Elfwegentocht dag 8 – 8 juli 2018 Friesland

Op Dag 8 van de Elfwegentocht laat Friesland zien hoe ze twee weken lang reist zonder een druppel benzine of diesel. Het is in elk geval 14 dagen feest! 

Er is veel enthousiasme in Friesland, ook zeker bij het bedrijfsleven dat de Elfwegentocht aangrijpt om te experimenteren met meer fossilevrij reizen en zich voorbereidt op een fossielvrije toekomst. Bij Aegon doen wel duizend medewerkers mee. Sibylla Bantema vertelt over het enthousiasme van het personeel dat steppend en zelfs zwemmend naar kantoor komt.

Bloemenzee op de Honey Highway

Met een elektrisch bootje van Greenjoy reist de Friese delegatie naar de Honey Highway. Het idee is dat bermen van wegen, sporen en waterwegen worden ingezaaid met meerjarige, streekeigen wilde bloemzaden waar bijen voldoende voedsel kunnen halen. Zo kan onze bijenstand verbeteren en het ziet er ook nog leuk uit. Bloemen te over hier dankzij 10.000 m2 grond die is ingezaaid door studenten van het Nordwin College en Van Halle Larenstein. Initiatiefnemer en directeur van de Honey Highway Deborah Post opent samen met de Friese gedeputeerde Michiel Schrier een prachtig bijenhotel waar de bijen kunnen nestelen.

Treintje door Akkrum

Vervolgens wordt Akkrum bezocht. Die Friese dorp is geadopteerd door GroenLeven, ontwikkelaar van grootschalige zonneprojecten. En die adoptie betekent onder meer dat er een elektrisch treintje rijdt door Akkrum! Daar wil de delegatie ook wel even in rondrijden. Er wordt overgestapt op een elektrische bus van VDL die door het Friesland College wordt ingezet tijdens de Elfwegentocht. De reis gaat naar Oudehasker.

Dorpsfeest bij t Hasker Pompke

Bij het Hasker Pompe, een pop-up blauwe dieselpomp, is het al dagen een komen en gaan van tankende auto’s maar ook van dorpsgenoten die een elektrische (bak)fiets komen lenen of de elektrische auto. Elke dag treedt een andere meer of minder bekende Fries op als pompbediende, en vandaag heeft de ijsclub een kunststof ijsbaantje aangelegd; je moet toch wat als het niet vriest!

Leasefietsen

Via een circulair huis dat binnen een dag kan worden opgebouwd en zelfs mee kan verhuizen, een project van bouwbedrijf Van Wijnen, gaan we door naar Friesland lease dat intussen meer fietsen least dan auto’s! Met die leasefietsen gaan we naar Nationaal park Alde Feanen waar we worden rondgereden in Lefferts van Frisian Motors. Handige elektrische transporters voor wel vier personen die multi-inzetbaar zijn.

Veel stops, veel pitches, veel enthousiaste verhalen, veel initiatieven vanuit de Mienskip: het is duidelijk dat heel Friesland bezig is met fossielvrij reizen en er ook nog plezier in heeft!

Bekijk de uitzending van Elfwegentocht op NPO2 en zie hieronder de video’s en foto’s van deze dag. Wat er nog meer in de media verscheen, ziet u hier.
Speciaal voor de pers: meer beeldmateriaal is te vinden op elfwegentocht.nl/pers


Lefferts Foto: Branko de Lange

Video 3x

Foto’s

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.