Elfwegentocht dag 2 – 2 juli 2018 Groningen

Op 2 juli, de tweede dag van de Elfwegentocht, reisde de Provincie Groningen af naar Friesland om te laten zien hoe zij klimaatverandering een halt wil toeroepen. Het thema van Groningen: waterstof. Vandaag zien we de nieuwste toepassingen van deze brandstof.

Gedeputeerde Nienke Homan is gastvrouw en leidt de deelnemers aan de tour door zonnig Groningen. De provincie ziet zichzelf – ook in de toekomst – graag als dé energieprovincie van Nederland. Hier wordt veel hernieuwbare energie opgewekt en van windparken op zee geïmporteerd en deels omgezet in waterstof. De waterstof kan worden ingezet voor vergroening van de chemie, mobiliteit en balancering van ons energiesysteem. Groningen heeft natuurlijk een dubbele urgentie, naast de omschakeling naar een duurzame energievoorziening moet ook de aardgasproductie sterk worden verminderd vanwege de door de gaswinning veroorzaakte aardbevingen.

Omzetten in naar en gebruik van waterstof

Om te laten zien hoe Groningen daar aan werkt, werd gereisd langs voorbeelden van omzetting naar en ook het gebruik van waterstof. Vandaar een bezoek aan de Nuon Magnum centrale waar plannen zijn om over vijf jaar één van de drie units volledig op waterstof te laten draaien. Als dat lukt, zal het mogelijk zijn om de centrale in een later stadium als superbatterij van duurzame energie te laten fungeren.

Opslag zonne-energie

Datzelfde plan wordt uitgevoerd bij Zuidwending. Gedeputeerde Nienke Homan samen met Gerard van Pijkeren van Gasunie het startsein voor de bouw van een elektrolyser. De energie van zo’n vijfduizend zonnepanelen kan daardoor  worden omgezet in waterstof om zo de duurzame energie op te kunnen slaan. Dit principe van power-to-gas als ‘batterij’ is van groot belang bij de omslag naar steeds meer duurzame energie.

Waterstof tanken

Vervolgens werd in de gemeente Groningen een tankstation voor waterstofbussen bezocht. Met waterstofwagens, een bus, veegwagen, twee bedrijfswagens en binnenkort een afvalwagen is de gemeente koploper. De firma Holthausen gaf een demo tanken bij het waterstofstation, en hoogleraar Ad van Wijk benadrukte het belang van waterstof. Zowel de Wegenwacht als Rijkswaterstaat waren aanwezig met hun dienstwagens op waterstof en pleiten voor meer waterstoftankstations.

Dokkum als symbolisch keerpunt

De Groningers eindigen bij het keerpunt van de Elfstedentocht in Dokkum. Vandaag werden de Friese en Groningse vlag gehesen om het keerpunt naar een fossielvrije samenleving te markeren.

Bekijk de NPO uitzending van Elfwegentocht  en zie hieronder de video’s en foto’s van deze dag. Wat er nog meer in de media verscheen, ziet u hier.
Speciaal voor de pers: meer beeldmateriaal is te vinden op elfwegentocht.nl/pers


Foto: Branko de Lange

Minister Cora van Nieuwenhuizen tekent Elfwegendoek

Video 3x

Foto’s

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.