ENERGIESTRIJD ZORGHUIZEN

De energiestrijd in de zorghuizen gaat weer los! De komende drie wintermaanden strijden vijf  zorghuizen tegen elkaar om zoveel mogelijk energie te besparen, met behoud van comfort. Het zorghuis dat het meest bespaart, wordt beloond met het Lentebal.

ENERGIESTRIJD 2018-2019

 

Deze wintermaanden strijden vijf zorghuizen tegen elkaar om zo veel mogelijk te besparen op de energiekosten. Want ongemerkt lekt er heel wat energie weg en dit kost geld; geld dat beter besteed kan worden. Aan een extra activiteit, zoals dagje Dierentuin, met zijn allen uit eten of een nieuwe bank. De inzet van dit jaar is een gemiddelde energiebesparing van 15% per zorghuis!

 

Besparen met behoud van comfort
Sinds 2012 organiseert Urgenda, aanvankelijk met Meneer de Leeuw en Habion, de Energiestrijd Zorghuizen. Er hebben inmiddels meer dan zestig zorghuizen door heel Nederland meegedaan. Zorghuizen besparen tijdens de Energiestrijd – in de wintermaanden – gemiddeld zo’n 6.000 euro en jaarlijks wordt wel 10.000 euro bespaard. Dit alles met behoud van comfort en zonder (grote) investeringen.

Kleine gedragsverandering met grote gevolgen
Urgenda geeft zorghuizen inzage in het energiegebruik, biedt ondersteuning op technisch gebied, en helpt met besparingen door het stimuleren van kleine, leuke veranderingen in het gedrag die de energierekening omlaag brengen. In elk zorghuis zijn er energiecaptains die intern zowel personeel als bewoners aanmoedigen om overbodig gebruik van gas en elektriciteit te voorkomen.

Iedere week worden de besparingen in euro’s bekend gemaakt en aan het eind wacht hét Lentebal voor de winnaar en kan ieder huis van de opbrengst iets leuks doen; want iedere deelnemer is een winnaar!

Waar zal dit jaar het Lentebal plaatsvinden?
Dit jaar doen er twee zorghuizen van de zorggroep Laurens mee met de energiestrijd; zorghuis Blijdorp en Hofstee en van Lelie zorggroep doet De Burcht mee en eveneens in Rotterdam, doet van zorggroep Aafje, de Meerweide mee. Ten slotte doet Het Laar uit Tilburg mee met de energiestrijd 2018-2019!

De Energiestrijd 2018-2019 is van start! De kop is eraf! En hoe.
Ieder deelnemend zorghuis startte eind december op hun eigen manier. Zo maakten de energiecaptains Bonnie en Mariëlle als ‘Bon & Jel het energiestel’ in het Laar een vliegende start, liepen de energiecaptains van Meerweide tijdens de kerstreceptie duidelijk zichtbaar rond voor het geven van tips en beantwoorden van vragen en speelde iedereen in De Burcht enthousiast mee met de energiequiz voor bewoners.

Tussenstand: Aafje aan kop gevolgd door Lelie zorggroep!
Tot en met week 3 gaat de Meerweide nog steeds aan kop met een totale besparing van 4%, al komt De Burcht met een inhaalslag! Ook de andere zorghuizen hebben een lager energieverbruik dan normaal en zetten de achtervolging in…

ENERGIESTRIJD 2014-2015

38 zorghuizen door heel Nederland hebben tijdens de Energiestrijd Zorghuizen 2014-2015 in drie maanden tijd € 200.000,- bespaard op energiekosten. Op initiatief van Meneer de Leeuw, Urgenda, Habion en partners is er een besparing op het energieverbruik gerealiseerd van 16%, met behoud van comfort en zonder voorinvestering. Zorghuis Sint Petrus uit Boekel, werd 20 maart 2015 tijdens het Lentebal, uitgeroepen tot winnaar met een besparing van 55% en € 20.000,- Met 70 bewoners is dat € 286,- per bewoner. Wanneer deze resultaten van drie maanden worden omgerekend naar alle 1900 zorghuizen in Nederland, dan resulteert dat in een besparing van € 10.554.500,-.

Lees het gehele persbericht hier.

ENERGIESTRIJD 2013-2014

Tijdens de Energiestrijd Zorghuizen 2013-2014 hebben bewoners, vrijwilligers, medewerkers uit de horeca, techniek, verzorging en de facilitaire dienst hun beste beentje voorgezet. De resultaten mogen er zijn. Met bewustwording, gedragsverandering en een verfijnde instelling van collectieve installaties, haalden alle zestien deelnemende zorghuizen gemiddeld een besparing van 13%. En dat zonder grote investeringen!

 

 

 

ENERGIESTRIJD 2012-2013

winnaarsOp basis van de ervaringen van deze eerste editie van de Energiestrijd blijken, met relatief geringe inspanningen, besparingen op de energierekening van tussen de 10% en 15% goed mogelijk. Na drie maanden meten blijkt zorghuis De Gouden Leeuw 16% te besparen op gas en zorghuis Arcadia zelfs 23%. De Gouden Leeuw blijkt uiteindelijk de winnaar op basis van gecombineerd verbruik (gas en elektra). De cijfers moeten worden gezien in het perspectief van de strenge winter van 2012-2013. Daarom is er in absolute zin in sommige gevallen meer verbruikt, maar gecorrigeerd naar gemiddeldes van het voorgaande jaar, blijken de zorghuizen zonder uitzondering minder te hebben uitgegeven aan energie. Zo kon in elk zorghuis de verwarming een forse slag lager gezet worden, werd er geïnvesteerd in LED verlichting, kritisch gekeken naar de ventilatie en kwam de CV-dokter de verwarmingsinstallatie opnieuw efficiënt afstellen. In De Kuijer in Nederhorst Den Berg werd een fiets geplaatst waar iedereen energie kon ‘leveren’, die ook weer meetelde voor de wedstrijd.