“Miljoenen gezinnen kunnen budgetneutraal hun huis energieneutraal maken”

ThuisBaas is blij dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in haar rapport vandaag aangeeft dat huizen van particulieren (het gaat niet over appartementen of huurhuizen) voor ongeveer 35.000 euro netto energieneutraal gemaakt kunnen worden. Dat bewijst ThuisBaas al acht jaar en dat wordt nu bevestigd door wetenschappers.

“Miljoenen gezinnen kunnen dat nu al zonder dat hun maandlasten omhoog gaan. Laten we dan ook met die eigenaren beginnen!” zegt Marjan Minnesma van ThuisBaas, een sociale onderneming van Urgenda.

In zijn persbericht benadrukt het PBL vandaag dat mensen met een hele lage energierekening (eenpersoonshuishoudens bijvoorbeeld), niet snel zonder hogere maandlasten hun huis energieneutraal kunnen maken. Dat klopt, ook wonen er miljoenen gezinnen in huizen met een hoge energierekening, voor wie verduurzaming wel loont, die de overgang naar een huis zonder gas en met een warmtepomp wel kunnen maken, zonder hogere maandlasten.

Daarnaast zijn er ook mensen die graag tien euro in de maand meer willen neerleggen om van het gas af te kunnen en voorspelbare kosten voor verwarming, warm water en elektriciteit te hebben. Zij doen dat voor de Groningers of om hun steentje bij te dragen aan het voorkomen van ontwrichtende klimaatverandering. Minnesma: “Als we met die mensen beginnen, kunnen anderen later volgen.”

ThuisBaas is het eens met het PBL dat het langer instand houden van de volledige salderingsregeling, motiverend is voor huishoudens en veel draagvlak creëert.

ThuisBaas is een sociaal bedrijf zonder winstoogmerk en een dochteronderneming van Urgenda, dat al honderden gezinswoningen en appartementen en gezinswoningen aardgasvrij en energieneutraal heeft gemaakt.

ThuisBaas merkt dat steeds meer mensen hun eigen woning energieneutraal willen maken. Ook kloppen steeds meer woningcorporaties bij ThuisBaas aan. Er is veel animo voor onder huurders. De woonlasten dalen vanaf maand e e n met 50 tot 70 euro, zodra ThuisBaas hun huurwoning energieneutraal heeft gemaakt.

Voor meer informatie:

Marjan Minnesma                      marjan.minnesma@urgenda.nl

https://www.urgenda.nl/themas/bouw/energieneutrale-huizen/

Luister ook naar de podcast van BNR Je huis verduurzamen: https://www.bnr.nl/podcast/ask-me-anything/10419017/je-huis-verduurzamen

of bekijk de uitzending op EenVandaag.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.