is ELKE Dag uitgeroepen tot Dag van de Duurzaamheid. Duurzaam leven anno nu is inmiddels op vele fronten mogelijk. In 2019 richt ik mij op de organisatiecommunicatie en public relations van Urgenda. Als koploper in innovatie en duurzaamheid is er altijd weer veel te doen. En daar krijg ik weer veel energie van!"
Dennis van Berkel
klimaatjurist
"Het recht inzetten voor de bescherming van huidige en toekomstige generaties tegen de gevolgen van klimaatverandering – dat is mijn visie en dat is waar ik met Urgenda vol voor ga."
Antoine Maartens
projectleider duurzame wadden
'Werken in het Waddengebied is voor mij telkens een soort thuiskomen. Ik heb ooit op Vlieland leren fietsen en later zeilde ik van west naar oost in open boten op de Waddenzee waar ik de kracht van de getijden ervoer. Ik woon in Edam in een gasvrije woning, vlieg niet, rij elektrisch, bankier bij Triodos, draag kleding van hennep en vlas maar eet helaas nog steeds te veel vlees. En zo blijft er altijd wat om naar te streven.'
Annelies Bol
evenementen en regiotour
"Sinds april 2009 werkzaam bij Urgenda, de actie-organisatie die echt bij mij past! Ik ben voornamelijk bezig duurzame evenementen te organiseren zoals de Urgenda Regiotouren. Doel van zo'n Regiotour is om duurzame vooroplopers op te sporen, verbindingen te leggen en kansrijke initiatieven op te schalen. Ook help ik duurzaamheid onder de aandacht te brengen bij bestaande evenementen zoals Lowlands en de Huishoudbeurs."
Christiaan Kuipers
projectleider circulaire economie en verduurzaming zorg
“Gelukkig weten steeds meer mensen en bedrijven wat er moet gebeuren. Fantastisch om hen met onze projecten te helpen! Zo was het opstarten van een circulaire economie in het eigen ‘heitelân’ natuurlijk heel leuk om te doen. Naast Circulair Fryslân en andere circulaire initiatieven ben ik ook actief in de zorgsector met diverse projecten. Waar de Energiestrijd zich focust op het energie besparen op een leuke manier in zorghuizen, zorgt ZonOpZorg ervoor dat er duurzame energie op de daken wordt opgewekt, waarbij de zorgorganisaties niet hoeven te investeren en de omwonenden financieel mee kunnen profiteren.”
Marja Cottaar
hoofd administratie
"Inmiddels ben ik al bijna 30 jaar werkzaam in de duurzaamheidswereld. Urgenda en ThuisBaas laten zien dat 100% fossielvrij echt kan. Eindelijk komt er schot in. Mooi om deel uit te maken van twee van de organisaties die daar het voortouw in nemen."
Jessey Woodley
office manager en communicatiemedewerker
“Het besef dat wij de zaakjes anders moeten aanpakken dan de generaties voor ons, zorgt voor snelle, vernieuwende en inspirerende ontwikkelingen in onze maatschappij. Het is te gek om daaraan bij te kunnen dragen vanuit de onstuitbare Urgenda-beweging. En hier blijkt echt: alles kan als je het maar wilt!”
Hanneke van Ormondt
landbouw en biodiversiteit
"Als ecoloog zie ik heel goed hoe ons gedrag het klimaat verandert. Iedere dag maken we met onze portemonnee en bord keuzes die invloed hebben op onze leefomgeving, de natuur en de dieren daarin. Urgenda maakt mensen daar op een positieve manier van bewust."
Tsjeard Hofstra
speciale projecten / aanjager duurzame mobiliteit Circulair Friesland
"Verduurzamen door te doen, laten zien dat het kan! Voor Urgenda werk ik aan diverse projecten om de energietransitie te versnellen. In 2017/2018 ben ik als projectleider bij de Elfwegentocht betrokken geweest, twee weken reizen zonder fossiele brandstoffen. Daarnaast ben ik ook actief als aanjager duurzame mobiliteit bij Vereniging Circulair Friesland. In alle projecten houd ik er van om het tempo er in te houden, we hebben namelijk haast!"
Vita Sligter
projectmedewerker
“Ik wil nu meewerken om de energietransitie te versnellen voor het te laat is. Urgenda geeft me de energie om er vol voor te gaan. Op dit moment ondersteun ik de Grootouders voor het Klimaat en ben ik bezig statushouders op te leiden tot zonnepaneleninstallateurs”.
Wigger Verschoor
operationeel directeur ThuisBaas
"Direct daar impact maken, waar het uitmaakt, gekopieerd en opgeschaald kan worden. Dat is mijn grootste drijfveer. Binnen Urgenda ben ik als initiator bezig geweest met het ontwikkelen van manieren om de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed aan de gang te krijgen zoals bij de Energiestrijd Zorghuizen en ZonOpZorg. Inmiddels richt ik mij volledig op ThuisBaas, volle dochter van Urgenda, waar wij steeds meer huishoudens van A tot Z helpen om hun bestaande woning energieneutraal te maken."
Gijs van Wijk
hoofd techniek ThuisBaas
“Genoeg goede voornemens, nu gaan we echt wat doen! Je huis energieneutraal maken, is nu al haalbaar en betaalbaar. Daarnaast blijf op zoek naar nog betere oplossingen, bijvoorbeeld voor opslag van warmte en elektriciteit!”