ENERGIESTRIJD ZORGHUIZEN

Sinds 2012 organiseert Urgenda, samen met Meneer de Leeuw en Habion, de Energiestrijd Zorghuizen. Na de pilot met vier zorghuizen hebben er inmiddels meer dan 60 zorghuizen door heel Nederland meegedaan. In de drie wintermaanden strijden zorghuizen tegen elkaar om zoveel mogelijk energie te besparen, met behoud van comfort.

ENERGIESTRIJD 2014 – 2015

38 zorghuizen door heel Nederland hebben tijdens de Energiestrijd Zorghuizen 2014-2015 in drie maanden tijd € 200.000,- bespaard op energiekosten. Op initiatief van Meneer de Leeuw, Urgenda, Habion en partners is er een besparing op het energieverbruik gerealiseerd van 16%, met behoud van comfort en zonder voorinvestering. Zorghuis Sint Petrus uit Boekel, werd 20 maart 2015 tijdens het Lentebal, uitgeroepen tot winnaar met een besparing van 55% en € 20.000,- Met 70 bewoners is dat € 286,- per bewoner. Wanneer deze resultaten van drie maanden worden omgerekend naar alle 1900 zorghuizen in Nederland, dan resulteert dat in een besparing van € 10.554.500,-.

Lees het gehele persbericht hier.

ENERGIESTRIJD 2013-2014

Tijdens de Energiestrijd Zorghuizen 2013-2014 hebben bewoners, vrijwilligers, medewerkers uit de horeca, techniek, verzorging en de facilitaire dienst hun beste beentje voorgezet. De resultaten mogen er zijn. Met bewustwording, gedragsverandering en een verfijnde instelling van collectieve installaties, haalden alle zestien deelnemende zorghuizen gemiddeld een besparing van 13%. En dat zonder grote investeringen!

winnaarsENERGIESTRIJD 2012-2013

Op basis van de ervaringen van deze eerste editie van de Energiestrijd blijken, met relatief geringe inspanningen, besparingen op de energierekening van tussen de 10% en 15% goed mogelijk. Na drie maanden meten blijkt zorghuis De Gouden Leeuw 16% te besparen op gas en zorghuis Arcadia zelfs 23%. De Gouden Leeuw blijkt uiteindelijk de winnaar op basis van gecombineerd verbruik (gas en elektra). De cijfers moeten worden gezien in het perspectief van de strenge winter van 2012-2013. Daarom is er in absolute zin in sommige gevallen meer verbruikt, maar gecorrigeerd naar gemiddeldes van het voorgaande jaar, blijken de zorghuizen zonder uitzondering minder te hebben uitgegeven aan energie.
Zo kon in elk zorghuis de verwarming een forse slag lager gezet worden, werd er geïnvesteerd in LED verlichting, kritisch gekeken naar de ventilatie en kwam de CV-dokter de verwarmingsinstallatie opnieuw efficiënt afstellen. In De Kuijer in Nederhorst Den Berg werd een fiets geplaatst waar iedereen energie kon ‘leveren’, die ook weer meetelde voor de wedstrijd

ORGANISATIE

De energiestrijd wordt sinds 2009 georganiseerd door Meneer de Leeuw. Initiatiefnemers Urgenda en Habion initieerden twee jaar geleden samen met Meneer de Leeuw de eerste Energiestrijd voor zorghuizen. Inmiddels zijn er meer organisaties aangehaakt.