Over Urgenda

Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken. Dat doen we aan de hand van onze visie 2030 met een concreet actieplan en projecten.

Nieuws

  Urgenda

1 dag geleden
⏳💰🌎 Het kabinet krijgt nog één maand de tijd om met een stevig klimaatplan te komen. Anders is de kans groot dat Nederland dwangsommen moet betalen.

Esther Ouwehand vraagt de premier om serieuze actie niet wéér uit te stellen! 👇
#klimaatcrisis
https://t.co/geLDXUUN3Z
1 dag geleden
@marjanminnesma ''Angela Merkel weet heel goed hoe ernstig de klimaatverandering is, maar ik heb niet het idee dat @MinPres die ernst echt begrijpt. Dit is een grotere crisis dan corona.''

@urgenda @kunst_landschap
https://t.co/fGavgA6dx4
2 dagen geleden
FNV: verduurzaming Tata Steel in IJmuiden moet sneller: de omslag naar groene elektriciteit en waterstof kan en moet sneller, ipv eerst inzetten op CCS. https://t.co/hcNmJKmOkr
3 dagen geleden
Hello world! Step into the world of climate and nature solutions. Join our masterclass and be part of the decade of #ecosystemrestoration with natural climate solutions. 🌱🌱 Bring back life #doublenature 🌱🌱 Be the new nature economy. HOW? JOIN => https://t.co/HMMs7aJ1bV
3 dagen geleden
Hugo, internist, vraagt zich terecht af waarom zijn pensioenfonds nog belegt in bedrijven die schadelijk zijn voor onze gezondheid en omgeving.

Tijd om in actie te komen! Teken de petitie! https://t.co/yErPyFWLpC
Ons onderzoek: https://t.co/8M3t4nITOn #gezondpensioen #divest https://t.co/fUhOVfYmQy
urgenda photo
4 dagen geleden
Deel pensioengeld artsen en paramedici in wapens, tabak en klimaatontwrichting https://t.co/SIT2MvNbjM via @trouw #stopdaarmee #groenpensioen #gezondpensioen #dagvandezorg

Werkzaam in de zorg? Teken petitie @groenpensioenNL! https://t.co/5SrgKZ707d 🌎💚🩺🌡️✒️❤️ https://t.co/fWtPnw3yAt
urgenda photo

Historie is geschreven: De Urgenda-Klimaatzaak

VIDEO

Het vonnis is definitief

Urgenda wint na 7 jaar de Klimaatzaak. Op 20 december 2019 deed de Hoge Raad haar finale uitspraak in de Klimaatzaak van Urgenda tegen de Nederlandse Staat. De overheid moet in 2020 25% minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990.

Ook de hoogste rechter oordeelt dat klimaatverandering een grote bedreiging vormt en dat de Staat een zorgplicht heeft om zo snel mogelijk de Nederlandse emissies te verlagen. Een reductie van minder dan 25% in 2020 is in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De rechtbank oordeelde op 24 juni 2015 al dat de Staat de verplichting heeft de uitstoot van broeikasgassen vóór 2020 met 25% te reduceren ten opzichte van 1990. Zie voor meer info: persbericht
Klik hier voor meer informatie over de Klimaatzaak

Actuele projecten

54puntenplan

Samen met ruim 800 organisaties heeft Urgenda een 54puntenplan samengesteld. Een pakket kleine maatregelen als handreiking aan het kabinet waarmee zelfs in 2020 nog voldoende megatonnen CO2-reductie behaald kan worden. Alle maatregelen helpen de regering ook om de eigen doelen van 2030 te halen (die zijn nu ook nog niet in beeld namelijk) en het zijn ook veel maatregelen die de burger geld gaan opleveren. Het zijn maatregelen met draagvlak dus.

Samen Sneller Duurzaam

De Samen Sneller Duurzaam site staat vol met producten en diensten waarmee je jouw leef- & werkomgeving kan verduurzamen. Zie wat er al mogelijk is om aan de slag te gaan. Het kan als je het wilt. Op de site kun je de tips verzamelen die je snel wilt terugvinden. Ook kun je ze makkelijk delen met anderen en ze daarmee ook inspireren.

Visierapport 2030

Urgenda’s visie- en actierapport, 3e editie 2019, laat zien dat en hoe we veel sneller kunnen omschakelen naar een duurzame energievoorziening dan we denken. De visie is onderbouwd met veel cijfers en geeft ook een concreet stappenplan per sector. Ontwrichtende klimaatverandering zou ook als crisis behandeld moeten worden. In dit rapport laat Urgenda zien wat we dan moeten doen. Het kan. Als je het wilt!

Meer projecten

1001 hectare kruidenrijk grasland

Crowdfundingsactie voor melkveehouders die willen experimenteren met kruidenrijk grasland. Goed voor koe, biodiversiteit en klimaat.

Urgenda, Pure Graze en LTO slaan de handen in elkaar om komend jaar 1001 hectare aan grasland kruidenrijk te maken. Door een crowdfundingsactie van Urgenda kunnen gangbare melkveehouders een ‘Saladebuffet’ met 50% korting aanschaffen. Zo kunnen zoveel mogelijk boeren op een laagdrempelige manier kennis maken met kruidenrijk grasland.

Zet 'm op 60

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO2. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche. Mocht het zelf niet lukken, dan helpen installateurs die zijn aangesloten bij Techniek Nederland en lokale energiecoöperaties je ook graag.

Meerbomen.nu

Een miljoen bomen planten in één plantseizoen. Het kan als genoeg mensen meehelpen!

Van november t/m maart organiseren wij in heel Nederland oogst en plantdagen. Samen met jou verzamelen we het teveel aan jonge bomen en struiken in natuurgebieden en planten die weer op andere plekken, zoals bij boeren.

Licht uit, deur dicht

Licht uit: Maar liefst 70% van de bedrijven in Nederland laat ‘s nachts de verlichting onnodig branden. Dat kost evenveel elektriciteit als 150.000 huishoudens in een jaar verbruiken. Daarom roepen wij heel werkend Nederland op: doe na werktijd het licht uit!

Deur dicht: Winkels verwarmen met de deuren open is niet meer van deze tijd. Door de deuren dicht te doen, kunnen winkeliers in het stookseizoen zo’n 40% op de stookkosten besparen! Beter voor het klimaat én de portemonnee.

Energiestrijd zorghuizen

Zorghuizen strijden tijdens de wintermaanden tegen elkaar om zoveel mogelijk energie te besparen, met behoud van comfort. Het zorghuis dat het meest bespaart, wordt beloond met het Lentebal.

Onze initiatieven