Elfwegentocht dag 9 – 9 juli 2018 Flevoland

Op Dag 9 van de Elfwegentocht reist Flevoland fossielvrij naar Friesland. Over de Westermeerdijk langs de windturbines van Windpark Noordoostpolder fiets de delegatie met tegenwind vanuit Urk naar Lemmer.  

In Flevoland staan flink vele windmolens en dat is logisch want het waait er ook flink. En het barst hier van de pioniers die kansen zien, ook in schone stroom. Langzaam maar zeker wordt de eerste generatie windmolens opgevolgd door nieuwe turbines. En daar is veel belangstelling voor. Zo blijkt ook bij onze start bij het 11Beaufort, het Wind Experience Center in Nagele. Daar wordt al duidelijk hoeveel schone stroom wordt opgewekt. Voor wel 400.000 huishoudens, dat is zelfs meer elektriciteit dan wordt gebruikt in de gemeente Noord-Oost Polder.

Dakpannen met zonnepanelen

Iedereen stapt op de fiets, van ligtandem tot LEF en van elektrische bakfiets tot de driepersoons Velomobiel. Onderweg sluiten leerlingen van de Koningin Wilhelmina school aan bij de stoet. Samen gaan we naar Urk. Daar vertelt Jannes van Slooten van Zep over de dakpannen met ingebouwde zonnepanelen. Mooi voor monumentale panden. En door gaan we, fietsend langs de dijk tot een stop met Sûkerbôle en een verhaal van Kenneth Erselina van e-bike2work die vertelt over de elektrische fietsen die op het Lelystad Business Park worden aangeboden aan forenzen.

Samen genieten van windenergie

Later stoppen we nog om ons door Cees Tolsma, voorzitter Koepel Windenergie Noordoostpolder, te laten vertellen over die joekels van windturbines. Die stonden er niet zomaar: twintig jaar is men bezig geweest met de voorbereiding! Mooi is dat nu niet alleen de initiatiefnemers, waaronder lokale agrariërs, maar ook de bewoners in de omgeving profiteren van de opbrengsten van het windpark. Bewoners dichtbij krijgen hun elektriciteitsrekening vergoed en dorpen in de buurt ontvangen jaarlijks € 10.000,- voor duurzame ontwikkeling.

Elfmetertest

In Lemmer worden we opgevangen door leerlingen van de Sint Jozef Dalton school. Lokale supermarkt Poiesz, ook deelnemer aan de Elfwegentocht, deelt een fris appeltje uit. De schoolkinderen fietsen nog eens stukje mee naar hun school waar we een feestelijk onthaal krijgen.  En hier wordt de Elfmetertest met Burgemeester Pieter Maarsen professioneel aangepakt!

Bekijk de uitzending van Elfwegentocht op NPO2 en zie hieronder de video’s en foto’s van deze dag. Wat er nog meer in de media verscheen, ziet u hier.
Speciaal voor de pers: meer beeldmateriaal is te vinden op elfwegentocht.nl/pers


Fietsen langs de Westermeerdijk
Foto: Branko de Lange

Video 3x

Foto’s

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.