koelkastinruilen.nl

In Nederland zijn naar schatting zo’n 3 miljoen oudere koel-vriesapparaten die sterke vervuiling kunnen veroorzaken en veel energie verbruiken. Het is van groot belang dat we deze inzamelen en op de juiste manier recyclen.

In Nederland zijn naar schatting zo’n 3 miljoen oudere koel-vriesapparaten in huis die sterke vervuiling kunnen veroorzaken en veel energie verbruiken. Het is van groot belang om deze oude koelkasten, vriezers en koel-vriescombinaties in te zamelen en op de juiste manier te recyclen. Daarom starten de recycle- en koelkastbranche een gezamenlijke campagne, gebaseerd op maatregel 43 uit ons 54-puntenplan.

Als u in mei of juni uw oude koelkast of vriezer inlevert, krijgt u 35 euro retour bij aanschaf van een nieuw, energiezuinig exemplaar! Doet u mee?

Waarom is inleveren zo belangrijk?

Met de juiste inzameling van oude koelkasten en vriezers kunnen we in Nederland 0,4 megaton uitstoot CO₂ (-equivalenten) besparen.

  • Veel oudere koelkasten en vriezers bevatten nog de schadelijke gassen CFK of HFC. Deze gassen zijn inmiddels verboden omdat ze de ozonlaag aantasten en zeer sterke broeikasgassen zijn (5.000 keer zo sterk als CO₂).
  • Nieuwe koelkasten en vriezers zijn veel zuiniger. Je oude koelkast inleveren is dus niet alleen beter voor het klimaat, maar op termijn ook voor de portemonnee. Vergeleken met moderne varianten verbruiken oudere, minder energiezuinig ontworpen koelkasten zo’n 220 kWh per jaar méér. Met de energieprijzen van begin 2022 is dit bijna 80 euro op jaarbasis.
  • Oude koelkasten en vriezers kunnen uitstekend worden gerecycled. Dan kunnen de grondstoffen van deze oude apparaten benut worden voor nieuwe. Dat is duurzamer dan nieuwe grondstoffen delven.

Elke besparing telt! De laatste rapporten van IPCC zijn ronduit alarmerend. Willen we onder de 1,5 graad opwarming van de aarde blijven, dan moeten we elke manier om uitstoot te voorkomen met beide handen aangrijpen en de energierekening omlaag brengen. Het inleveren van een oude koelkast levert snel iets op en is zo geregeld. Doet u mee?

We zijn ons ervan bewust dat het voor mensen met een kleine beurs moeilijk of onmogelijk is om aan deze actie mee te doen. Op tegengas.nu vindt u meer ideeën om aardgas en andere bronnen van energie te besparen.

Meestgestelde vragen over koelkastinruilen.nl

  • Welke winkels doen allemaal mee met de koelkast-inruilactie?

    De deelnemende producenten en retailers staan vermeld op de landelijke hoofdpagina van de actie (koelkastinruilen.nl).

  • Hoe krijg ik de 35 euro terug voor mijn apparaat?

    Na aanschaf van uw nieuwe apparaat kunt u bij de producent het geld terugvragen. Kijk daarvoor op koelkastinruilen.nl.

  • Welke modellen en merken vallen onder de actie?

    De deelnemende merken en producten worden duidelijk aangeduid in de (web)winkel met opvallende groene buttons en stickers. Het gaat om apparatuur met het nieuwe energielabel A, B, C of D. Het nieuwe label D is vergelijkbaar met het oude energielabel A++/+++. Merken die meedoen zijn onder meer Bosch, Siemens, Samsung, Grundig, Beko, LG en Miele.

    Meer details op koelkastinruilen.nl.

  • Tot wanneer loopt deze actie?

    U heeft tot en met 30 juni 2022 de tijd om een nieuw apparaat aan te schaffen dat binnen de actie valt.

  • Wie organiseert de campagne koelkastinruilen.nl?

    Stichting OPEN organiseert samen met APPLiA Nederland en de Wecycle-inleverpunten een eenmalige landelijke inruilactie voor oude koel- en vriesapparatuur. De actie sluit aan bij maatregel 43 van Urgenda’s 54-puntenplan om de CO₂-uitstoot in Nederland te verminderen.

  • Waarom is het beter om de koelkast te recyclen dan om deze op te gebruiken?

    Oude koelkasten en vriezers kunnen uitstekend worden gerecycled. Dan kunnen de grondstoffen van deze oude apparaten benut worden voor nieuwe. Dat is duurzamer dan nieuwe grondstoffen delven. Correct inleveren bij een Wecycle-inleverpunt (de retailer of een gemeentelijke milieustraat) is belangrijk. Niet alleen moeten grondstoffen teruggewonnen worden, maar ook schadelijke CFK’s (een sterk broeikasgas) moeten afgevangen en vernietigd worden. CFK’s kunnen zich bevinden in het koelmiddel en/of het isolatiemateriaal van koelkasten en vriezers. Het is dan ook voordeliger voor het milieu en de portemonnee om oude apparaten om te ruilen voor een nieuw en energiezuiniger model. Het van de markt halen van oude en onzuinige koelkasten en vriezers kan landelijk gezien 0,4 megaton CO₂-uitstoot besparen.

  • Ik kan geen nieuwe koelkast betalen. Kunnen jullie mij helpen?

    Urgenda heeft gemeenten aangeschreven met het verzoek om mensen te helpen die zich geen nieuwe koel-vriesapparatuur kunnen veroorloven. Houd de communicatie van uw gemeente daarom nauwlettend in de gaten of vraag uw gemeente om hulp.