People’s Climate March

Na bijeenkomsten op pleinen door heel Nederland in het kader van onze passie voor verandering en versnelling, heeft Plein voor Plein zich aangesloten bij de People’s Climate March. Deze actie sluit heel goed aan bij onze filosofie: een ‘movement’ van ‘movements’ van mensen die het anders willen.

De tijd is rijp om te laten zien dat wij het echt anders willen. Een circulaire economie die draait op 100% duurzame energie. Steeds meer mensen nemen deel aan die omslag in onze maatschappij. Door werk te maken van duurzaam wonen, andere mobiliteit, beter voedsel, nieuwe productie en anders consumeren. Door nieuwe verbanden aan te gaan en met in plaats van tegen elkaar te werken.

SAMEN VERSNELLEN

Dat er een beweging is die het anders wil en zichzelf laat zien en exponentieel wil groeien, hebben wij Plein voor Plein laten zien. Te beginnen op 16 maart 2014 in Leeuwarden met een groep van 50 mensen. Deze groep nodigde ieder 5 mensen uit voor een bijeenkomst in Deventer en die mensen namen ieder 5 mensen mee naar Den Bosch. De energie was groot tijdens de bijeenkomsten op de pleinen vol inspirerende mensen, waar mooie verhalen werden verteld en bevlogen muziek werd gespeeld. Iedereen droeg iets roods om te laten zien hoe gepassioneerd en enthousiast zij waren om samen te versnellen. Kijk hier voor alle foto’s van Plein voor Plein.

Klimaatmars

Plein voor Plein heeft zich aangesloten bij de People’s Climate March, die – na de grootste klimaatmars ooit in 2014, zie hieronder – in 2017 opnieuw wereldwijd werd georganiseerd. Vooral in de Verenigde Staten gingen heel veel mensen de straat op om te laten zien en horen dat ze zich grote zorgen maakten om de aanslag op het klimaatbeleid van Trump. Het was de 100ste dag van zijn presidentschap. In Nederland wilden de demonstranten vooral een signaal afgeven aan de formerende partijen het nieuwe regeringsakkoord moest vooral duurzamer worden. Urgenda liep vanaf NEMO met de Grootouders voor het Klimaat en veel van onze supporters naar het Museumplein. Wij droegen de ‘klimaatwand’ met de Kies voor Klimaat-posters van tientallen CEO’s, journalisten, meteorologen, BN’ers, politici en opiniemakers. Samen met heel veel andere organisaties liepen we vanaf het Museumplein mee in de People’s Cimate March.

PEOPLE’S CLIMATE MARCH in 2014

Op zondag 21 september 2014 liep de Plein voor Plein-beweging mee in de wereldwijde People’s Climate March. De grootste klimaatmars ooit georganiseerd, in steden zoals New York, Berlijn, Seoul, Parijs, Melbourne, Londen en Amsterdam, bracht meer dan een miljoen mensen op de been. Dit event was een signaal voor de internationale klimaattop in New York waar alle regeringsleiders aanwezig waren en het was ook bedoeld als breder signaal van alle mensen die een duurzamere wereld willen. Het is cruciaal dat er nu stevige maatregelen genomen worden om de aarde leefbaar te houden. Kijk hiervoor alle foto’s van de People’s Climate March Amsterdam.

” With our future on the line and the whole world watching, we’ll take a stand to bend the course of history. We’ll take to the streets to demand the world we know is within our reach: a world with an economy that works for people and the planet; a world safe from the ravages of climate change; a world with good jobs, clean air and water, and healthy communities.” – Peoplesclimate.org

EVENT EYE AMSTERDAM

Tientallen groepen liepen, reden of voeren zondag 21 september naar EYE in Amsterdam voor het slotevent waar 5000 mensen samenkwamen; van Friezen en Rotterdammers, tot groepen mensen uit verschillende kerkgenootschappen en een keur aan NGOs. Van mensen van lokale energiebedrijven, tot MKBers en studenten. Van MVONederland tot Oxfam Novib en van WNF tot de Groene Grachten. Jong en oud uit alle delen van de samenleving liet zien het anders te willen in de wereld.

“De muur tussen de ‘gewone mens’ en de ‘activist’ moet afgebroken worden. We zullen allemaal onderdeel moeten worden van de beweging die leidt tot een volhoudbare en rechtvaardige samenleving en circulaire economie voor iedereen. Ook de muur tussen ‘de wetenschapper’ en ‘de activist’ mag worden geslecht. De beste wetenschappers op het gebied van klimaatverandering zijn vaak het meest ongerust. Maar velen durven dat niet hardop uit te spreken. Het wordt tijd voor veel meer scientivists. Er staat te veel op het spel!” aldus Urgenda directeur Marjan Minnesma in haar duurzame troonrede 2014.

FOTOSTREAMS

Facebookpagina | Mars vanaf de klimmuur | Interreligeuze klimaatmars | Parool | Grits