ENERGIENEUTRALE HUIZEN

Urgenda maakt via haar initiatief ThuisBaas bestaande huizen energieneutraal. ThuisBaas maakt een plan op maat, voert het uit en geeft een nul-op-de-meter garantie. Wilt u mee doen? U kunt zich direct opgeven via ThuisBaas

We spreken van een energieneutraal huis wanneer er op het eigen perceel evenveel duurzame energie opgewekt wordt als er in een jaar verbruikt wordt. Dit betekent tevens dat fossiel aardgas uit de woning verdwijnt en het huis duurzaam wordt verwarmd.

Urgenda werkt vanuit haar initiatief ThuisBaas concreet aan het energieneutraal maken van bestaande woningen. In onze werkwijze staat het ontzorgen van bewoners centraal. We maken uw huis daarom energieneutraal van A tot Z. We stellen een plan op, voeren het uit inclusief de bijbehorende garanties.

Voor elke woning is er een oplossing beschikbaar, toegesneden op het huis en de wensen van de bewoners. Afhankelijk van het type woning kost het energieneutraal maken circa € 35.000. Dit bedrag betaalt een gemiddeld huishouden momenteel in 15 jaar aan energiekosten. De kosten voor het energieneutraal maken van uw huis kunt u financieren met gebruikmaking van subsidies en/of een zogenaamde energiebespaarlening. Kijk eens op www.energiesubsidiewijzer.nl voor de actuele mogelijkheden.

U kunt dit bedrag in 15 jaar aflossen, zonder een toename van de maandlasten. U bent direct zelfvoorzienend en u heeft geen energierekening meer.

Op dit moment werkt Urgenda, dankzij de bijdrage van de Postcode Loterij, via ThuisBaas aan het energieneutraal maken van woningen in Midden-Nederland. Hiervan staan voorbeelden in de vierde editie van de brochure Ons huis energieneutraal. Urgenda heeft eerder, in samenwerking met ASN Bank, verschillende woningen in Nederland energieneutraal gemaakt. Enkele voorbeelden daarvan zijn verzameld in de eerste editie van de brochure Ons huis energieneutraal.

AMSTERDAMSE APPARTEMENTEN AARDGASVRIJ

Om Amsterdammers te motiveren hun huizen aardgasvrij te maken, biedt de gemeente sinds 1 september 2017 aantrekkelijke subsidies aan. Inmiddels is de eerste beschikbare subsidiepot uitgeput en wordt gewerkt aan een nieuwe. Verwachting is dat deze eind 2019 beschikbaar komt. Uiteindelijk gaan we allemaal van het aardgas af dus dit is een slim moment om over te stappen.

Om het Amsterdammers makkelijk te maken, biedt ThuisBaas huiseigenaren met een eengezinshuis of een appartement een passende oplossing: een plan op maat – waarna u subsidie kunt aanvragen – plus installatie bij u thuis. Kijk op Thuisbaas Amsterdam Aardgasvrij.

AANMELDEN

Heeft u een koophuis met een eigen dak en woont u in Midden-Nederland, dan kunt u zich nu aanmelden via de ThuisBaas website. Als u buiten dit gebied woont, dan kunt u zich ook aanmelden. Wij sturen u dan een mailtje met een link naar bedrijven in uw regio.

WEBSHOP

ThuisBaas biedt tevens via de webshop, onafhankelijk en zonder winstoogmerk, producten aan om uw huis te verduurzamen zoals infraroodpanelen, instant heaters, energiebesparende muurverf en zonneveranda’s (bekijk hieronder de productvideo’s).

Ik woon niet in Midden-Nederland. Kan ik mij wel aanmelden?

Als u buiten dit gebeid woont, dan kunt u zich ook aanmelden. We plaatsen u dan op een wachtlijst en houden u op de hoogte over wanneer we samen aan de slag kunnen. Kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl voor de subsidies en regelingen die momenteel in uw gemeente beschikbaar zijn.

Welk soort huizen maakt Urgenda energieneutraal?

De huizen die wij energieneutraal maken zijn bestaande huizen met een eigen dak en in het bezit van particuliere huiseigenaren. Voor het energieneutraal maken van nieuw te bouwen huizen kunt u terecht bij andere partijen.

Mijn Huis Energieneutraal. Waar krijg ik mee te maken?

Bij het energieneutraal maken van uw huis komt er best veel op u af. Helaas ook vaak tegenstrijdige informatie over wat er nodig is om uw huis energieneutraal te maken. Wat is nu wel mogelijk en wat niet, zult u zich vaak afvragen.

Om u op weg te helpen, heeft Urgenda/ThuisBaas vanuit haar praktijkervaring een aantal filmpjes gemaakt, waarin we veel voorkomende vragen beantwoorden.

De filmpjes kunt u hieronder bekijken. Achtereenvolgens komen de volgende onderwerpen aan bod:

  1. Wat is een warmtepomp?
  2. Heb je voor een warmtepomp vloerverwarming nodig?
  3. Maken alle warmtepompen heel veel lawaai?

Binnenkort volgen ook de volgende filmpjes:

  • Moet je hele huis extreem goed geïsoleerd zijn voor een warmtepomp?
  • Verwarmt een warmtepomp, net als een CV-ketel mijn hele huis?
  • Kan een warmtepomp alleen in een nieuwbouwhuis?
  • Welke stappen kan ik zetten in mijn appartement?

Video’s 7x