Pleidooi voor bossenstrategie zónder vlaktekap

In maatregel 7 van het 54puntenplan pleiten 63 organisaties voor duurzamer bosbeheer waarbij enkel de bomen worden gekapt die goed hout leveren voor houtbouw. Geen vlaktekap maar uitkap om bodem en biodiversiteit te beschermen.

Dinsdag 11 mei wordt de nieuwe bossenstrategie in de Tweede Kamer behandeld. In de strategie is vlaktekap al teruggebracht van 2 naar 0,5 hectare per keer. Maar dat is nog niet voldoende. Want ook bij de kap van een halve hectare wordt de bosbodem ernstig aangetast en gaat veel biodiversiteit, CO2 en nutriënten verloren. Bovendien gaan ook jongere bomen tegen de vlakte die nog te klein zijn om planken van te zagen, maar toch al enkele decennia CO2 hebben opgeslagen. Dat is enorm zonde voor zowel de biodiversiteit als klimaat, én niet heel efficiënt in duurzame houtwinning.

Wanneer wordt gekozen voor uitkap (alleen de grote, rechte bomen kappen waar je planken van kunt zagen) in plaats van kaalkap (tot 5.000 m2 alle bomen omkappen), blijven bodem, jonge bomen, struiken en daarop groeiende mossen, paddenstoelen etc gespaard. Urgenda pleit bij de Tweede Kamerleden om de moties van Vestering of die van Thijssen en Bromet aan te nemen die pleiten om kapvlaktes nog veel verder aan banden te leggen.

Lees hier de brief aan de Kamerleden over duurzaam bosbeheer.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.