Elfwegentocht dag 13 – 13 juli 2018 Zuid-Holland

Op Dag 13 van de Elfwegentocht reist Zuid-Holland met elektrische auto’s van de provincie en vele elektrische deelauto’s fossielvrij naar Friesland. Het thema was: gewoon doen, dus we zagen indrukwekkende resultaten! 

In alle vroegte stonden we op de het eiland Goerree-Overflakkee met zicht op een zonneveld in aanbouw van wel 132.000 zonnepanelen. Op een stuk grond dat eigenlijk ook ongeschikt is voor landbouw. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt die zich al jaren inzet voor een energieeutraal eiland, vertelde trots over het project. Dit zonneveld gaat vanaf november in bedrijf, en samen met de geplande windturbines wordt er dan zoveel elektriciteit opgewekt dat het eiland het in 2020 energieleverend zal zijn. Wat een voorbeeld!

The Green Village

In Delft bezochten we The Green Village, een utopisch dorp waar allerlei duurzame vindingen worden getest en ontwikkeld. Zo staat er een jaren ’60 modelwoning die met zonnepanelen op een aangebouwde serre energieneutraal is geworden. Er staat 30 meter Hyperloop waarmee deze razendsnelle nieuwe vorm van openbaar vervoer wordt getest. Als het straks werkt ben je in 38 minuten in Parijs! Er werd uitgelegd hoe je auto met waterstoftank als energiebuffer kan functioneren. En er werden testritjes gemaakt met de Nuna8S, die zaterdag mee gaat doen in de Parade, en de Nuna9S die in Zuid-Afrika gaat deelnemen aan de Solar Challenge.

Een winkel met 15.000 zonnepanelen

Vervolgens reden we snel naar Wolvega want daar werd een poging gedaan het wereldrecord simultaan elektrisch laden te verbeteren! Daar aangekomen was het een drukte van belang op het Home Center van Piet Kapenga. Hij heeft met 15.000 zonnepanelen op zijn dak een energieneutrale winkel die ook 72 auto’s de kans biedt tijdens het winkelen elektrisch te laden!

Mobiele opladers

Gelukkig waren er ook nog allerlei partijen die mobile laden aan konden bieden. Zoals Greener, dat wel 100 laadpunten kan aansluiten op de mobiele batterij, en Elaad. Intussen legde Jedlix uit hoe hun app ervoor zorgt dat je ‘slim laad’; dat betekent laden op de momenten waarop een overschot aan duurzame energie wordt geproduceerd. En dat levert de gebruiker, die zo helpt het net te balanceren, ook nog een financieel voordeel op.

Wereldrecord laden

Het was nog even spannend of we het zouden gaan halen maar de jongens van Elaad, die het record zelf in handen hadden, waren zo sportief alle voertuigen snel te tellen tijdens het simultaan laden. En het bleken er 85 te zijn: een wereldrecord! De in groen pak gestoken Piet Kapenga was, terecht, trots op dit fantastische resultaat. Daarna deed Jan Ploeger, manager duurzame mobiliteit, namens de provincie Zuid-Holland de Elfmetertest. Op een haar na versloeg hij Michiel Schrier, de gedeputeerde van Friesland, die dat record nog steeds in handen heeft.

Bekijk de uitzending van Elfwegentocht op NPO2 en zie hieronder de video’s en foto’s van deze dag. TU Delta maakte ook en mooi verslag, met film. Wat er nog meer in de media verscheen, ziet u hier.
Speciaal voor de pers: meer beeldmateriaal is te vinden op elfwegentocht.nl/pers


Op Goeree Overflakkee bij zonneveld Oolgensplaat
Foto: Branko de Lange

Video 3x

Foto’s

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.