We spreken van een energieneutraal huis wanneer er op het eigen perceel evenveel duurzame energie opgewekt wordt als er in een jaar verbruikt wordt. Dit betekent tevens dat fossiel aardgas uit de woning verdwijnt en het huis duurzaam wordt verwarmd.

Urgenda werkt vanuit haar initiatief ThuisBaas concreet aan het energieneutraal maken van bestaande woningen. In onze werkwijze staat het ontzorgen van bewoners centraal. We maken uw huis daarom energieneutraal van A tot Z. We stellen een plan op, voeren het uit en geven een nul-op-de-meter (NOM) garantie. Via een monitoringssysteem dat we in uw huis plaatsen, houden we de techniek in de gaten. Mocht u onverhoopt niet uitkomen op nul, dan lossen wij dat op onze kosten op. Deze nul-op-de-meter garantie ontvangt u naast de garantie op producten en installatiewerk.

Voor elke woning is er een oplossing beschikbaar, toegesneden op het huis en de wensen van de bewoners. Afhankelijk van het type woning kost het energieneutraal maken circa € 35.000. Dit bedrag betaalt een gemiddeld huishouden momenteel in 15 jaar aan energiekosten. De kosten voor het verduurzamen van uw woning kunnen vooraf gefinancierd worden, bijvoorbeeld door een subsidie en een lening.
U kunt dit bedrag in 15 jaar aflossen, zonder een toename van de maandlasten. U bent direct zelfvoorzienend en u heeft geen energierekening meer.

van alkmaar tot en met amsterdam

Op dit moment werkt Urgenda, dankzij de bijdrage van de Postcode Loterij, via ThuisBaas aan het energieneutraal maken van woningen in het gebied tussen Alkmaar en Amsterdam. Hiervan staan voorbeelden in de tweede editie van de brochure Ons huis energieneutraal. Urgenda heeft eerder, in samenwerking met ASN Bank, verschillende woningen in Nederland energieneutraal gemaakt. Enkele voorbeelden daarvan zijn verzameld in de eerste editie van de brochure Ons huis energieneutraal.

Speciaal voor alle huiseigenaren is de landelijke Investering Subsidie Duurzame Energie (ISDE) beschikbaar evenals de Energiebespaarlening. Vanuit de gemeente Zaanstad is er een extra subsidie beschikbaar en een aantrekkelijke lening. Met deze regelingen is dit het ideale moment om uw huis te voorzien van de benodigde duurzame aanpassingen zoals zonnepanelen, een warmtepomp of infraroodpanelen. Lees verder.

aanmelden

Woont u tussen Alkmaar en Amsterda, dan kunt u zich nu aanmelden via de ThuisBaas website

Webshop

ThuisBaas biedt tevens via de webshop, onafhankelijk en zonder winstoogmerk, producten aan om uw huis te verduurzamen zoals infraroodpanelen, instant heaters en energiebesparende muurverf. (bekijk hieronder de productvideo's)

Veelgestelde vragen

  • Ik woon niet tussen Alkmaar en Amsterdam. Kan ik mij wel aanmelden?

    Dit jaar focussen wij ons op het gebied tussen Almaar en Amsterdam en zetten wij al onze capaciteit in om daar 100 woningen energieneutraal te maken. Bewoners in deze steden komen dus ook in aanmerking. We willen graag zo snel mogelijk bewoners buiten dit gebied helpen, maar vanwege de enorme belangstelling is dat pas mogelijk in 2017. Mocht u in 2017 aan de slag willen, dan horen we graag van u en plaatsen we u op de wachtlijst zodat u op de hoogte blijft. Dit kunt u in het opmerkingen vak aangeven.
    Kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl voor de subsidies en regelingen die momenteel in uw gemeente beschikbaar zijn.

  • Welk soort huizen maakt Urgenda energieneutraal?

    De huizen die wij energieneutraal maken zijn bestaande huizen met een eigen dak en in het bezit van particuliere huiseigenaren. Voor het energieneutraal maken van nieuw te bouwen huizen kunt u terecht bij andere partijen.


VIDEO'S





ONs Huis Verdient Het - RTL 4
23-11-2014

Actielijst

Hier is een overzicht met onze actiepunten per jaartal.

Sluit

STEUN URGENDA EN DONEER

Steun Urgenda bij het verdedigen van de Klimaatzaak in hoger beroep.

Ja, ik wil nu doneren
Nee, misschien later