Het Low Car Diet is de grootste mobiliteitswedstrijd van Nederland. Topbestuurders en medwerkers reizen 30 dagen zo min mogelijk met de benzine/diel auto, maar maken met de mobiliteitskaart gebruik van (deel-) fietsen, (highspeed) e-bikes, werk- en vergaderlocaties, openbaar vervoer en elektrische-/deel-auto’s. Bedrijven gaan met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk duurzame kilometers te maken en ervaren dat de dagelijkse reis goedkoper, schoner en gezonder kan.

Meld u nu aan voor de voorjaarseditie van het Low Car Diet 2017

Start in april Meld u hier aan

Het Low Car Diet is in zeven edities uitgegroeid tot een serieuze methode om duurzamer mobiliteitsbeleid in gang te zetten met veel concreet resultaat. Bekijk hier de compilatie video.

"Eén ervaring zegt meer dan duizend woorden en het opstellen van uitgebreide beleidsplannen. Dat is de essentie van het Low Car Diet. Onbekend maakt vaak onbemind, maar je ziet dat na het Low Car Diet zo'n 40% van de deelnemers* structureel anders blijft reizen. Het Low Car Diet biedt werkgevers de kans om de gewenste transitie op het gebied van mobiliteit in gang te zetten."

"De bedoeling is niet 'nooit meer auto', maar veel bewuster omgaan met de auto en andere vervoersopties. Dat is geslaagd, na de 30 dagen is de kans dat u mij in het OV ziet een stuk groter dan hiervoor". Frido Kraanen - PGGM

"Gister een uur file 'gemist' dankzij #lowcardiet", Marco Hoogers - Devoteam

"Dankzij de highspeed e-bike was ik binnen 10 minuten thuis, waar ik normaal 30 minuten op de fiets zit of circa 20 minuten in de auto of het OV", Kaj Valk - Movares

 

 

Low Car Diet 2016

Arcadis is de grote winnaar van de najaarseditie van het Low Car Diet. In totaal hebben 1200 deelnemers in 30 dagen voor 50,6 ton CO2-besparing gezorgd. Geef je nu op voor de voojaarseditie. Lees hier het volledige persbericht.

Het Low Car Diet voorjaar 2016 toont aan dat deze gedragscampagne werkt, want de deelnemers reisden 50% minder in de spits. Het onlangs verschenen rapport van het CPB en PBL benadrukt dat meer asfalt aanleggen de files niet oplost. Ander gedrag, uitgelokt door ander beleid en andere beloningen, werkt wel. In de maand april reisden 1200 medewerkers van 22 bedrijven en overheden zo min mogelijk met vervoersmiddelen op benzine en diesel en gingen zij de strijd aan met elkaar. De topbestuurders en medewerkers realiseerden een reductie van hun CO2-uitstoot van 50% door anders te reizen, bespaarden 20% tot 30% op kosten en bewogen twee keer zoveel als normaal*.
Video compilatie 2016

Donderdag 19 juni werd op het slotevent in Rotterdam bekend dat Strukton de winnaar is van de grootste mobiliteitswedstrijd van Nederland. In 30 dagen reisden zij 64% schoner en reduceerde daarmee 7,5ton CO2. In totaal werd door het bedrijf bijna 80.000 km schoner gereisd en 15% minder kilometers gereden. De 800 medewerkers van de 12 deelnemende bedrijven hebben in totaal € 64.000,- bespaard op mobiliteitskosten. Per medewerker, per bedrijf, is dit gemiddeld € 80,-. De schoonste kilometers werden gemaakt door de Hanze Hogeschool. Lees verder

Volg de deelnemers
De deelnemers kunnen uiteraard gevolgd worden via de site en op sociale media via #lowcardiet en www.facebook.com/lowcardiet.

