Wij Willen Zon

Wij Willen Zon heeft de markt voor zonnepanelen in 2010 flink opgeschud. Onze collectieve inkoopactie had een algehele prijsdaling tot gevolg. Daardoor kan iedereen nu voor een redelijke prijs goede zonnepanelen kopen met een redelijke terugverdientijd.

Dit project liep in de periode 2010-2014. Heeft u nog vragen over Wij Willen Zon als deelnemer aan het project, dan kunt u mailen naar symon.miedema@urgenda.nl.

wwzWij Willen Zon is opgericht door mensen van Urgenda en van De Betere Wereld, die in 2010 samen in verzamelgebouw De Groene Bocht zaten. Het doel van dit project om zonnepanelen betaalbaar en haalbaar te maken voor mensen in Nederland, zodat mensen hun eigen energie zouden kunnen opwekken op hun eigen dak. Op dat moment lagen er nauwelijks zonnepanelen op de daken, want die waren te duur. Door de collectieve inkoopactie van Wij Willen Zon, namens vele duizenden mensen, ging de prijs voor een set zonnepanelen met omvormer en bevestigingsmateriaal met ongeveer eenderde omlaag en kwamen er 50.000 panelen op de daken!

Wij Willen Zon bood sets met 3, 6, 12 of 16 zonnepanelen aan, zowel voor plat dak als voor een schuin dak. Alle deelnemende partners in het ambitieuze project hielden de kosten zo laag mogelijk. De prijs lag zeker in het begin 30 tot 40 procent onder de marktprijzen voor vergelijkbare A-kwaliteit zonnepanelen. Mensen kregen hun set zonnepanelen thuisbezorgd en konden zelf hun installateur uitzoeken. Voor wie geen installateur kon vinden, boden we op de website een lijst van installateurs door het hele land die graag wilden meedoen.

Wij Willen Zon werkt aanstekelijk

Wij Willen Zon heeft een paar jaar heel veel burgers en MBK-bedrijven blij gemaakt met betaalbare zonnepanelen. Zo heeft Wij Willen Zon zo’n 50.000 zonnepanelen – ongeveer 10 MWp in die tijd – op de Nederlandse markt gebracht en gaf daarmee een flinke zet aan de markt voor eigen duurzame energie. De markt en anderen NGO’s hebben ons voorbeeld opgepakt met vele nieuwe inkoopacties, die nog veel meer mensen aan zonnepanelen hebben geholpen. Stichting Wij Willen Zon droeg na een paar jaar het stokje over aan anderen om nog meer creatieve zonne-acties te bedenken, die Nederland duurzamer maken en groene banen creëren. Allemaal met het doel zoveel mogelijk zonnepanelen op de Nederlandse daken te krijgen. Op naar 100% duurzame energie in Nederland!

Video’s 4x

Veelgestelde vragen over Wij Willen Zon