Elfwegentocht dag 5 – 5 juli 2018 Zeeland

Op Dag 5 van de Elfwegentocht kwam een Zeeuwse delegatie met bestuurders en duurzame koplopers op bezoek in Friesland, dankzij een subsidie van provincie Zeeland. Het lange eind werd fossielvrij overbrugd dankzij de Arriva-bus op HVO.  Zon, zee, wind en ook zilte groenten staan centraal.  

In alle vroegte vertrekken drie roeifietsers naar Ferwert in Friesland, we zullen ze ‘inhalen’ onderweg maar  niet passeren. De deelnemers aan de Zeelandtour krijgen met uitzicht op de Oosterscheldekering een toelichting op de opwekking van getijdenstroom. Turbines in het water wekken stroom op dankzij de kracht van het doorstromende water. Op dezelfde prachtplek wordt uitleg gegeven door Rebecca Wiering van Zeewaar over zeesla en door Hubregt Jansen van ZLTO over het telen van zeekraal en aardappelen op verzilt land.

Windpark Krammer

We reizen naar Windpark Krammer in aanbouw. De uitkijktoren hebben we een prachtig zicht op de tien turbines die al af zijn, in totaal worden er hier 36 gebouwd met een gezamenlijk vermogen van 102 MW. Samen zullen ze genoeg elektriciteit opwekken voor 100.000 huishoudens. Windpark Krammer ios een initiatief b\van burgerwindcoöperaties Zeeuwind en Deltawind. Studenten van Scala vertellen over hun opleiding Wind op Zee, medewerkers van Enercon vertellen over de bouw van het park en wethouder Ankie Smit over de acties tegen Klimaatverandering die de gemeente Schouwen-Duiveland onderneemt.

Onderweg in de bus

Via een stop bij station Sloterdijk, waar Dutch Weedburgers worden uitgedeeld, reist de Arriva-bus naar Ferwert. Onderweg zijn er nog presentaties, onder meer van SeaQuerrent over getijedenenergie die is op te wekken met een onderwatervlieger.

De Miscanthusgroep teelt miscanthus oftewel olifantsgras. Het groeit snel, is elk jaar te oogsten en je kunt er van alles van maken! Verpakkingsmateriaal, bloempotjes, brandstof voor pelletkachels, papier en het is te mengen met beton en resulteert zo in het lichtgewicht beton dat net zo sterk is. Het wordt geteeld onder de vluchtroutes van Schiphol en dat is handig omdat ganzen er niet van houden.

Ondertussen in Ferwert

Ferwert is de troste gastheer van Zeeland en daar is men al de hele dag in touw. Op een markt staan kraampjes van het Nordwin College waar vissenhuis wordt gelooid om er vissenleer van te maken, van het Friesland College dat kookt, van het Wetterskip, van wadoesters en vele anderen. Er wordt gegeten, gezongen en kennisgemaakt en er zijn excursies naar de kwelder met een paardentram. Kamiel Buysse van de Blend Brothers kookt de sterren van de hemel met zilte aardappelen, tot genoegen van Loethe Olthuis, die al jaren over eten schrijft, Michael Roest, chef van de Waard van Tennaard en kok Flang van Flang in de Pan op Terschelling.

Aankomst van de Zeeuwen

De Zeeuwse delegatie arriveert rond 15.00 uur en wordt onthaald door de dorpskinderen op zelfgebouwde skelters. Samen met de Friezen wordt aan lange tafels genoten van een eerlijke maaltijd met zilte gerechten.

Bekijk de uitzending van Elfwegentocht op NPO2 en zie hieronder de video’s en foto’s van deze dag. Hier een mooi artikel uit het Zeeuwse PZC. Wat er nog meer in de media verscheen, ziet u hier.
Speciaal voor de pers: meer beeldmateriaal is te vinden op elfwegentocht.nl/pers


Foto: Branko de Lange
Gedeputeerde Ben de Reu doet de Elfmetertest

Video 3x

Foto’s

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.