Cono kaasmakerij

In 2012 is Cono begonnen met het bouwen van een geheel nieuwe kaasmakerij met kaasopleg, kantoren, en terreinen. De bouw van de groenste kaasmakerij ter wereld, passend in het unieke landschap van de Beemsterpolder, is voltooid en in november 2014 officieel geopend door koningin Maxima.

Dit project is inmiddels niet meer actief. Lees hieronder over hoe Urgenda CONO Kaasmakerij heeft ondersteund bij de verduurzaming van hun pand en productieproces.

CONO Kaasmakers is al meer dan 100 jaar zuinig op de polder, koeien en veehouders. Verantwoord produceren zit hen dus in de genen. Urgenda ziet CONO als koploper op het gebied van duurzame ontwikkeling binnen de zuivel in Nederland en ondersteunt met haar kennis en ervaring het opschalen van duurzame projecten zoals de nieuwe kaasmakerij.

DE NIEUWE TIJD

fabriekDe vorige Beemster kaasmakerij, op dezelfde locatie in de Beemsterpolder, heette sinds 1929 ‘De Tijd’. Met de naam De Nieuwe Tijd geeft CONO aan dat zij met de nieuwe kaasmakerij een nieuwe fase voor hun coöperatie ingaan. Ze spreken daarmee ook een belofte uit: “Met onze nieuwe kaasmakerij gaan we bijdragen aan de toekomst op een manier die past bij onze herkomst en identiteit en blijven we toonaangevend op het gebied van échte smaak en duurzaamheid.”

 

KWALITEIT IS DUURZAAM

Om deze ambitie te realiseren, is er een samenwerkingsproject opgezet met alle technische toeleveranciers als partners in duurzaam bouwen. Deze partners in duurzaam bouwen zijn gepresenteerd in een inspirerend boek, waarin CONO wil laten zien dat verduurzamen mensenwerk is en dat je het echt samen moet doen.
Bij de nieuwbouw van de kaasmakerij heeft Urgenda, samen met projectpartner DWA, gekeken hoe de inrichting en het productieproces nóg duurzamer kunnen. Als second opinion, want CONO had al veel meegenomen in de plannen om zo min mogelijk energie en water te verbruiken. Verduurzamen is echter een proces en omdat de technologische ontwikkelingen snel gaan, kan er altijd nog een schepje bovenop. Alle bouwpartners werden uitgedaagd om met innovatieve oplossingen te komen die nog meer warmte, koude en water besparen. Zo gingen we samen op weg naar een klimaatneutrale kaasmakerij.