ENERGIESTRIJD ZORGHUIZEN

Zorghuizen strijden tijdens de wintermaanden tegen elkaar om zoveel mogelijk energie te besparen, met behoud van comfort. Het zorghuis dat het meest bespaart, wordt beloond met het Lentebal.

ENERGIESTRIJD 2020-2021

De volgende editie van de Energiestrijd gaat plaatsvinden van 16 december 2020 t/m 16 maart 2021.

Geheel Coronaproof brengen we graag positieve energie naar de zorghuizen toe deze winter. Deelname is dit jaar extra interessant, want door enthousiasme en steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken, kunnen we de eerste 40 inschrijvers een voucher van €2.500 aanbieden! De investering bedraagt nu dus nog maar €1.500 excl. BTW. Daarnaast maken ook nog meerdere deelnemende zorghuizen kans op optredens van Syb van der Ploeg en Leoni Jansen & Jeroen Kramer. Inschrijven kan nog tot 16 oktober, kijk snel op www.energiestrijd.nl voor meer info.

Besparen met behoud van comfort
Sinds 2012 organiseert Urgenda, aanvankelijk met Meneer de Leeuw en Habion, de Energiestrijd Zorghuizen. Er hebben inmiddels meer dan zeventig zorghuizen door heel Nederland meegedaan. Zorghuizen besparen tijdens de Energiestrijd – in de wintermaanden – gemiddeld zo’n 10-15% op hun energierekening. Dit alles met behoud van comfort en zonder (grote) investeringen.

Kleine gedragsverandering met grote gevolgen
Urgenda geeft zorghuizen inzage in het energiegebruik, biedt ondersteuning op technisch gebied, en helpt met besparingen door het stimuleren van kleine, leuke veranderingen in het gedrag die de energierekening omlaag brengen. In elk zorghuis zijn er energiecaptains die intern zowel personeel als bewoners aanmoedigen om overbodig gebruik van gas en elektriciteit te voorkomen. Iedere week worden de besparingen in euro’s bekend gemaakt en aan het eind wacht hét Lentebal voor de winnaar en kan ieder huis van de opbrengst iets leuks doen; want iedere deelnemer is een winnaar!

De Energiestrijd is een makkelijk inzetbaar middel om energie te besparen. Gedragsverandering en zeer simpele maatregelen leiden al snel tot aanmerkelijke energiebesparing. Ongemerkt lekt er heel wat energie weg en dit kost geld; geld dat beter besteed kan worden aan de daadwerkelijke zorg. Aan een extra activiteit, zoals dagje Dierentuin, met zijn allen uit eten of een nieuwe bank. Al 75 zorglocaties zijn u voorgegaan, wilt u ook eens meedoen? Mail dan naar info@energiestrijd.nl. 

ENERGIESTRIJD 2019-2020

De Energiestrijd 2019-2020 zit erop. Zorghuis De Wiken te Drachten van zorgorganisatie ZuidOostZorg heeft gewonnen. Over de drie wintermaanden, ondanks een zachte winter, hebben zij gemiddeld maar liefst 18,3% minder energie verbruikt. Daarmee bespaarden ze meer dan €3.100. Ook de andere zorgorganisaties verspreid over het hele land hebben flink bespaard, gemiddeld 12% ten opzichte van hun huidige verbruik. Totaal hebben ze meer dan €14.000 euro aan energiekosten voorkomen. De Energiestrijd in zorghuizen laat wederom zien dat, door een technische schouw en met inspirerende activiteiten, gedragsverandering kan worden gerealiseerd en veel energie en geld kan worden bespaard. Lees hier meer.

ENERGIESTRIJD 2018-2019

Na enkele jaren radiostilte ging in 2018 weer een Energiestrijd Zorghuizen van start. En met succes. De vijf zorghuizen bespaarden tijdens de wintermaanden, gezamenlijk € 25.000,- op energiekosten, met behoud van comfort en zonder voorinvestering. Verpleeghuis Meerweide van Aafje, presteerde het best met een besparing van 10% op de energierekening. Prof. dr. ir. Jan Rotmans zette op 28 maart 2019 het winnende zorghuis in het zonnetje, tijdens het Lentebal aangeboden door het Danspaleis.

Lees het gehele persbericht hier.

ENERGIESTRIJD 2014-2015

38 zorghuizen door heel Nederland hebben tijdens de Energiestrijd Zorghuizen 2014-2015 in drie maanden tijd € 200.000,- bespaard op energiekosten. Op initiatief van Meneer de Leeuw, Urgenda, Habion en partners is er een besparing op het energieverbruik gerealiseerd van 16%, met behoud van comfort en zonder voorinvestering. Zorghuis Sint Petrus uit Boekel, werd 20 maart 2015 tijdens het Lentebal, uitgeroepen tot winnaar met een besparing van 55% en € 20.000,- Met 70 bewoners is dat € 286,- per bewoner. Wanneer deze resultaten van drie maanden worden omgerekend naar alle 1900 zorghuizen in Nederland, dan resulteert dat in een besparing van € 10.554.500,-.

Lees het gehele persbericht hier.

ENERGIESTRIJD 2013-2014

Tijdens de Energiestrijd Zorghuizen 2013-2014 hebben bewoners, vrijwilligers, medewerkers uit de horeca, techniek, verzorging en de facilitaire dienst hun beste beentje voorgezet. De resultaten mogen er zijn. Met bewustwording, gedragsverandering en een verfijnde instelling van collectieve installaties, haalden alle zestien deelnemende zorghuizen gemiddeld een besparing van 13%. En dat zonder grote investeringen!

 

 

 

ENERGIESTRIJD 2012-2013

winnaarsOp basis van de ervaringen van deze eerste editie van de Energiestrijd blijken, met relatief geringe inspanningen, besparingen op de energierekening van tussen de 10% en 15% goed mogelijk. Na drie maanden meten blijkt zorghuis De Gouden Leeuw 16% te besparen op gas en zorghuis Arcadia zelfs 23%. De Gouden Leeuw blijkt uiteindelijk de winnaar op basis van gecombineerd verbruik (gas en elektra). De cijfers moeten worden gezien in het perspectief van de strenge winter van 2012-2013. Daarom is er in absolute zin in sommige gevallen meer verbruikt, maar gecorrigeerd naar gemiddeldes van het voorgaande jaar, blijken de zorghuizen zonder uitzondering minder te hebben uitgegeven aan energie. Zo kon in elk zorghuis de verwarming een forse slag lager gezet worden, werd er geïnvesteerd in LED verlichting, kritisch gekeken naar de ventilatie en kwam de CV-dokter de verwarmingsinstallatie opnieuw efficiënt afstellen. In De Kuijer in Nederhorst Den Berg werd een fiets geplaatst waar iedereen energie kon ‘leveren’, die ook weer meetelde voor de wedstrijd.