Dag van de Duurzaamheid

Tijdens de jubileumeditie van de Dag van de Duurzaamheid in 2018 is ELKE Dag uitgeroepen tot Dag van de Duurzaamheid.

Ook al is op 10.10.2018 — Elke Dag uitgeroepen tot Dag van de Duurzaamheid –. 10.10 blijkt jaarlijks door vele organisaties, particulieren, gemeenten toch een moment om nog eens aandacht te besteden aan dit onderwerp. De Dag van de Duurzaamheid is een een begrip geworden. Een moment om stil te staan bij de vraag: Hoe staat het met de duurzaamheid in Nederland en in mijn eigen leef- of werkomgeving? Welke initiatieven zijn er? Wat hebben we reeds bereikt?

De avond van te voren presenteert Trouw de duurzame top 100 burgerinitiatieven met dit jaar (2020) op 1 De jonge klimaatbeweging. Ook de voorleesactie op meer dan 4.000 basisscholen blijft deze dag inzetten om aandacht te vragen voor duurzaamheid. Toch mooi om te zien hoe deze Dag van de Duurzaamheid een plekje op de agenda heeft veroverd.

Op woensdag 10 oktober 2018 nam Urgenda voor de tiende en laatste keer het initiatief voor de Dag van de Duurzaamheid. Voor deze jubileumeditie hebben duizenden particulieren, bedrijven, overheden, scholen en organisaties zich op deze speciale dag van hun ‘groenste’ kant laten zien.

Duizenden initiatiefnemers hebben zich, ieder op zijn eigen wijze, aangesloten bij dit jubileum met een actie of activiteit. Uitgangspunt voor de dag was: Verzin de meest creatieve jubileumactie en verras Nederland met jouw activiteit! Iedereen kan meedoen, meld je op de DvdD18website of haak aan bij een openbare activiteit. De Dag van de Duurzaamheid is de ideale aanleiding om iets bijzonders te organiseren en zo (publiekelijk) aandacht te besteden aan (wat jij doet aan) duurzaamheid want samen laten we het zien op 10-10!

Denk aan ideeën zoals: Geef 10% korting op geselecteerde duurzame producten. Bedenk tien duurzame doelen die nog dit jaar gerealiseerd worden. Ga met je school om 10.00 uur met groepjes van 10 leerlingen elk 10 stuks zwerfvuil opruimen. Serveer een vegetarische salade voor € 10,- of organiseer een kledingruilactie met de straat en breng elk 10 kledingstukken in.

DAGELIJKS DUURZAAM LEVEN

Uitgangspunt van de Dag van de Duurzaamheid is dat we met zijn allen laten zien hoe duurzaamheid past in ons dagelijks leven. En dat het mogelijk is. Denk aan eco vakanties, fossielvrij reizen, lokale producten eten en fairtrade cadeaus kopen. Duurzame producten en diensten worden overal aangeboden. Vele voor jou bekende winkels en producenten zetten, speciaal voor deze jubileumeditie, duurzamere artikelen in de etalage, onder de slogan: Laat je duurzaam verrassen. Elke dag weer!  (bekijk de duurzame verrassingen). Dat duurzaam wonen ook nu al mogelijk is laat de, speciaal voor deze dag gemaakte brochure duurzaam wonen, nu en in de toekomst je zien. Dus laat je door de boekjes duurzaam verrassen! Want er kan al veel en er gebeurt ook al heel veel.

SAMEN OP ÉÉN LANDELIJKE DAG

De afgelopen jaren is de Dag van de Duurzaamheid uitgegroeid tot dé dag om te laten zien wat duurzaamheid is. Hiermee is ook duidelijk geworden hoe groot de beweging is. Natuurlijk zijn steeds meer mensen het gehele jaar bezig met duurzaamheid. En met zijn allen laten we zien hoe ‘normaal’ duurzaamheid inmiddels is voor onder andere scholen, gemeenten, MKB-ers, kinderboerderijen, ZZP-ers, universiteiten, winkelketens en kinderopvang-centra.

ELKE DAG VAN DE DUURZAAMHEID

Om dit te benadrukken is op 10.10.2018 Elke dag uitgeroepen tot Dag van de Duurzaamheid.

Video’s 11x