Over Urgenda

Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken. Dat doen we aan de hand van onze visie 2030 met een concreet actieplan en projecten.

Nieuws

  Urgenda

Circulaire kunststoffen kunnen helpen de uitstoot van CO2 terug te dringen. @marjanminnesma spreekt hierover tijdens de digitale nieuwjaarsbijeenkomst van @NRKNL en @PlasticseuropeN. De livestream is morgen (do 20 jan) vanaf 16:00 uur te volgen via https://t.co/rWNNdZnPTL https://t.co/XIOVLOwWc2 urgenda photo
Limburgers opgelet: @MeerbomenN zoekt oogstlocaties en #vrijwilligers om op 5 & 6 feb 70.000 bomen en struiken te oogsten! Zo help je mee om #Limburg op een leuke manier groener en beter bestand tegen klimaatverandering te maken. Meld je snel aan! https://t.co/OBuCEECm0b
Our State of the Climate 2021 is out! https://t.co/gLkLUmt8tx

⬆ 5th or 6th highest surface temps
⬆ Warmest summer on land
⬆ Warmest year for 25 countries + 1.8 billion people
⬆ Record ocean heat
⬆ Record high GHGs
⬆ Record high sea levels
⬇ Record low glacier mass
1/18 https://t.co/1q9vK9Ufpx
urgenda photo
Wij steunen het goede voornemen van @MinPres om de klimaatcrisis aan te pakken door met regelmaat een klimaat persconferentie te houden!
#klimaatpersco #wezittenerklaarvoor
@klimaatpersco https://t.co/BTMz7EJ8JM
In 50 minuten leren over de energietransitie?
Van waterstof tot kernenergie, van bi-directional laden tot grid-shielding. John Kerkhoven van Kalavasta vertelt je er alles over. Check hier de aflevering van The Climate Miles podcast. https://t.co/iS1wonzNmy
We zijn los! Vanaf vandaag vragen we grote vervuilers om een klimaatplan. Want deze bedrijven moeten razendsnel hun CO2-uitstoot afbouwen. Voor het te laat is. En jij kan meedoen! Onderteken de brief #KlimaatplanNu ✍️ https://t.co/65t5l9dGCx https://t.co/iq2PWXosiV urgenda photo

Historie is geschreven: De Urgenda-Klimaatzaak

VIDEO

Het vonnis is definitief

Urgenda wint na 7 jaar de Klimaatzaak. Op 20 december 2019 deed de Hoge Raad haar finale uitspraak in de Klimaatzaak van Urgenda tegen de Nederlandse Staat. De overheid moet in 2020 25% minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990.

Ook de hoogste rechter oordeelt dat klimaatverandering een grote bedreiging vormt en dat de Staat een zorgplicht heeft om zo snel mogelijk de Nederlandse emissies te verlagen. Een reductie van minder dan 25% in 2020 is in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De rechtbank oordeelde op 24 juni 2015 al dat de Staat de verplichting heeft de uitstoot van broeikasgassen vóór 2020 met 25% te reduceren ten opzichte van 1990. Zie voor meer info: persbericht
Klik hier voor meer informatie over de Klimaatzaak

Actuele projecten

RES: Tussen kolen & Parijs

Aan 30 energieregio’s de uitdaging om een Regionale Energiestrategie (RES) te formuleren om aan het Klimaatakkoord te voldoen. In de gids ‘Tussen kolen & Parijs’ draagt Urgenda tientallen oplossingen mét draagvlak aan, waarmee de RES’en veel meer duurzame energie kunnen opwekken dan de gevraagde 35 TWH. Er kan veel meer dan je denkt!

Samen Sneller Duurzaam

De Samen Sneller Duurzaam site staat vol met producten en diensten waarmee je jouw leef- & werkomgeving kan verduurzamen. Zie wat er al mogelijk is om aan de slag te gaan. Het kan als je het wilt. Op de site kun je de tips verzamelen die je snel wilt terugvinden. Ook kun je ze makkelijk delen met anderen en ze daarmee ook inspireren.

Visierapport 2030

Urgenda’s visie- en actierapport, 3e editie 2019, laat zien dat en hoe we veel sneller kunnen omschakelen naar een duurzame energievoorziening dan we denken. De visie is onderbouwd met veel cijfers en geeft ook een concreet stappenplan per sector. Ontwrichtende klimaatverandering zou ook als crisis behandeld moeten worden. In dit rapport laat Urgenda zien wat we dan moeten doen. Het kan. Als je het wilt!

Meer projecten

1001 hectare kruidenrijk grasland

Crowdfundingsactie voor melkveehouders die willen experimenteren met kruidenrijk grasland. Goed voor koe, biodiversiteit en klimaat.

Urgenda, Pure Graze en LTO slaan de handen in elkaar om komend jaar 1001 hectare aan grasland kruidenrijk te maken. Door een crowdfundingsactie van Urgenda kunnen gangbare melkveehouders een ‘Saladebuffet’ met 50% korting aanschaffen. Zo kunnen zoveel mogelijk boeren op een laagdrempelige manier kennis maken met kruidenrijk grasland.

Zet 'm op 60

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO2. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche. Mocht het zelf niet lukken, dan helpen installateurs die zijn aangesloten bij Techniek Nederland en lokale energiecoöperaties je ook graag.

Meerbomen.nu

Een miljoen bomen planten in één plantseizoen. Het kan als genoeg mensen meehelpen!

Van november t/m maart organiseren wij in heel Nederland oogst en plantdagen. Samen met jou verzamelen we het teveel aan jonge bomen en struiken in natuurgebieden en planten die weer op andere plekken, zoals bij boeren.

Onze initiatieven