Elfwegentocht

Van 1 tot en met 14 juli 2018 rijdt Friesland fossielvrij! De Elfwegentocht is een feest waar alle scholen, bedrijven, inwoners en bezoekers aan mee kunnen doen. Om te laten zie dat het kan: een provincie twee weken zonder een druppel benzine of diesel!

Alle 14 dagen van de Elfwegentocht

Over de Elfwegentocht

Wat zou op een indrukwekkende en aansprekende manier aandacht te vestigen op het klimaatprobleem? Het werd gevraagd aan de Friese jeugd die met het idee kwam om echt iets groots te doen: twee weken helemaal fossielvrij reizen in de hele provincie! Een idee dat werd opgepikt door de Freonen fan Fossylfry Fryslân, een vriendenvereniging van bedrijven, scholen en andere organisaties, die zich inzetten voor een fossielvrij Friesland in 2025. Urgenda vond de Elfwegentocht zo’n briljant plan dat we de organisatie actief ondersteunen. 

De Elfwegentocht wordt georganiseerd om te laten zien hoe we fossielvrij kunnen reizen en om het reizen zonder benzine of diesel ook na deze twee weken mogelijk te maken en te versnellen. Zo draagt de Elfwegentocht bij aan het stoppen van de temperatuurstijging waarmee hopelijk weer een Elfstedentocht in het verschiet ligt. De voorbereidingen zijn in volle gang. Bedrijven schaffen elektrische auto’s aan en promoten carpoolen of forensen per (elektrische) fiets. Scholen hebben de Elfwegentocht opgenomen in het lesprogramma zodat scholieren kunnen werken aan fossielvrije voertuigen – zoals een elektrische motor en zonneboten – en studenten werken via stages aan evenementen tijdens de Elfwegentocht. Iedereen kan meedoen!

Overstappen

De Friezen worden voorbereid op het evenement en op diverse manieren worden ze geholpen om de benzine- of dieselauto te laten staan. Wie van buiten komt, wordt gevraagd de auto op diesel of benzine bij de provinciegrens achter te laten en daar over te stappen op een duurzaam alternatief zoals (elektrische) scooter, fiets of bus, of mee te liften met een elektrische auto. Er zijn al twee overstappunten geopend! Een bij Wolvega en een bij de Afsluitdijk.

Grootste futuristische parade

Het slotstuk van de Elfwegentocht wordt de grootste parade van duurzame voertuigen ooit over de N31 (ja, de snelweg wordt er voor afgesloten) en de naastgelegen vaart. Want er wordt gestreefd naar een record! Iedereen met een elektrische auto, fiets, boot of scooter is welkom. Maar ook Segway’s, zonneauto’s, skeelers en paarden mogen meedoen. En natuurlijk verwachten we ook spectaculaire praalwagens, waterstofauto’s en futuristisch design op de weg. Alles dat zich zonder fossiele brandstof voortbeweegt, is welkom. Dus grijp je kans en doe mee.

Video’s 5x