Sportcomplex Flidunen op Vlieland gebruikt 64% minder energie

Sportcomplex Flidunen is sterk verduurzaamd en vandaag heropend door gedeputeerde Hans Konst van de provincie Friesland. Vlieland heeft, samen met de andere Waddeneilanden, de ambitie om energieneutraal te zijn in 2020. De enorme verduurzaming van het veel bezochte sportcomplex en overdekt zwembad is een concreet resultaat van deze ambitie. Met hulp van de provincie Friesland, Urgenda en de ASN Bank speelt de gemeente sterk in op een bestaan van het complex in de toekomst. 

De gemeente Vlieland laat zien bereid te zijn om het goede voorbeeld te geven door actief werk te maken van het verduurzamen van haar eigen maatschappelijke vastgoed. Wethouder Henk Visser, Urgenda directeur Marjan Minnesma en projectleider Rob Breet waren aanwezig en gaven een toelichting. Zo is het bestaande dubbele glas vervangen door HR++ glas met gasvulling. De baden worden afgedekt met een folieafdekking, die op rollen boven het zwembad wordt aangebracht en automatisch met een afstandsbediening in enkele minuten kan worden uitgerold.
Naast besparingsmaatregelen zijn er ook zonnepanelen op het dak geïnstalleerd om daarmee eigen duurzame energie op te wekken. Op Vlieland is door de vele zonuren een opbrengst van 1 kWh/wattpiek/jaar mogelijk. Dit betekent dat met een basisopstelling van 16000 kWh, een besparing van 16000 kWh mogelijk is; maar liefst 12,8% van het gehele energieverbruik. Op het dak staan ‘heatpipes’ om de zonnewarmte om te zetten in bruikbare hoogtemperatuurwarmte voor het verwarmen van het zwembadwater en de cv-installatie.

Besparing van 64% energie
In totaal is ruim een kwart miljoen euro geïnvesteerd met medewerking van de Streekagenda Waddeneilanden en de ASN Bank. Dit levert uiteindelijk een besparing op van 64% op het energiegebruik. De totale terugverdientijd van de investering bedraagt slechts 7,1 jaar. Dit betekent dat nu al jaarlijks 126,8 ton aan CO2 wordt bespaard en dat vanaf het 7e jaar geld gaat worden ‘verdiend’.

Energieneutrale woning
Na de opening van het sportcomplex bracht men een bezoek aan de energieneutrale woning aan de Middenweg 23, behorend bij het Urgenda project en de brochure Ons huis energieneutraal.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.