De eerste Nacht van de Duurzaamheid vond plaats op 8-9-9 aan de vooravond van de eerste Dag van de Duurzaamheid in 2009. In de Rijtuigenloods in Amersfoort waren speeches van onder andere Jan Rotmans en Ad van Wijk. De koplopers op het gebied van duurzaamheid warem aanwezig samen met koplopers op diverse andere gebieden zoals mobiliteit, bouw en voedsel. Er waren workshops, speeddates en veel muziek.

Muziek & Duurzaamheid

In de Heineken Music Hall vond donderdag 10 november de Nacht van de Duurzaamheid plaats met voorstellen om samen het proces te versnellen in het realiseren van de sluipende revolutie. Met z'n allen kunnen we onomkeerbare processen in gang zetten.

We kunnen terugkijken op een succesvolle Nacht van de duurzaamheid 2011. Alle 5500 kaarten waren vergeven en de reacties op het programma in de Heineken Music Hall, gepresenteerd door Pieter Hilhorst in zijn duurzame DutchSpirit pak, waren positief. Zo was #Nvdd de hele avond trending topic op Twitter. Lees hier het Twitterverslag.
Een avond vol goede bands, inspirerende sprekers, een verrassende rap van Ruud Koornstra en een sfeervolle bazaar met lekker eten en hippe spullen. Het publiek bestond uit een leuke mix van jong en oud, bekend en onbekend en kwam van dichtbij en van ver weg. Uit Friesland kwam een hele busenthousiaste mensen en van Texel zelfs twee.

Programma

Laurentien van Oranje, Urgenda-oprichter prof. Jan Rotmans, Peter Bakker (voorzitter World Business Council for Sustainable Development), DJ Isis en Urgenda directeur Marjan Minnesma bouwden het verhaal op. Dit werd gevolgd door onder andere schurend 'cabaret' van Jaap Dirkmaat, een rap over elektrisch vervoer van duurzaam ondernemer Ruud Koornstra met de 15-jarige Emre, een pep-talk van het duo Willem & Drees, de VN Jongerenvertegenwoordigers en het verhaal over Sustainsville. Speeches en cabaret werden afgewisseld met optredens van onder andere Bløf, Jungle by Night, Handsome Poets, DJ Isis en Nynke Laverman.

Reactie van bezoeker

"Ik wil jullie bedanken en complimenten geven voor een zeer enerverende avond bij De Nacht van de Duurzaamheid. De opzet die jullie gekozen hebben is bij mij zeer positief overgekomen. Een combinatie van goede sprekers en goed entertainment in een buitegewoon goede locatie zijn de juist gekozen basisingrediënten om te komen tot smaakvol resultaat. Waarom deze woordkeuze? Ik heb samen met mijn dochter van 15 het evenement bezocht. Waarom ging zij mee? Ja Blof en Sjef Special dat vindt zij leuk. Echter op de terugreis in de auto begon zij zelf te vertellen dat ze het een interessante avond vond en dat ze hier wel wat dingen heeft geleerd. We hebben samen ook gesproken over het kopen van flesjes water. Ik vertelde haar dat ik altijd bij de winkel flesjes water kocht. Dat is makkelijk voor onderweg. Aan het eind van het gesprek hebben we besloten dat ik dat niet meer doe en dat ik ´s morgens maar de metalen bidon vul als ik pad moet, en dat zij ook meer haar plastic Camalbak gaat gebruiken. Het mooie vind ik dat zo´n avond meer besef bij jongeren, in dit geval mijn dochter, teweegbrengt dan dat ik had verwacht."

Video