Social Media

Volg ons op:

Urgenda op Facebook

Urgenda
Urgenda1 dag geleden
Gisteren begon voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een klimaatzaak die zes Portugese jongeren hebben aangespannen tegen 32 landen. Hun argument? Ze beweren dat hun mensenrechten geschonden worden doordat de verschillende regeringen de uitstoot van broeikasgassen niet snel genoeg terugdringen. Deze zaak is ongekend qua omvang en gevolgen: het is de grootste klimaatzaak ooit. Nooit eerder hebben zoveel landen zich voor welke rechtbank dan ook ter wereld moeten verdedigen.

Als de zaak wordt gewonnen, zou het oordeel van het Hof lijken op een nieuw, juridisch bindend verdrag, sterker dan het Akkoord van Parijs, dat 32 Europese regeringen verplicht om dringend op te treden tegen de klimaatcrisis.
Urgenda
Urgenda1 dag geleden
Ben je van plan om je huis wat kleur te geven? Dan kun je dat met een gerust hart doen met deze duurzame verf! Voor het maken van verf heb je drie ingrediënten nodig: pigment, bindmiddel en oplosmiddel. Bij traditionele verf wordt het bindmiddel gemaakt van fossiele grondstoffen, maar Fairf gebruikt hiervoor plantaardig materiaal. Zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de verf! De verf is namelijk uitvoerig getest en bekroond met meerdere certificaten. Fairf produceert ook uitsluitend watergedragen verf omdat deze milieuvriendelijker is en geurloos.

Tijdens het gehele productieproces kijkt Fairf hoe dit zo duurzaam mogelijk kan. Zo wordt de verf CO₂-neutraal geproduceerd in een Nederlandse fabriek die draait op zelfopgewekte stroom. De verfblikken zijn 100% recyclebaar en de wrappingfolie die wordt gebruikt is voor meer dan 60% gemaakt van plantaardige ingrediënten.

Meer weten? Kijk op samensnellerduurzaam.nl 💚
Urgenda
Urgenda1 dag geleden
Zeker de afgelopen jaren is de hoeveelheid nieuws over klimaatverandering enorm toegenomen, maar daarmee worden er nu ook veel meer onwaarheden verspreid. Bovendien kan het soms moeilijk zijn hoofdzaken van bijzaken te scheiden. Wat moet je nou echt weten over klimaatverandering, de energietransitie en de biodiversiteitscrisis? In deze serie zullen we je aan de hand van inzichtelijke infographics and grafieken uitleggen wat je absoluut moet, maar wellicht niet wilt weten over wat ons de komende jaren te wachten staat en hoe we de ernstige gevolgen van klimaatverandering nog zo veel mogelijk kunnen beperken. Heb je een vraag? Stel ‘m in de comments! 💚

Bron grafiek: NASA
Urgenda
Urgenda1 dag geleden
Laat je stem horen tegen glyfosaat, en vóór onze gezondheid en de natuur!

Op 13 oktober stemmen de Europese lidstaten over de goedkeuring van de omstreden onkruidverdelger #glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Roudup. Minister Adema stemt namens Nederland. Laat Adema weten dat het eindelijk klaar moet zijn met glyfosaat en teken de petitie.

Glyfosaat is heel schadelijk voor insecten, het waterleven, waterkwaliteit en het bodemleven. Het wordt ook in verband gebracht met de ziekte van Parkinson en kanker. Werkenden dragen soms onvoldoende bescherming als ze met bestrijdingsmiddelen werken. Niet voor niets woedt er al jarenlang een felle maatschappelijke discussie over dit middel. Toch heeft de Europese instantie die bestrijdingsmiddelen beoordeelt (EFSA) de lidstaten geadviseerd om de vergunning voor gebruik van dit middel met 10 jaar te verlengen. De laatste weken is pijnlijk duidelijk geworden dat de EFSA belangrijke onderzoeken en zorgen omtrent Parkinson en kanker niet heeft meegewogen in haar advies. En dat het vooral de belangen zijn van de bestrijdingsmiddelenindustrie die het zwaarst wegen in haar advies.

Gelukkig maken steeds meer mensen zich hier grote zorgen over. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft minister Adema dan ook opgeroepen tegen glyfosaat te stemmen. Helaas heeft Adema nog niet laten weten het dringende verzoek van de Kamer te volgen.

Wil jij ook je stem laten horen? Doe dat via social media en teken de petitie, opgesteld door bezorgde burgers.

https://loom.ly/UWie6n8
Urgenda
Urgenda1 week geleden
Uit nieuw onderzoek blijkt dat de overheid een totaal van 46,5 miljard euro misloopt door fossiele subsidies. Maar wat zijn fossiele subsidies nou precies? Wie krijgt ze? En waarom zijn ze oneerlijk?
- Hoe meer energie je gebruikt, hoe minder energiebelasting je betaalt. Dat klinkt raar en dat is het ook. Bedrijven als Shell betalen honderd keer minder energiebelasting dan jij of de bakker op de hoek.
- De luchtvaart hoeft geen accijns te betalen, en er zit geen BTW op vliegtickets.
- Grote vervuilers moeten in de EU rechten kopen om CO2 uit te mogen stoten. Maar de overheid geeft ze gratis weg. Ook als die bedrijven miljarden winst maken.

Dit moet anders. De overheid belooft al jaren verbetering, maar voegt de daad niet bij het woord. Al sinds 2009 wordt er gesproken van het afbouwen van fossiele subsidies, maar er is nog steeds geen sprake van een concreet afbouwplan. En dat terwijl we 46,5 miljard een heleboel dingen kunnen doen waar niet alleen vervuilende miljardenbedrijven baat bij hebben, maar wij allemaal. Zo kunnen we bijvoorbeeld:
- De pechgeneratie (1,1 miljoen leenstelsel-studenten) compenseren met een normale basisbeurs.
- Alle geplande bezuinigingen op het OV en de jeugdzorg terugdraaien, én juist investeren in verbetering
- Ruim 2 miljoen huizen per jaar isoleren.

Kom in actie en kijk wat jij kunt doen 👇
www.fossielesubsidie.nl

#stopfossielesubsidies 👊
Urgenda
Urgenda
Urgenda2 weken geleden
Hoe bespaar jij op je energierekening? Vertel je buren – én Helga natuurlijk – hoe jij energie bespaart, dan maak je ook nog eens kans op 1000 euro. Deel het nu, op HIER.nu!

Urgenda op Instagram

1 dag geleden
  • 142
  • 5
1 dag geleden
  • 14
  • 1
1 dag geleden
  • 28
  • 0
1 week geleden
  • 123
  • 2
1 week geleden
  • 519
  • 1
1 week geleden
  • 195
  • 1

Urgenda op Twitter

Rate Limited Exceeded. Please go to the Feed Them Social Plugin then the Twitter Options page for Feed Them Social and follow the instructions under the header Twitter API Token.No Tweets available. Login as Admin to see more details.