CO₂-uitstoot weer omhoog; Urgenda-vonnis niet nageleefd

De nieuwe voorlopige cijfers m.b.t. de CO₂-uitstoot in 2021, tonen dat de uitstoot weer omhoog is gegaan. Het Urgenda-vonnis wordt niet nageleefd. Nu, bijna 7 jaar na het Urgenda-vonnis uit juni 2015, haalt de overheid nog steeds niet de vereiste 25% minder CO₂-uitstoot dan in 1990.

Dat het na 7 jaar nog niet gelukt is om een uitspraak van de rechter na te leven is het ondermijnen van de rechtsstaat. En juist in deze tijd willen we zo snel mogelijk af van fossiele brandstoffen, als eerste die uit Rusland. Urgenda wil graag met alle relevante ministers spreken over het snel halen van de vereiste doelen van de Urgenda-zaak en het alsnog extra laten dalen van de uitstoot om het tekort van vorig jaar goed te maken.

Dit alles terwijl Nederland in Glasgow afgelopen november heeft getekend voor 65% minder uitstoot in 2030 (en de regering 55% als officieel doel heeft). Dit doel voor over 8 jaar, wordt zo ook bij lange na niet gehaald. Iedere ton uitstoot draagt bij aan de verdere opwarming. In het huidige tempo is het nog overgebleven emissie-budget om onder de 1.5C te blijven al in ongeveer 10 jaar verbruikt. Hoe sneller de uitstoot omlaag gaat, hoe groter de kans dat we onder de 1.5C kunnen blijven. Dus hoe eerder, hoe beter. Snelheid maakt uit. Dat we in 2021 de uitstoot niet eens met 25% hebben kunnen laten dalen tov 1990, is in het licht van de laatste IPCC-rapporten een klap in het gezicht van de jongere generaties. Tegen de tijd dat zij aan het roer zitten kunnen ze ontwrichtende klimaatverandering nauwelijks nog voorkomen.

Tags:
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.