Regiotour Gelderland in het teken van biodiversiteit

Ga je met ons mee op Regiotour in Gelderland?

Op 7, 8, 9 en 10 mei trekt Urgenda 4 dagen langs Gelderse koplopers. Samen met wetenschappers, bestuurders, burgers en ondernemers bezoeken we vernieuwende projecten en inspirerende initiatieven die de biodiversiteit bevorderen op het platteland, in de stad of in natuurgebieden. Want biodiversiteit gaat hand in hand met klimaatverandering. Marjan Minnesma: “Naast windmolens en zonnepanelen hebben we meer natuur nodig om klimaatverandering, en tegelijkertijd biodiversiteitsverlies een halt toe te roepen. Waar kunnen we dat beter laten zien dan in een groene provincie zoals Gelderland?”

Een greep uit het programma

De tour bezoekt op dag één de Veluwe, leert over de rol van wolven en bezoeken we een nieuwe Herenboerderij met gedeputeerde Peter Drenth. ’s Avonds duiken we de diepte in met een expertsessie over bosbeheer: Hoe verenigen we doelen op het gebied van stikstof, meststoffen en waterkwaliteit met voldoende biodiversiteit? Zitten landbouw en bosbouw elkaar in de weg? Gaat Europese regelgeving leiden tot minder koeien of tot minder bomen? We proberen de belangrijkste opgaven te ontrafelen en integrale oplossingen te bedenken.

Dag twee trekt ons naar de Betuwe, de Fruitmotor van Nederland, naar een voedselbos – de landbouw van de toekomst?, langs Operatie Steenbreek en eindigt in een heuse Bos Battle: hier kiest een jury van wetenschappers het groenste project van Gelderland. Projecten aanmelden kan nog!

Op dag drie bezoeken we de jongeren achter Hope XXL en duiken we in de landbouw: koolstofopslag in de bodem, het nut van poep en wormen en de invloed op vogels en insecten. We bezoeken boeren, spreken met ARK en vogelbeschermers.

De tour eindigt op dag vier in Wageningen bij onderzoek naar bestuiving van wilde hommels en zien we hoe burgers natuur maken.

Meereizen of meedoen?

Bent u geïnteresseerd om deel te nemen? Klik dan door naar de Regiotour Gelderland pagina. Bekijk het volledige programma en geef aan op welke dag(en) u wilt aansluiten bij Annelies.Bol@urgenda.nl.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.