Kinderboerderijen zijn een prachtige etalage om voorbeelden van duurzame mogelijkheden te laten zien. Zoals zonnepanelen, een groen dak of een windmolen. Maar het kan nog eenvoudiger met afvalscheiding en hergebruik van regenwater. Allemaal simpele voorbeelden die u ook thuis kunt uitvoeren. Die kinderboerderijen moeten natuurlijk wel zelf het goede voorbeeld geven; daarom is het initiatief genomen voor deze campagne, om zo in samenwerking met lokale NME-centra te werken aan duurzaamheid op de kinderboerderijen. Want met 400 tot 500 kinderboerderijen die jaarlijks circa 30 miljoen bezoeken ontvangen, hebben kinderboerderijen een enorm bereik!

Thema energieHoe doe je mee als kinderboerderij?
Elke kinderboerderij kan meedoen met dit initiatief. Je ondertekent eerst de intentieverklaring, zodat wij ook weten dat de kinderboerderij werkt aan duurzaamheid. Je wordt dan op de hoogte van ontwikkelingen en duurzame voordelen. De intentieverklaring ondertekenen verplicht je tot niks, behalve dan dat je aangegeven hebt je te willen inspannen om meer te doen aan duurzaamheid op je kinderboerderij.
Op de ene kinderboerderij zal dit zeer uitgebreid zijn met de aanleg van zonnepanelen en het verduurzamen van de gebouwen. Op de andere kinderboerderij zal het gaan om bijvoorbeeld het inzamelen van papier.

Alle beetjes helpen. Wat wij vooral belangrijk vinden, is de intentie om te verduurzamen. Want daarmee geef je als kinderboerderij het goede voorbeeld!

Actielijst

Hier is een overzicht met onze actiepunten per jaartal.