Op 8, 9 en 10 oktober was Urgenda te gast in Friesland. Samen met Friese Freonen, Grootouders voor het Klimaat, Froukje van tv-programma Koffietijd en vele andere enthousiastelingen maakten we drie mooie fietstochten. Een primeur want deze route wordt de duurzame fietstocht route van de Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslan 2018.

Urgenda fietst door Friesland

Tijdens tal van stops onderweg, bij bijzondere Friese freonen (vrienden) die samen werken aan fossielvrij Friesland en ook bij andere Friese organisaties, zagen en hoorden we wat er allemaal gebeurt op het gebied van duurzaamheid. En wat er eventueel nog meer zou kunnen. Van de Elfwegentocht - twee weken fossielvrij reizen in juli 2018 - tot duurzame studentenactie. Van energieneutrale huizen tot duurzame songs. Van Leeuwarden tot aan Reduzum. Ondernemers, gemeenten, bewoners: ze kwamen allemaal aan bod!

Het programma met adressen plus informatie van ondernemers en organisaties waar we te gast waren, vindt u hier: Programma Friese Fietstocht.

Hieronder kunt u de fietsroutes per dag bekijken of downloaden:
Zondag 8 oktober van Grou naar Leeuwarden. En hier het GPX-bestand voor zondag.
Maandag 9 oktober van Akkrum naar Heerenveen. En hier het GPX-bestand voor maandag.
Dinsdag 10 oktober van Wolvega naar Leeuwarden. En hier het GPX-bestand voor dinsdag.

Media over de Friese Fietstocht

Koffietijd van RTL4 rijdt mee met de Friese fietstocht van Urgenda
Friesch Dagblad Duurzaamheid moet iets van alle dagen zijn
Omrop Fryslân Fietstocht om op noodzaak duurzaamheid te wijzen
Stellingwerf Fietstocht Urgenda doet Weststellingwerf aan
Friesland.nl Heel Fryslân fossielvrij
Omroep LEO Overeenkomst onderwijs & Elfwegentocht
Leeuwarder Courant Wolvega overstappunt Elfwegentocht
Persbureau Ameland Friese dag van de Duurzaamheid 2017
Omrop Fryslân Fietstocht om op noodzaak duurzaamheid te wijzen (let op, 2de filmpje)

Heereveense Courant Eerste overstappunt Elfwegentocht bekend
Leeuwarder Courant Onderwijs omarmt Elfwegentocht

Foto's

[Net gestart, eerste stop bij de dorpsmolen van ReduzumOp bezoek bij de energieneutrale huurwoningen van Elkien, COPYRIGHT Branko de LangFietsen door de prachtige Friese poldersHet frame van de elektrische MAX Mobiel wordt gemaakt bij de Mannen van StaalOp bezoek in de energieneutrale Elfstedenhal in LeeuwardenStart van de Elfwegenproloog, COPYRIGHT Branko de LangElektrisch dus klaar voor de Elfwegentocht, COPYRIGHT Branko de LangIedereen kan meedoen aan de Elfwegentocht, COPYRIGHT Branko de LangOpnames voor Koffietijd bij Sijperda verhuur (van o.a. een elektrische hoogwerker)Op weg naar het volgende duurzame initiatief! COPYRIGHT Branko de LangEen energieneutraal kalkhennephuis in aanbouw, COPYRIGHT Branko de LangEen 40 cm dikke muur van kalkhennep, COPYRIGHT Branko de LangEn de groep gaat weer verder!Wierda Hybrid maakt hybride vrachtwagens, met bv elektrische betonmolenEen mooie tocht, COPYRIGHT Branko de LangWe vieren de bekendmaking van een overstappunt, COPYRIGHT Branko de LangOverstappen van Vies naar Schoon Vervoer bij Wolvega, COPYRIGHT Branko de LangEven de MAX Mobiel controleren... COPYRIGHT Branko de LangDeze zonneboot is gebouwd op het Linde College voor de zonnebootrace op 14 juliObstakels als sluizen zijn ook prachtigHome Center Wolvega heeft 15.000 panelen op het dak, COPYRIGHT Branko de LangWe zijn er bijna, COPYRIGHT Branko de LangZes scholen tekenen voor deelname aan de Elfwegentocht]

 

Video's

Videoverslag van onze Friese Fietstocht op de Dag van de Duurzaamheid


Videoverslag van Dag 2 van de Friese Fietstocht

Videoverslag van Dag 1 van de Friese Fietstocht

Hebt u nog vragen? Stuur dan een mail aan Annelies Bol.

Urgenda werkt voor de organisatie van de fietstocht o.a. samen met: Provincie Fryslân, Gemeente Leeuwarden, de Elfwegentocht, Freonen fan fossylfrij Fryslân en de Grootouders voor het Klimaat.