Elfwegentocht dag 12 – 12 juli 2018 Overijssel

Op Dag 12 laat Provincie Overijssel zien dat duurzaam varen even belangrijk is al duurzaam rijden, én dat het al gebeurt. Provincie Overijssel is de enige provincie waar verhuurboten állemaal elektrisch zijn. De tour start in klein comité in Giethoorn waar we horen hoe de gehele huur- en rondvaartvloot is geëlektrificeerd. In Ossenzijl start de stoet echt en vaart een bonte optocht van fossielvrije boten naar Friesland.

Giethoorn

Al in de jaren ’90, toen inwoners en natuur, leden onder de vele toeristen die stuk voor stuk in vervuilende dieselbootjes het dorp Giethoorn en de omliggende Weerribben bezochten, besloten provincie en gemeente dat het anders moest en kan. De provincie, gemeente en lokale ondernemers sloegen de handen ineen en vandaag zagen we dat resultaat: alle verhuur en rondvaartboten varen elektrisch. We horen dit succesverhaal uit de monden van gedeputeerde Bert Boerman, wethouder Bram Harmsma uit Steenwijkerland en ondernemer ArieWillem Vermeij van Grand Cafe de Fanfare. Het wordt een feestelijk bezoek dankzij een klas basisschoolleerlingen die een rondje mogen varen in de oude punter van museum ‘t Olde Maat Uus. Zo krijgen we ook een inzicht in het plaatselijk vervoer van vóór het dieseltijdperk.

Te water in Ossenzijl

In Ossenzijl verzamelt een bonte stoet aan vaartuigen bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Na een welkomstwoord van gedeputeerde Annemieke Traag en boswachter Egbert Beens, worden de lunch verdeeld en gaan we te water. De botenparade varieert van gloednieuwe tot antieke boten. Zo zijn er de zeilboten van Stichting Natuurlijk Varen: een stoet van 14 verschillende raidboten (zeil-roeiboten) waaronder de inmiddels 151 jaar oude Njord die getrokken wordt vanaf de kant vanwege tegenwind. Een hele opgaaf! Ook is er de antieke Kuunder Punter en een keur aan verschillende types roeiboten van roeiverenigingen Diep, Salland, Epsilon, De Geeuw en Skylla. Maar er zijn ook nieuwe boten: de elektrische sloep Mien-skip van Stichting Elektrisch Varen Fryslan, het duurzame jacht Ya, een ‘waterligfiets’, een elektrosloep Gele Lis. Zo’n 40 genodigden van de provincie Overijssel vergaderde met elkaar over duurzame mobiliteit op een elektrische rondvaartboot en op de elektrisch aangedreven Vechtezomp.

Driewegsluis

In Driewegsluis, bij de grens van Friesland, werd de stoet verder aangevuld door twee Friese boswachters op een houten sup, een zonneboot van het Lindecollege en werd de stoet opgewacht door gedeputeerde Schrier van provincie Friesland op een imposante politieboot, varend op fossielvrije blauwe diesel.

Eiland Marchjepolle

De deelnemers op de rondvaartboten verlaten ons in Echtenerbrug, waar gedeputeerde Boerman de Elfmeterpitch doet. De roeiboten en zeilboten varen mee naar Marchjepolle waar een heerlijk diner van hotel Tjongervallei op ze wacht en een optreden van Jelle B en het theaterspektakel Weispield van Iepenloftspul Bantegea.

Op 13 juli organiseert provincie Overijssel samen met de provincies Friesland en Zuid-Holland op dit zelfde eiland het symposium ‘emissieloze binnenvaart, hoe te realiseren voor 2030’. De stoet roei en zeilboten vaart 13 juli door naar Grou om de 14e mee te doen met de Elfwegentocht Parade.

Bekijk de uitzending van Elfwegentocht op NPO2 en zie hieronder de video’s en foto’s van deze dag. Voor andere media die dag kijkt u hier.


Punteren in Giethoorn

Video 3x

Foto’s

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.