Elfwegentocht dag 6 – 6 juli 2018 Utrecht

Op Dag 6 van de Elfwegentocht reisde de provincie Utrecht met gedeputeerde Pim van den Berg via het Hof van Cartesius per elektrische auto op zonne-energie van We Drive Solar naar Sneek waar de Griene estafette plaatsvond. 

Bij het Hof van Cartesius werden we hartelijk onthaald door de zussen Bianca en Charlotte Ernst. Als zakelijk en creatief duo vormen zij samen het kloppend hart van deze circulaire werkplek rondom een aantrekkelijke binnentuin. De duurzame en/of creatieve ondernemers – de een ontwerpt duurzame schoenen, de ander leent gereedschap uit en een derde maakt bamboe meubels – hebben hun eigen gevelbekleding verzorgt met afgedankt materiaal. Ook binnen is gebouwd met blijkbaar herbruikbaar materiaal als sporen en houten balken. In allerlei opzichten wordt duurzaam én als coöperatie gezamenlijk gewerkt op de locatie in het werkspoorkwartier.

Auto als opslag van duurzame elektriciteit

En verder gingen we naar het Jaarbeursplein waar de auto’s van We Drive Solar stonden op te laden onder een overkapping van zonnepanelen. Al mooi dat de auto’s rijden op groene stroom, nog leuker is dat deze auto’s kunnen worden geïntegreerd in het elektriciteitsnet: je kunt ‘s avonds uit je eigen accu elektriciteit halen om op de televisie, lampen of je inductiekookplaat van elektriciteit te voorzien. Zo is de fossiele brandstof niet meer nodig voor te geval de zon niet schijn t en de wind niet waait. Op een volle accu kan een huishouden wel een week draaien.

Op naar Sneek

Met een karavaan aan We Drive Solar auto’s en nog wat elektrische auto’s zette de provincietour koers naar Sneek. Daar was de Griene Estafette bezig: leerlingen legden met zelfgemaakte fossielvrije voertuigen of bijvoorbeeld al suppend een parcours door Sneek af. Er werd gelunchd bij Mijn Tafel waar iedereen een tafel kan huren om tweedehands of zelfgemaakte spullen kan verkopen.

Duurzame initiatieven

Daarna volgde nog een mooie uitwisseling van duurzame initiatieven in zowel Friesland als Utrecht waarbij het publiek kon aangeven hoe zo’n initiatief verder gebracht kan worden. Zo maakt i did tassen en brandwerend behang van afgedankte bedrijfskleding, en kweekt Fryslân Fungies oesterzwammen op koffiedik en Tieluk ontwikkelde een fuel cell waarmee waterstof kan worden bijgemengd in verwarmingsinstallaties.  Mooie ideeën voor een duurzame toekomst, zijn ze ook op te schalen?

Bekijk de uitzending van Elfwegentocht op NPO2 en zie hieronder de video’s en foto’s van deze dag. Wat er nog meer in de media verscheen, ziet u hier.
Speciaal voor de pers: meer beeldmateriaal is te vinden op elfwegentocht.nl/pers


We Drive Solar: rijden op zonne-energie

Video 3x

Foto’s

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.