Elfwegentocht dag 1 – 1 juli 2018 Brabant

De Elfwegentocht is nu echt begonnen! Zondagochtend om 9.00 uur startte van Staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven  op de TU/e de Elfwegentocht: twee weken fossielvrij reizen in Friesland. Een feest waaraan alle provincies meedoen met fossielvrije tours langs duurzame koplopers. Brabant trapte af.

Van Veldhoven is enthousiast over De Elfwegentocht want dit initiatief helpt om versneld afscheid te nemen van fossiele brandstoffen en neemt iedereen mee ‘in een soort moderne autoloze zondag’. Ze ging mee op tour door Brabant. En om het goede voorbeeld te geven, stapte ze op een elektrische scooter terwijl gedeputeerde Anne-Marie Spierings koos voor de elektrische motor STORM, gebouwd door studenten van de TU/e. Andere deelnemers reden mee in elektrische auto’s.

De toekomst van elektrisch rijden

Hoogleraar Maarten Steinbuch schetste de toekomst van elektrisch rijden. Hij voorspelt dat in 2025 zeker veertig verschillende modellen elektrische auto’s op de weg zijn met een range van ten minste 400 km. Dan hebben de mensen keus en kiest zeker 75% voor elektrisch. Een belangrijke voorwaarde is de ontwikkeling van accu’s. Steinbuch voorspelt dat die jaarlijks 15% goedkoper worden en dat de capaciteit elk jaar 6% per kilo zal toenemen. Dat maakt elektrisch rijden steeds aantrekkelijker. Ruim vóór 2025, want al in 2020 wil Noord-Brabant zeker 100.000 elektrische voertuigen op de weg hebben.

Start in Fryslân

Intussen werd met 20 BMW i3’s het overstappunt van vies naar schoon vervoer op de Afsluitdijk geopend, werden deze elektrische auto’s vervolgens uitgedeeld om als deelauto in te zetten door energiecoöperaties, gemeentes, een huisartsenpraktijk en bedrijven. En in Oudehaske werd het Hasker Pompe geopend waar tijdens de Elfwegentocht blauwe diesel wordt getankt, elke dag door een andere bekende Fries.

Bekijk de uitzending van Elfwegentocht op NPO2 en zie hieronder de video’s en foto’s van deze dag. Wat er nog meer in de media verscheen, ziet u hier.
Speciaal voor de pers: meer beeldmateriaal is te vinden op elfwegentocht.nl/pers


Foto: Branko de Lange

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven en gedeputeerde Anne-Marie Spierings gaan voorop

Video 3x

Foto’s

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.