Low Car Diet 2015

Verzekeraar Achmea en SNS Bank NV zijn de grote winnaars van het Low Car Diet 2015. Achmea maakte de 'schoonste kilometers' (42 gram CO2-uitstoot per km) en verminderde haar CO2-uitstoot met 65%. SNS Bank NV won in de categorie grootste besparing. Zowel op het verminderen van de CO2-uitstoot als het meer laten bewegen van het personeel boekte de bank een verbetering van minstens 50%.
Tijdens het Low Car Diet Slotevent, een initiatief van Urgenda en partners, werd bekend gemaakt dat de deelnemende bedrijven in totaal 50% schoner zijn gaan reizen, 30% goedkoper uit waren in hun mobiliteitskosten en deelnemers 40% meer hebben bewogen. Tijdens de 30 dagen durende wedstrijd, bespaarden ze daarmee samen ruim € 23.500 op hun uiteindelijke mobiliteitskosten. Dat is € 1.800 per bedrijf. Lees verder

Low Car Diet 2014

Tijdens het Low Car Diet 2014 hebben bedrijven gemiddeld 38% bespaard op hun mobiliteitskosten, 30% schoner gereisd en medewerkers 16% meer bewogen. Meer dan 100 bedrijven en een recordaantal van 1150 deelnemers, onder wie 100 directeuren, deden hier een maand lang aan mee. Met de mobiliteitskaart ontdekten zij dat de dagelijkse reis van A naar B goedkoper, schoner en gezonder kan.
Op de slotdag, 10 oktober de Dag van de Duurzaamheid, werd TMG de winnaar door gedurende de maand 60% duurzamere kilometers te maken. Met 60% schoner, goedkoper en ook veel gezonder hebben zij de wedstrijd gewonnen. Op jaarbasis zou dit voor TMG circa 300.000 tot 500.000 euro kunnen opleveren. Lees verder

Maak kennis met duurzame mobiliteit

De eerste pilot editie van het Low Car Diet vond plaats in 2012 met 10 topbestuurders. In 2014 was het de grootste wedstrijd in Nederland en zeer succesvol. Bedrijven als Nike, Bugaboo, IBM, PGGM, ABN Amro, EY, Landal GreenParks, Eneco en Unilever deden mee. De bedrijven bespaarden in 2014 gemiddeld 38% op hun mobiliteitskosten, werknemers reisden 30% schoner en bewogen 16% meer.

De Voordelen

  • Gebruik van verschillende vormen van vervoer met één mobiliteitskaart
  • Direct een besparing op mobiliteitskosten
  • Tijdwinst door te vergaderen op locatie, zoals stations, of thuis te werken
  • Concrete realisatie van duurzame ambities en minder CO2-uitstoot
  • Een gezondere levensstijl
  • Meer effectieve en ontspannen reizen; reistijd wordt eigen tijd
  • Unieke ervaringen en draagvlak voor een duurzamer mobiliteitsbeleid

Noodzaak

De rechter heeft onlangs in de Klimaatzaak van Urgenda geëist dat Nederland in 2020 minimaal 25% CO2-reductie realiseert ten opzichte van 1990. Bedrijven en de overheid hebben zich vastgelegd aan de doelstellingen in het SER Energieakkoord. De huidige ambitie daarin is slechts 16% CO2-reductie en Nederland ligt niet op koers. Een versnelling is dus nodig en direct mogelijk via het Low Car Diet.

Auto staat 23 uur per dag stil

Het grootste deel van het woon-werkverkeer speelt zich af tussen de 20 en 40 kilometer. Per dag staat er zo’n 250 kilometer file. De bereikbaarheid en luchtkwaliteit van steden staat onder druk en de mobiliteitskosten van bedrijven loopt op. Gangbare autokilometers zijn de duurste en meest inefficiënte kilometers: de meeste auto’s staan 23 uur per dag stil. Duurzame kilometers zijn goedkoper, gezonder en schoner. De trend naar betalen voor feitelijk gebruik zie je terug in parkeren, openbaar vervoer en deelauto’s. Nederland heeft één van de beste openbaar vervoersystemen in de wereld en loopt voorop qua infrastructuur voor elektrisch vervoer. Uit onderzoek blijkt dat werknemers wel anders willen reizen, maar onvoldoende wordt gestimuleerd door de werkgever.

Workshop

Na afsluiting van de dertig dagen Low Car Diet biedt Urgenda deelnemende bedrijven een workshop aan om de meest succesvolle ervaringen om te zetten in nieuw mobiliteitsbeleid. Mail voor meer informatie hierover naar lowcardiet@urgenda.nl.

Initiatief

Het Low Car Diet is een initiatief van Urgenda en is mede mogelijk gemaakt door Samen op reis, MVO Nederland en de Nationale Postcodeloterij.

Video's

Klik hier voor meer video's
 

Actielijst

Hier is een overzicht met onze actiepunten per jaartal.