ENERGIESTRIJD ZORGHUIZEN

Zorghuizen strijden tijdens de wintermaanden tegen elkaar om zoveel mogelijk energie te besparen, met behoud van comfort. Het zorghuis dat het meest bespaart, wordt beloond met het Lentebal.

Bespaar gas en elektra

Urgenda heeft jarenlang de Energiestrijd voor zorghuizen georganiseerd. Zorghuizen konden vaak zonder investeringen in 1 winterseizoen wel 10 tot 20.000 euro besparen! Dat is nu met de hoge gasprijzen helemaal een goed idee. Op deze pagina vindt u veel tips en informatie. Kijk ook bij de downloads voor handige materialen.
Aanvullend bieden we hier nog enkele tips speciaal voor zorginstellingen en hun bewoners (zie ook tegengas.nu):

  • Laat een energie-expert 2 uurtjes langskomen en samen met u door het gebouw lopen. Bijvoorbeeld Luis de Freitas die jarenlang met ons langs zorginstellingen is geweest om vanuit de technische kant concrete maatregelen aan te kaarten en uit te voeren.
  • Stel twee enthousiaste personeelsleden en twee bewoners beschikbaar die met zijn 4en 3 maanden lang de energie- en gascaptains zijn van de zorglocatie. Maak hen zichtbaar door een speldje, activiteiten mee te organiseren of met een bepaald tenue waardoor iedereen hen kan vragen voor advies. Kijk bijvoorbeeld naar het inspirerende voorbeeld duo Bon & Jell bij zorgorganisatie Het Laar.
  • Gebruik de Energie-bingokaart en organiseer hiermee een leuke middag. Ga met de energiebesparingen van die maand met de bewoners een leuk uitje organiseren.
  • Draai de thermostaat structureel omlaag – ook nu het weer warmer wordt – in de gezamenlijke ruimten en gangen en volg daarmee andere (zorg)organisaties om het gasverbruik te reduceren. Communiceer dit goed intern.
  • Stel een prijs ter beschikking voor personeel of bewoners wie met het leukste gas- of elektra besparende idee komt en voer deze uit.”

Besparen met behoud van comfort

Sinds 2012 organiseert Urgenda, aanvankelijk met Meneer de Leeuw en Habion, de Energiestrijd Zorghuizen. Er hebben inmiddels meer dan zeventig zorghuizen door heel Nederland meegedaan. Zorghuizen besparen tijdens de Energiestrijd – in de wintermaanden – gemiddeld zo’n 10-15% op hun energierekening. Dit alles met behoud van comfort en zonder (grote) investeringen.

Kleine gedragsverandering met grote gevolgen

Urgenda geeft zorghuizen inzage in het energiegebruik, biedt ondersteuning op technisch gebied, en helpt met besparingen door het stimuleren van kleine, leuke veranderingen in het gedrag die de energierekening omlaag brengen. In elk zorghuis zijn er energiecaptains die intern zowel personeel als bewoners aanmoedigen om overbodig gebruik van gas en elektriciteit te voorkomen. Iedere week worden de besparingen in euro’s bekend gemaakt en aan het eind wacht hét Lentebal voor de winnaar en kan ieder huis van de opbrengst iets leuks doen; want iedere deelnemer is een winnaar!

De Energiestrijd is een middel dat makkelijk is in te zetten om energie te besparen. Gedragsverandering en zeer simpele maatregelen leiden al snel tot aanmerkelijke energiebesparing. Ongemerkt lekt er heel wat energie weg en dit kost geld; geld dat beter besteed kan worden aan de daadwerkelijke zorg. Aan een extra activiteit, zoals dagje op pad, met zijn allen uit eten of een nieuwe bank.

Zelf een Energiestrijd organiseren?

Al meer dan 70 zorglocaties gingen u voor. Wilt u weten hoe u nu zelf een Energiestrijd kunt organiseren? Gebruik de ‘downloads’ op deze pagina als handleiding en inspiratie!

ENERGIESTRIJD 2020-2021

Deze editie van de Energiestrijd vond plaats van 16 december 2020 t/m 16 maart 2021. Vanwege corona hebben we het afgelopen jaar anders georganiseerd dan voorgaande jaren. Bij de organisaties die ondanks de druk op de zorg toch graag wilden meedoen, hebben we gekozen voor individuele deelname, waarbij de focus lag op technisch advies. Hierdoor konden we geen uiteindelijke winnaar uitroepen, maar hebben we geheel coronaproof wel positieve energie naar de zorghuizen gebracht.

ENERGIESTRIJD 2019-2020

De Energiestrijd 2019-2020 zit erop. Zorghuis De Wiken te Drachten van zorgorganisatie ZuidOostZorg heeft gewonnen. Ondanks een zachte winter hebben zij gemiddeld over de drie wintermaanden maar liefst 18,3% minder energie verbruikt. Daarmee bespaarden ze meer dan €3.100. Ook de andere zorgorganisaties verspreid over het hele land hebben flink bespaard, gemiddeld 12% ten opzichte van hun huidige verbruik. In totaal voorkwamen ze meer dan 14.000 euro aan energiekosten. De Energiestrijd in zorghuizen laat wederom zien dat, door een technische schouw en met inspirerende activiteiten, gedragsverandering kan worden gerealiseerd en veel energie en geld kan worden bespaard. Lees hier meer.

ENERGIESTRIJD 2018-2019

Na enkele jaren radiostilte ging in 2018 weer een Energiestrijd Zorghuizen van start. En met succes. De vijf zorghuizen bespaarden tijdens de wintermaanden, gezamenlijk € 25.000 op energiekosten, met behoud van comfort en zonder voorinvestering. Verpleeghuis Meerweide van Aafje presteerde het best, met een besparing van 10% op de energierekening. Prof. dr. ir. Jan Rotmans zette op 28 maart 2019 het winnende zorghuis in het zonnetje, tijdens het Lentebal aangeboden door het Danspaleis.

Lees het gehele persbericht hier.

ENERGIESTRIJD 2014-2015

38 zorghuizen door heel Nederland hebben tijdens de Energiestrijd Zorghuizen 2014-2015 in drie maanden tijd € 200.000 bespaard op energiekosten. Op initiatief van Meneer de Leeuw, Urgenda, Habion en partners is er een besparing op het energieverbruik gerealiseerd van 16%, met behoud van comfort en zonder voorinvestering. Zorghuis Sint Petrus uit Boekel werd 20 maart 2015 tijdens het Lentebal uitgeroepen tot winnaar: zij bespaarden 55%, goed voor zo’n € 20.000. Met 70 bewoners is dat € 286 per bewoner. Rekenen we deze resultaten van drie maanden om naar alle 1.900 zorghuizen in Nederland, dan resulteert dat in een besparing van € 10.554.500.

Lees ook het persbericht.

ENERGIESTRIJD 2013-2014

Tijdens de Energiestrijd Zorghuizen 2013-2014 hebben bewoners, vrijwilligers, medewerkers uit de horeca, techniek, verzorging en de facilitaire dienst hun beste beentje voorgezet. De resultaten mogen er zijn. Met bewustwording, gedragsverandering en een verfijnde instelling van collectieve installaties, haalden alle zestien deelnemende zorghuizen gemiddeld een besparing van 13%. En dat zonder grote investeringen!

ENERGIESTRIJD 2012-2013

winnaarsOp basis van de ervaringen van deze eerste editie van de Energiestrijd, blijken met relatief geringe inspanningen besparingen op de energierekening van tussen de 10% en 15% goed mogelijk. Na drie maanden meten blijkt zorghuis De Gouden Leeuw 16% te besparen op gas; zorghuis Arcadia zelfs 23%. De Gouden Leeuw blijkt uiteindelijk de winnaar op basis van gecombineerd verbruik (gas en elektra). De cijfers moeten worden gezien in het perspectief van de strenge winter van 2012-2013. Daarom is er in absolute zin in sommige gevallen meer verbruikt, maar gecorrigeerd naar gemiddeldes van het voorgaande jaar, blijken de zorghuizen zonder uitzondering minder te hebben uitgegeven aan energie. Zo kon in elk zorghuis de verwarming een forse slag lager, werd er geïnvesteerd in LED-verlichting, keek men kritisch naar de ventilatie en kwam de CV-dokter de verwarmingsinstallatie opnieuw efficiënt afstellen. In De Kuijer in Nederhorst Den Berg werd een fiets geplaatst waar iedereen energie kon ‘leveren’, die ook weer meetelde voor de wedstrijd.